Super Heroes στη μικρή οθόνη!
Με τα ολοκαίνουρια επεισόδια του «The Boys» να πλησιάζουν απειλητικά, το «Invincible» να ολοκληρώνει επιτέλους τη δεύτερη σεζόν του και το «Χ-Men '97» να κάνει σύντομα πρεμιέρα, όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε σε μία νέα χρυσή εποχή της υπερηρωικής TV! Μπορεί τα τελευταία 15 χρόνια οι υπερήρωες να βασιλεύουν στους κινηματογράφους, ήταν στη μικρή οθόνη ωστόσο που ο περισσότερος κόσμος εξοικειώθηκε με το είδος της superhero δράσης -χάρη σε σειρές-φαινόμενα όπως τα «Adventures of Superman» (1952), «The Incredible Hulk» (1977) και «Batman» (1966)!
Οι τηλεοπτικές σειρές συνέχισαν να αποτελούν θεμέλιο της υπερηρωικής μυθολογίας μέχρι και τον 21ο αιώνα, τόσο στο live-action κομμάτι, όσο και στα κινούμενα σχέδια! Από το «Lois & Clark» στους Teen Titans και από το Arrowverse στο «Loki», οι τηλεοπτικοί υπερήρωες εξακολουθούν να αποτελούν κύριο συστατικό της ψυχαγωγίας μας -και εμείς χτενίσαμε αυτό το πλούσιο genre, προσπαθώντας να επιλέξουμε τα αγαπημένα μας!
The Flash (2014)
Από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι και τον Μάιο του 2023, και ενώ οι «Eκδικητές» της Marvel κυριαρχούσαν στη μεγάλη οθόνη, οι ήρωες της DC είχαν τις δικές τους περιπέτειες, στο τηλεοπτικό κανάλι του CW! Ξεκινώντας με το «Arrow» του 2012, το CW φιλοξένησε αναρίθμητες υπερηρωικές σειρές, από το «Black Lightning» μέχρι το «Supergirl» -και μας προσέφερε μία σειρά από συναρπαστικά events, crossovers και άλλα πολλά. Μπορεί το budget να ήταν χαμηλό και τα σενάρια κάπως επαναλαμβανόμενα, αλλά το λεγόμενο «Arrowverse» του CW σημάδεψε ανεξίτηλα την ποπ κουλτούρα των 2010s και μας χάρισε μερικές από τις κορυφαίες live-action εκδοχές των αγαπημένων μας χαρακτήρων. Συγκεκριμένα, ξεχωρίζουμε εδώ το «The Flash» του 2014, με τον Grant Gustin να αφήνει ιστορία στο ρόλο του Barry Allen -και την πρώτη σεζόν του show να αποτελεί άρτια, απενοχοποιημένη, κουφιοκέφαλη διασκέδαση.
Smallville (2001)
Κάθε γενιά έχει τον δικό της τηλεοπτικό Σούπερμαν, είτε αυτός είναι ο George Reeves (1952), είτε ο Dean Cain (1993), είτε ο Tyler Hoechlin (2021). Εμείς ωστόσο εδώ επιλέγουμε χωρίς ντροπές τον αξεπέραστο Tom Welling του «Smallville» (2001), στη σειρά που έγινε συνώνυμη με τη δεκαετία του 2000 -και αν μας ρωτάτε, κανένας live-action Superman δεν είναι καλύτερος από τον Clark του Welling!
The Boys (2019)
Με το superhero saturation που χαρακτηρίζει την αμερικάνικη ποπ κουλτούρα τα τελευταία δέκα χρόνια, ήταν φυσικό η τηλεόραση να μετακινηθεί σε πιο μεταμοντέρνα, αυτοαναφορικά μονοπάτια: Σειρές όπως τα «Watchmen», «Invincible» και «Peacemaker» επειχειρούν να αποδομήσουν και να αναδημιουργήσουν το κουρασμένο υπερηρωικό genre, με μπόλικες δόσεις κυνισμού, βίας και χιούμορ -με αποκορύφωμα το ματωμένο και σοκαριστικό «The Boys» του Eric Kripke!
My Hero Academia (2016)
Ολόκληρο το είδος του shonen είναι, φυσικά, ξαδελφάκι του υπερηρωικού genre, αλλά εμείς θα περιοριστούμε στα anime που ταυτίζονται με την πιο «δυτική» εκδοχή των super heroes. Συγκεκριμένα, τα αθεόφοβα ιαπωνικά στούντιο μας έχουν προσφέρει μερικά εξαιρετικά υπερηρωικά show (βλ. One Punch Man), αλλά δε θα μπορούσαμε να μην ξεχωρίσουμε εδώ το συναρπαστικότατο «My Hero Academia» του 2016 -που εμφυσεί τo genre με πρωτοτυπία, χιούμορ, συναίσθημα και άφθονη ανθρωπιά.
Powerpuff Girls (1998)
Όσον αφορά τα αμερικάνικα cartoon που δεν είναι άμεσα βασισμένα σε κάποιο προϋπάρχον κόμικ, το μενού ξεχειλίζει από πεντανόστιμες επιλογές: Είτε μιλάμε για τον «Μαυρόφτερο Τιμωρό» του 1980 είτε για τις πιο πρόσφατες περιπέτειες της Miraculous Ladybug, οι τηλεοπτικοί υπερήρωες των κινουμένων σχεδίων έχουν αφήσει τη δικιά τους ιστορία -αλλά στην κορυφή στέκεται αδιαμφισβήτητα το «Powerpuff Girls» του Craig McCracken, ο οποίος συνδύασε τα κλασικά υπερηρωικά tropes με τις ευαισθησίες της Sailor Moon και την αισθητική του Genndy Tartakovsky, για να μας προσφέρει ένα από τα πιο ιδιαίτερα παιδικά show όλων των εποχών!
Batman (1966)
Σε μια εποχή όπου τα υπερηρωικά κόμικς έκαναν θραύση στην Αμερική, το Χολιγουντ δε δίστασε να μεταφέρει τις περιπέτειες των superheroes στη μικρή οθόνη, με τηλεοπτικές σειρές-σταθμούς όπως τα «The Incredible Hulk», «Wonder Woman» και «The Amazing Spider-Man». Σε αντίθεση με τους συναδέλφους του, ο «Batman» του 1966 δεν πήρε καθόλου τον εαυτό του στα σοβαρά -δημιουργώντας έτσι μία θεότρελη σειρά-παρωδία του υπερηρωικού genre, της οποίας τα κωμικά bits παραμένουν ξεκαρδιστικά μέχρι και σήμερα!
Daredevil (2015)
Η Marvel έχει προσπαθήσει πολλάκις να μεταφέρει τους ήρωές της στην μικρή οθόνη τα τελευταία είκοσι χρόνια, από το «Agents of S.H.I.E.L.D.» του 2012 και το «Agent Carter» του 2015, μέχρι το «Inhumans» του 2017 και τον πιο πρόσφατο καταρράκτη content για την πλατφόρμα του Disney+. Καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν κατάφερε να φτάσει τα ύψη του Νετφλιξικού σύμπαντος που ξεκίνησε με το «Daredevil» του 2015 ωστόσο, με τις ερμηνείες των Charlie Cox και Vincent D'Onofrio να γίνονται πάραυτα instant classics.
Batman: The Animated Series (1992)
Με τα εμβληματικά designs του Bruce Timm, τα ενήλικα σενάρια του Paul Dini, την αξεπέραστη μουσική του Danny Elfman και την σκοτεινή, απόκοσμη ατμόσφαιρα του επαναστατικού animation, το «Batman: The Animated Series» έφερε τα πάνω κάτω στη βιομηχανία των κινουμένων σχεδίων, αλλά και του θεάματος γενικότερα. Έβαλε τα θεμέλια για μία αναγέννηση του υπερηρωικού cartoon που κράτησε μέχρι και το 2010 (με σειρές όπως τα «Superman», «Justice League», «Χ-Men», «Teen Titans», «Batman Beyond» και «Spectacular Spider-Man») και μας παρουσίασε μερικές από τις πιο iconic εκδοχές υπερηρωικών χαρακτήρων που έχουμε δει ποτέ, από τον Batman του Kevin Konroy και τον Joker του Mark Hamill, μέχρι την Harley Quinn, τον Mister Freeze και σύσσωμoυς τους θαμώνες του ανατριχιαστικού Arkham Asylum.