Ταξιδεύουμε στην Πόλη του Φωτός και του Έρωτα μέσα από κλασικές και αγαπημένες ταινίες.


Βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες μακριά από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού που θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024. Με αφορμή τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και την πόλη του Παρισιού που παραμένει ο πιο δημοφιλής και γοητευτικός τουριστικός προορισμός στον κόσμο, θυμόμαστε 7 ταινίες – ανάμεσα σε πολλές άλλες – που υμνούν την Πόλη της Φωτός και του Έρωτα

Breathless (1960)
Ο Μισέλ (Ζαν Πολ Μπελμοντό) είναι ένας επικίνδυνος τύπος που καταζητείται από τη γαλλική αστυνομία για το φόνο ενός αστυνομικού και κλοπές αυτοκινήτων. Από τη Μασσαλία φτάνει στο Παρίσι για να χαθεί ανάμεσα στο πλήθος. Άφραγκος, γνωρίζει την Αμερικανίδα φοιτήτρια δημοσιογραφίας Πατρίσια (Τζιν Σίμπεργκ), μένει στο διαμέρισμά της και σύντομα προσπαθεί να την πείσει να το σκάσουνε μαζί στην Ιταλία. Με κομμένη την ανάσα, κάθε στιγμή μετράει, ίσως η τελευταία πριν πέσει στα χέρια των αρχών. Το “Breathless” (“Με Κομμένη την Ανάσα”) είναι μία από τις σημαντικότερες ταινίες της Nouvelle Vague και του σκηνοθέτη Ζαν Λικ Γκοντάρ. Γνωστοί δρόμοι, σοκάκια και αγαπημένα σημεία του Παρισιού περνάνε μέσα από την κάμερα του Γκοντάρ.

Moulin Rouge! (2001)
Ο Άγγλος ποιητής Κρίστιαν (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ) φτάνει στο Παρίσι το 1899 για να γνωρίσει την μποέμικη ζωή της Πόλης του Φωτός. Μαζί με τον διάσημο ζωγράφο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ και τον θίασο καλλιτεχνών του, σχεδιάζει να γράψει ένα νέο φαντασμαγορικό έργο για το καμπαρέ Μουλέν Ρουζ. Εκεί θα ερωτευθεί την Σατίν (Νικόλ Κίντμαν), σταρ του show και ακριβοπληρωμένη πόρνη, που τη διεκδικεί και ο χρηματοδότης της παράστασης, ένας ζηλιάρης δούκας. Με soundtrack που αποτελείται από σύγχρονα τραγούδια (David Bowie, Bono, Christina Aguilera, Fatboy Slim), το μιούζικαλ του Μπαζ Λούρμαν βλέπεται και ακούγεται φρέσκο μέχρι και σήμερα.

Πριν το Ηλιοβασίλεμα (2004)
Ό,τι και να πούμε, η φιλμογραφία του Αμερικανού σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και ποικιλομορφία (από το “School of Rock” μέχρι το “Boyhood” και το φετινό “Hit Man”). Συνέχεια του “Πριν το Ξημέρωμα” του 1995, στο “Πριν το Ηλιοβασίλεμα” βρίσκουμε τον Τζέσι (Ίθαν Χοκ) και την Σελίν (Ζιλί Ντελπί), δυο ξένους, να συναντιούνται ξανά μετά από την σύντομη ερωτική ιστορία που είχαν στη Βιέννη πριν από εννιά χρόνια. Αυτή τη φορά, με τον Τζέσι να είναι αναγνωρισμένος συγγραφέας πλέον, συναντιούνται στο Παρίσι, την πόλη του έρωτα.

Μεσάνυχτα στο Παρίσι (2011)
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Παρίσι, μαζί με την πλούσια μνηστή του και την οικογένειά της, κάτι μαγικό συμβαίνει στη ζωή του μποέμ και κάπως απογοητευμένου Αμερικανού σεναριογράφου (Όουεν Γουίλσον): Κάθε φορά που χτυπά μεσάνυχτα, ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στο Παρίσι της δεκαετίας του ’20, κάτι που ονειρευόταν από πάντα. Εκεί συναντά διάφορες προσωπικότητες της εποχής, από τον Χέμινγουεϊ μέχρι τον Ζαν Κοκτώ, τον Νταλί και τον Πικάσο. Αυτό κινεί τις υποψίες της μνηστής του (Ρέιτσελ ΜακΆνταμς) και ο πατέρας της προσλαμβάνει έναν ντετέκτιβ να δει που εξαφανίζεται κάθε βράδυ ο γαμπρός του. Τα «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» του Γούντι Άλεν είναι μία θαυμάσια κομεντί φαντασίας, ένας μικρός ύμνος στο Παρίσι.

Αμελί (2001)
Η Αμελί (Οντρέ Τοτού) είναι μία 23χρονη σερβιτόρα στην Μονμάρτη και στη δουλειά της περνάνε διάφοροι ανθρώπινοι χαρακτήρες, κάποιοι πεζοί και βαρετοί, κάποιοι άλλοι αλλόκοτοι και ονειροπαρμένοι. Η ίδια περιφέρεται στο Παρίσι και προσπαθεί με τις πράξεις της να κάνει καλύτερη τη ζωή των άλλων. Πότε θα γνωρίσει η ίδια την αληθινή αγάπη και πότε θα γίνει και η δική της μοναχική ζωή καλύτερη; Η Αμελί είναι αξεπέραστη και συγκινεί ακόμα και σήμερα.

Παρίσι, σ’ Αγαπώ (2006)
Με φόντο και καμβά την Πόλη του Φωτός, 22 σκηνοθέτες μας προσφέρουν 18 ξεχωριστές ιστορίες που συμβαίνουν σε διαφορετικά σημεία και γειτονιές της γαλλικής πρωτεύουσας. Ένα καλειδοσκόπιο ανθρώπινων χαρακτήρων, χρωμάτων και συναισθημάτων ανοίγεται μπροστά μας, ρομαντικές ιστορίες και όχι μόνο, μέχρι και βρικόλακες πρωταγωνιστούν σε μία από τις ιστορίες της πολύ ενδιαφέρουσας ανθολογίας. Σκηνοθέτες και ηθοποιοί που δείχνουν την αγάπη τους για το Παρίσι. Γουίλεμ Νταφόε, Νάταλι Πόρτμαν, Μάγκι Τζίλενχαλ, αδερφοί Κοέν, Αλφόνσο Κουαρόν, Γκας Βαν Σαντ, Αλεξάντερ Πέιν κ.α.

Ο Ρατατουής (2007)
Ναι, μία ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar με πρωταγωνιστή έναν ποντικό μπορεί να συλλάβει όσο καμία άλλη το πνεύμα, τη γαστρονομία και το φως του Παρισιού. Ο Ρεμί είναι ένας ποντικός που ονειρεύεται να γίνει σεφ στο γειτονικό πολυτελές εστιατόριο, μόνο που κανένας άνθρωπος δεν θα προσλάβει ένα ποντίκι για αυτή τη θέση. Κάπως έτσι, ο Ρεμί βάζει σε εφαρμογή ένα σχέδιο. Θα κατευθύνει και θα μαγειρεύει κρυφά για τον Λιγκουίνι, ένα νεαρό που βγάζει έξω τα σκουπίδια και δεν έχει ιδέα από μαγειρική. Τα αποτελέσματα και τα πιάτα αρέσουν και όλοι νομίζουν ότι ο Λιγκουίνι είναι κρυφό ταλέντο στην κουζίνα.