O αξιαγάπητος Αυστραλός συνεχίζει να μονοπωλεί το προσκήνιο!


Όταν μπούκαρε στις οθόνες μας πριν από 20 ολόκληρα χρόνια, φρέσκος-φρέσκος από τις Αυστραλιανές σαπουνόπερες και τα φαντασμαγορικά μιούζικαλ του Γουέστ Έντ, ο πολυμήχανος και ταλαντούχος Hugh Jackman εδραιώθηκε πάραυτα ως ένας από τους πιο ακλόνητους σταρ του 21ου αιώνα: Η ερμηνεία του ως Logan στις επαναστατικές υπερηρωικές ταινίες «X-Men» ήταν (και είναι ακόμη) φυσικά o πυλώνας της καριέρας του, αλλά το αστείρευτο εύρος και η αβίαστη γοητεία του δίμετρου ερμηνευτή εκτείνονται πολύ μακρύτερα από τις περιπέτειες του δύστροπου μεταλλαγμένου: Καθ' όλη τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, ο Jackman έχει αφήσει το σημάδι του σε πολυάριθμα εμβληματικά φιλμ, από σπαραχτικά δράματα μέχρι ρομαντικές κομεντί -και μας έχει γοητεύσει με την απενοχοποιημένα μουσικοχορευτική, ακλόνητα καλοπροαίρετη, ακαταμάχητα τρυφερή περσόνα του!

Τώρα λοιπόν που βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο παρέα με το φιλαράκι του τον Ryan Reynolds (με τον οποίο είχαν επιτέλους την ευκαιρία να συμπρωταγωνιστήσουν στο υπερηρωικό romp των ονείρων τους), ρίχνουμε μια ματιά στα πιο εμβληματικά hits που μας έχει προσφέρει μέχρι τώρα ο Αυστραλιανός ηθοποιός -και ανακαλύπτουμε πόσο πολυποίκιλο και εκτεταμένο είναι το ερμηνευτικό εύρος του!

X-Men (2000)

Η πρώτη περιπέτεια των «X-Men» ήταν και η πρώτη φορά που η πλειοψηφία του βόρειου ημισφαιρίου είχε την ευκαιρία να απολαύσει τον Jackman, ο οποίος «μπάρκαρε» στο πρότζεκτ την τελευταία στιγμή -αντικαθιστώντας έκτακτα τον τραυματισμένο Dougray Scott. Το αποτέλεσμα ήταν μία εκδοχή του Wolverine που ουδεμία σχέση είχε με τον κλασικό χαρακτήρα των κόμικς, κατάφερε ωστόσο να γοητεύσει το παγκόσμιο κοινό με το αβίαστο κουλ και την αδιαμφισβήτητη ερωτικότητά του. Εστιάζοντας κυρίως στις νεο-νουάρ πτυχές του χαρακτήρα, η ερμηνεία του Jackman αναδημιούργησε ριζικά τον Logan ως πρωταγωνιστή του μεταλλαγμένου έπους, προσδίδοντας στον ήρωα μία κινησεολογία τόσο εμβληματική που ήταν σχεδόν αόρατη -και που θα καθορίσει χωρίς αμφιβολία κάθε μελλοντική βερζιόν του ευέξαπτου νυχάκια.

Kate & Leopold (2001)

Έναν μόλις χρόνο μετά τους «X-Men», ο Jackman απέδειξε σε όλους πως η επιτυχία του δεν ήταν τυχαία -και πως του άξιζε μία θέση στη Χολιγουντιανή αφρόκρεμα, ανεξαρτήτως υπερδυνάμεων. Πολύ πιο κοντά στις κομψευόμενες ευαισθησίες του (ο Jackman υποδύεται εδώ έναν βικτωριανό χρονοταξιδιώτη), το «Kate & Leopold» αποτελεί θεμέλιο της essential rom-com φιλμογραφίας και, φυσικά, τηλεοπτικά χιλιοπαιγμένο classic της δεκαετίας του 2000.

The Fountain (2006)

Με την τριλογία των «X-Men» να έχει μόλις ολοκληρωθεί, ο Jackman δεν επαναπαύτηκε ούτε στιγμή: Σε συνεργασία με μερικούς από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ, ο ηθοποιός από το Σίδνεϊ συμμετείχε σε πολυάριθμα φιλμ διαφόρων στιλ, φλεξάροντας έτσι άφοβα το ερμηνευτικό του εύρος. Εδώ, πρωταγωνιστεί σε ένα μπερδεμένο και καταθλιπτικό υπαρξιακό δράμα δια χειρός Darren Aronofsky, πασχίζοντας να ανακαλύψει το μυστικό της μακρυζωίας...

Scoop (2006)

Απέναντι στην εκθαμβωτική Scarlett Johansson και κάτω από το παραγωγικότατο μάτι του Woody Allen, ο Jackman εστίασε εδώ εξ ολοκλήρου στο sex appeal του, αλλά και στη σκοτεινή πλευρά της γοητείας του -εξερευνώντας ακόμη μία πτυχή του ερμηνευτικού του εύρους.

The Prestige (2006)

Με το νολανικό «Prestige» έκλεισε ο Jackman το θρυλικό 2006 του, σε ένα μυστήριο εποχής που τον έφερε αντιμέτωπο με τον επιβλητικό Christian Bale -και που θεωρείται από πολλούς μέχρι και σήμερα η κορυφαία στιγμή του εγγλέζου σκηνοθέτη.

Les Misérables (2012)

Με τη νέα δεκαετία να έχει μπει για τα καλά, ο Jackman είχε επιτέλους την ευκαιρία να βρεθεί στο στοιχείο του: Γαλουχημένος στο μουσικό θέατρο και γεννημένος χορευτής, ο Jackman πρωταγωνίστησε στο έπος του Tom Hooper ως Γιάννης Αγιάννης, εντυπωσιάζοντάς μας για ακόμη μία φορά με τις τραγουδιστικές του δυνατότητες.

Prisoners (2013)

Συνεχίζοντας τις συνεργασίες του με μερικούς από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της γενιάς του (πράγμα που αποδυκνείει τόσο το ταλέντο, όσο και τον επαγγελματισμό του), ο Jackman μας προσέφερε την πιο σπαραχτική, ίσως, ταινία της καριέρας του -το «Prisoners» του Denis Villeneuve.

Logan (2017)

Παραδόξως ο Logan, που καθόρισε και εκτόξευσε την καριέρα του Jackman, ουδεμία σχέση έχει με την οff-screen περσόνα του συμπαθέστατου ηθοποιού: ο Jackman είναι τρυφερός, ευγενέστατος και ταπεινόφρων, ένας εκλεπτυσμένος τζέντλεμαν με αστείρευτη αγάπη για το θέατρο, τα μιούζικαλ και το χορό. Όμως, το πάθος με το οποίο ερμηνεύει τον Wolverine είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο: ακόμη και σε ταινίες αμφιβόλου ποιότητας, η αφοσίωση του Jackman είναι αστείρευτη, με κάθε γκριμάτσα και κάθε κουλ πόζα να περιέχουν το 100% της τέχνης, του σεβασμού και της προσπάθειας του Αυστραλού ερμηνευτή. Στο «Logan», ο Jackman είναι για άλλη μια φορά στο επίκεντρο -αποτίνοντας φόρο τιμής σε έναν χαρακτήρα που πρακτικά δημιούργησε ο ίδιος 15 ολόκληρα χρόνια πριν.

The Greatest Showman (2017)

Και τελικά, μετά από σχεδόν 20 χρόνια χολιγουντιανιού παρε-δώσε, ο Jackman είχε επιτέλους το hit που πάντα ήταν γεννημένος να μας προσφέρει! Όχι απλώς ένα φαντασμαγορικό μιούζικαλ με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια εποχής, αλλά και ένα στόρυ τόσο εύθυμο, αισιόδοξο και καλοπροαίρετο όσο και ο πρωταγωνιστής του: Στο ρόλο του αυθεντικού σόου-μπίζνεσμαν P.T. Barnum, ο Jackman χορεύει, χοροπηδάει και κελαηδάει πανευτυχής στο πλευρό του Zack Efron και της Zendaya, σε ένα κινηματογραφικό μιούζικαλ που σημείωσε δυσθεώρητες εισπράξεις και γοήτευσε το παγκόσμιο κοινό.