Από τον Τζόκερ στον Σκαθαροζούμη!


Η φεστιβαλική περίοδος είναι και επισήμως εδώ! Η Μπιενάλε ξεκινάει δυναμικά το κινηματογραφικό μας φθινόπωρο στις 28 Αυγούστου, με πολυάριθμες πολυαναμενόμενες προβολές -προετοιμάζοντάς μας έτσι για μία μακρά και συναρπαστική awards season! Το πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει ταινίες και σειρές από τους κορυφαίους δημιουργούς της βιομηχανίας, από τον Alfonso Cuaron μέχρι τον Tim Burton -και για όσους δεν θα καταφέρουν να παρευρεθούν φέτος στην εκθαμβωτική Βενετία, σας ετοιμάσαμε μία λίστα με τις πιο buzzy προβολές που αναμένεται να φέρουν τα πάνω-κάτω στην Μπιενάλε, ετσι ώστε να είστε πλήρως ενημερωμένοι!

Διαγωνιστικό Τμήμα

Joker: Folie à Deux

Το 2019, ο «Joker» του Todd Philips κατάφερε το ακατόρθωτο: γοήτευσε τόσο τους λάτρεις της ποπ κουλτούρας όσο και τους παραδοσιακούς σινεφίλ, σημειώνοντας δυσθεώρητη box office επιτυχία και σαρώνοντας κάθε λογής κινηματογραφικά βραβεία! Σήμερα, ο Phillips καλείται να επαναλάβει το θαύμα του, με τη βοήθεια της Lady Gaga στο ρόλο της Harley Quinn -και με το «Deadpool & Wolverine» να έχει μόλις «αρπάξει» τον τίτλο της πιο επικερδούς R-Rated ταινίας όλων των αποχών (αποδυκνείοντας έτσι την εμπορική δυναμική των ακατάλληλων ταινιών), όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο «Folie a Deux»: Θα καταφέρουν Phillips και Phoenix να πάρουν πίσω το στέμμα τους;

Maria

Το πολυαναμενόμενο biopic της Maria Kallas με πρωταγωνίστρια την Angelina Jolie είναι και επισήμως εδώ! Με την υπογραφή του Χιλιανού Pablo Larrain, το φιλμ επιχειρεί να αποτυπώσει το μεγαλείο της κορυφαίας ερμηνεύτριας του 20ου αιώνα, ακολουθώντας τις τελευταίες ημέρες της ζωής της στο Παρίσι του 1977 -και με τον Larrain να έχει εκτεταμένη εμπειρία στις αντισυμβατικές κινηματογραφικές βιογραφίες (αλλά και στον Ωνασικό περίγυρο, έχοντας δημιουργήσει το πολυσυζητημένο «Jackie» του 2016), το «Maria» αναμένεται, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον.

The Room Next Door

Ο Pedro Almodóvar επιστρέφει ξανά, με μία ακόμη ιστορία μητρικών σχέσεων και οικογενειακού δράματος. Juliane Moore και Tilda Swinton ενσαρκώνουν εδώ δύο παλιές συμφοιτήτριες που συναντιούνται μετά από χρόνια, φέρνοντας τις οικογενειακές τους ζωές στην επιφάνεια. Η ταινία αποτελεί την πρώτη αγγλόφωνη δουλειά του Ισπανού ωτέρ!

Queer

Ο Luca Guadagnino δεν επαναπαύεται στιγμή: Αφότου έβαλε φωτιά στις οθόνες μας (και στο διαδίκτυο) τον Απρίλιο με το «Challengers», επιστρέφει τώρα ξανά με μία ακόμη queer ιστορία, που φέρει τον τίτλο (τι άλλο;) «Queer»! Με πρωταγωνιστή τον πάντοτε απολαυστικό Daniel Craig (ο οποίος δεν λέει όχι σε απρόσμενους ρόλους), το φιλμ ακολουθεί τη ζωή ενός Αμερικανού άνδρα στο Μεξικό του 1940.

Εκτός Συναγωνισμού

Beetlejuice Beetlejuice

Μετά από τρεις ολόκληρες δεκαετίες, ο Tim Burton επιστρέφει στην ταινία που τον έκανε σταρ: Το 1988, ο αυθεντικός «Σκαθαροζούμης» ήταν ένα παραλήρημα-επικήδειος στη γενιά της αντικουλτούρας, καλωσορίζοντας έτσι με πικρία την grunge δεκαετία του '90. Θα καταφέρει ο Burton (ο οποίος αποτελεί πλέον κομμάτι του κατεστημένου) υπό την αιγίδα της Disney να προσδώσει στο νέο φιλμ την αναζωογονητική φρεσκάδα του προκατόχου του;

Wolfs

Ο Jon Watts του μαρβελικού «Spider-man» επιστρέφει με μία κατασκοπική κωμωδία, επιστρατεύοντας το πιο γοητευτικό δίδυμο των 2000s: τον George Clooney και τον Brad Pitt! Παρά το αδιαμφισβήτητο star power, καθώς και το εντυπωσιακό βιογραφικό του Watts (σε αντίθεση με τους περισσότερους, θεωρούμε πως η δουλειά του στη Marvel είναι διακριτικά ιδιοφυής), το «Wolfs» θυμίζει περισσότερο νετφλιξική τηλεταινία, παρά φεστιβαλικό φιλμ υψηλού κύρους.

Disclaimer

Ακόμη μία παραγωγή του AppleTV+, το «Disclaimer» είναι μία μίνι σειρά 7 επεισοδίων, με την υπογραφή του Alfonso Cuarón! Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Renee Knight, η σειρά ακολουθεί μία επιτυχημένη δημοσιογράφο (Kate Blanchett), η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τα πιο σκοτεινά μυστικά της.

M. Son of the Century

Ο Joe Wright έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμα πολυαγαπημένα φιλμ (Atonement, Pride & Prejudice, Hanna, Anna Karenina) αλλά τα τελευταία χρόνια μοιάζει να έχει σπαταληθεί σε μία σειρά από προφανή oscarbait (Darkest Hour, Cyrano) και αποτυχημένα μπλοκμπάστερ (Pan). Σήμερα, ο Εγγλέζος δημιουργός επιστρέφει στη μικρή οθόνη, με μία μίνι σειρά που καταγράφει την ανέλιξη του Μπενίτο Μουσολίνι στην Ιταλία του μεσοπολέμου.

Families Like Ours

Ο Thomas Vinterberg του «Hunt» επιστρέφει με την πρώτη του τηλεοπτική σειρά: Στο κοντινό μέλλον, η Δανία έχει διαλυθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου μετά από μία τεράστια φυσική καταστροφή, και οι κάθε λογής επιβιώσαντες πασχίζουν να θεραπεύσουν τις ψυχολογικές πληγές τους.