Η ιστορία ενός 25χρονου παραπληγικού που έφυγε πρόωρα από τη ζωή αποδεικνύει ότι δημιουργούνται πραγματικές φιλίες και δεσμοί στον digital κόσμο των online games.


Ο 25χρονος Νορβηγός Ματς Στέεν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 25 ετών το 2014, με τους γονείς και στενούς συγγενείς να θρηνούν για τον πρόωρο χαμό του. Τετραπληγικός, με μυϊκή δυστροφία Ντουσέν, από την ηλικία των 10 ετών βρισκόταν σε αναπηρικό καρότσι, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του δεν μπορούσε να κουνήσει ούτε τα δάχτυλα των χεριών του. Ζούσε μία μοναχική ζωή, στη δική του απομόνωση, παίζοντας όλη μέρα online παιχνίδια. Ένα νέος άνθρωπος με αξεπέραστα προβλήματα που δεν είχε φίλους. Ήταν όμως έτσι τα πράγματα; 

Οι γονείς και η αδελφή του έβλεπαν τον Ματς να περνάει περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα, κλεισμένος στο σπίτι της οικογένειας στο Όσλο, παίζοντας το δημοφιλές multiplayer online παιχνίδι World of Warcraft και ανανεώνοντας ένα προσωπικό blog . Έχοντας πρόσβαση στους κωδικούς, αποφάσισαν να γράψουν ένα post και να ενημερώσουν τους ακόλουθους του blog για το θάνατο του Ματς, δίνοντας και μία διεύθυνση email για όσους ήθελαν να επικοινωνήσουν μαζί τους. Αυτό που ακολούθησε ήταν κάτι που δεν περίμεναν και ξεπέρασε κάθε φαντασία.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα, το inbox τους άρχισε να κατακλύζεται από μηνύματα διαδικτυακών φίλων του Mats, εκφράζοντας τη λύπη τους για τον άδικο χαμό του. Τα μηνύματα και οι αφιερώσεις για τον Mats συνέχιζαν να έρχονται από όλες τις γωνιές του κόσμου, κάποια από αυτά ολόκληρες παράγραφοι περιγράφοντας πως ο Mats τους έδινε ελπίδα και συμβουλές, έχοντας δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με πολλούς από αυτούς, ενώ είχε ρομαντική επικοινωνία και με κάποιες κοπέλες gamers. 

Στον κόσμο του online παιχνιδιού Warcraft, o Mats είχε το alter-ego Ibelin Redmoore, ένας γεροδεμένος και γενναίος ξανθός χαρακτήρας του guild Starlight, που έτρεχε, μαχόταν, εξερευνούσε διάφορους κόσμους και ερχόταν σε επαφή με άλλους χαρακτήρες και συμπαίκτες. Οι γονείς του Mats δεν άργησαν να καταλάβουν ότι ο Mats είχε αναπτύξει πολλές και ειλικρινείς φιλίες στον διαδικτυακό κόσμο, κάτι που δεν είχε στην «πραγματική ζωή», επηρεάζοντας βαθιά και θετικά την κοινότητα των gamers. Κάτι που τους έφερε μία μικρή ανακούφιση στο θρήνο τους.

Ο Mats δεν έφυγε χωρίς φίλους και ο κόσμος του διαδικτύου δεν είναι αυτό που πολλές φορές τον κατηγορούμε, ένας απρόσωπος κόσμος που κάποιος «χάνεται» μέσα του. Στο διαδίκτυο δημιουργούνται και βαθιές φιλίες, δεσμοί και επικοινωνία, ξεπερνώντας τα όρια του φυσικού κόσμου. 

Μέσα από animated σκηνές, «αναγεννώντας» τον χαρισματικό χαρακτήρα Ibelin στο World of Warcraft, συνεντεύξεις από την οικογένεια και ανθρώπους που τον ήξεραν και αγάπησαν διαδικτυακά, μαζί με αρχειακό υλικό από την παιδική και ενήλικη ζωή του, μαθαίνουμε περισσότερα για τον υπέροχο άνθρωπο Mats που η μοίρα του επεφύλαξε ένα «κακό παιχνίδι». 

Αυτό είναι το τρίτο μεγάλο ντοκιμαντέρ του 35χρονου Νορβηγού σκηνοθέτη Benjamin Ree που αποδεικνύει με την «Ξεχωριστή Ζωή του Ίμπελιν» ότι είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς ντοκιμαντερίστες της γενιάς του. Είχε προηγηθεί το “Magnus” (2016) για τη ζωή του πέντε φορές παγκόσμιου πρωταθλητή και Νορβηγού grandmaster στο σκάκι, Magnus Carlsen, ενώ 2020 ακολούθησε το απίστευτο “The Painter and the Thief” για τη σύνδεση και τη φιλία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια τριών χρόνων ανάμεσα στη ζωγράφο Barbora Kysilkova και τον Karl-Bertil Nordland, του ανθρώπου που έκλεψε δύο έργα της από μία γκαλερί του Όσλο. 

«Η Ξεχωριστή Ζωή του Ίμπελιν» προβάλλεται στο Netflix.