Ταξίδι στο ιαπωνικό animation!


O πολύχρωμος κόσμος των anime είναι συναρπαστικός και γεμάτος must-see επιλογές! Για τους πρωτάρηδες που θέλουν να «πλατσουρίσουν» στα νερά του ιαπωνικού animation ή για τους γνώστες που θέλουν να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους, η ιαπωνική βιομηχανία κινουμένων σχεδίων κρύβει δεκάδες χιλιάδες επιλογές -από εμβληματικά έργα με διαχρονική επίδραση, μέχρι high-budget υπερπαραγωγές και συναρπαστικές περιπέτειες δράσης. Δυστυχώς, κάποια από τα πιο δημοφιλή anime όλων των εποχών είναι τόσο μακροσκελή που μπορεί να αποθαρρύνουν τους επίδοξους θεατές -και επειδή δεν έχουμε όλοι το χρόνο (ή το κουράγιο) να παρακολουθήσουμε μία τηλεοπτική σειρά 1000+ επεισοδίων, σας ετοιμάσαμε μία γρήγορη λίστα με anime μικρότερου μήκους, τα οποία μπορείτε να ξεπετάξετε στο πι και φι!

Kill La Kill (2014)

Αριθμός Επεισοδίων: 24

Το στούντιο Trigger έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμα δημοφιλή anime, από το «Little Witch Academia» και το «SSSS. Gridman», μέχρι το πιο πρόσφατο «Cyberpunk: Edgerunners» και το «Promare». Η υπερκούλ αισθητική και το ποπ σχεδιαστικό στυλ της εταιρίας αποτελούν εγγύηση, με τους απανταχού fans να καθορίζουν την Trigger ως ένα από τα πιο δημοφιλή στούντιο της σύγχρονης εποχής! Και παρ' όλο που όλα σχεδόν τα anime της εταιρίας χαρακτηρίζονται από χαμηλό αριθμό επεισοδίων, εμείς εδώ επιλέγουμε συγκεκριμένα το «Kill La Kill» του 2014 -ένα αθεόφοβο και φωνακλάδικο δυστοπικό comedy/action υβρίδιο το οποίο υπόσχεται να σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Η Ryuko είναι μαθήτρια στην Ακαδημία Honnouji, ένα φουτουριστικό σχολείο όπου το status καθορίζεται από την ενδυμασία -και αφότου ανακαλύψει μία μυστυριώδη στολή που της χαρίζει υπερδυνάμεις, η Ruyko θα μπλεχτεί σε μία περιπέτεια γεμάτη μάχες, πολεμικές τέχνες, σέξι φορεσιές και άλλα πολλά... Σχολιάζοντας τις ιαπωνικές σχολικές παραδόσεις, την υψηλή ραπτική, τον σεξισμό της βιομηχανίας μόδας και τις ταξικές διαφορές στο σχολικό περιβάλλον (και όχι μόνο), το «Kill La Kill» είναι πάνω απ' όλα ένα εξαιρετικά συναρπαστικό sci-fi action anime - με εντυπωσιακότατες σκηνές δράσης, εξαιρετικό χιούμορ, άψογο worldbuilding και κορυφαίο character design.

Gekkan Soujo Nozaki-kun (Monthly Girl's Nozaki-kun) - 2014

Αριθμός επεισοδίων: 12

Στον ωκεανό των κωμικών/ρομαντικών anime που κυκλοφορούν ετησίως, το «Gekkan Soujo Nozaki-Kun» κατάφερε να ξεχωρίσει όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 2014: Ο Nozaki είναι ένας ονειροπαρμένος έφηβος που ζει διπλή ζωή -το πρωί είναι κανονικός μαθητής Λυκείου και το απόγευμα, εργάζεται ως δημιουργός κοριτσίστικων Manga -τα λεγόμενα Shoujo! H Sakura είναι τρελά ερωτευμένη μαζί του, όμως για να κερδίσει την καρδιά του, θα πρέπει πρώτα να τον κάνει να ξεκολλήσει από το γραφείο του...

Βασισμένο στο ομώνυμο manga strip του Izumi Tsubaki, το «Nozaki-kun» περιέχει όλα τα αναμενόμενα κλισέ των animated ρομαντικών κομεντί - τα οποία όμως εκτελεί με τόσο χιούμορ και ευαισθησία, που αποκλείεται να σας αφήσει ασυγκίνητους!

Samurai Champloo (2004)

Αριθμός επεισοδίων: 26

Ο Shinichiro Watanabe είναι κυρίως γνωστός για τη δουλειά του στο εμβληματικό «Cowboy Bebop» του 1998, εμείς όμως τρέφουμε ιδιαίτερη αδυναμία στην αμέσως επόμενη δουλειά του: Κινούμενο στα ίδια πλαίσια με το «Bebop», το «Samurai Champloo» μεταφέρει τη δράση στην φεουδαρχική Ιαπωνία -όπου ένας ronin, μία σερβιτόρα και ένας καταζητούμενος αλήτης μπλέκονται σε μία σειρά από απρόσμενες περιπέτειες. Ανμυγνείοντας ιστορικά στοιχεία με αναχρονιστικό στυλ (το hip-hop soundtrack είναι σκέτη απόλαυση), το Champloo είναι συναρπαστικό, αστείο, ατμοσφαιρικό, συγκινιτικό και πάνω απ' όλα, αστείρευτα δημιουργικό -όλα δηλαδή τα στοιχεία που καθορίζουν τον Shinichiro Watanabe ως έναν από τους μάστερ της βιομηχανίας.

Πλάνητες (Planetes) - 2003

Αριθμός επεισοδίων: 26

Το διαστημικό anime με τον ελληνικό τίτλο και την αξέχαστη ατμόσφαιρα που λαμβάνει χώρα στο διάστημα του 2075 είναι βασισμένο στο ομώνυμο manga του Makoto Yukimura (Vinland Saga) και αποτελεί ένα από τα πιο τρυφερά και ταξιδιάρικα sci-fi έργα που έχουμε απολαύσει ποτέ! Στον διαστημικό σταθμό DS-12, μία ομάδα διαστημικών σκουπιδιάρηδων έρχεται αντιμέτωπη με τους κινδύνους και την ανία της καθημερινότητας, σε μία ιστορία με εξωνυχιστικά μελετημένη επιστημονική ακρίβεια, απρόσμενα πολυαπίπεδη ανθρωπιά και vibes που σου μένουν αξέχαστα...

Meitantei Holmes (Sherlock Hound) - 1984

Αριθμός επεισοδίων: 26

Πρωτού γίνει ένα από τα ιερά τέρατα του παγκόσμιου σινεμά, ο Hayao Miyazaki δημιούργησε ένα cosy παιδικό anime που φέρει όλες ανεξαιρέτως τις δημιουργικές του σφραγίδες! Στην βικτωριανή Αγγλία, ο περίφημος ντετέκτιβ Χόλμς (που εδώ παίρνει τη μορφή ενός ανθρωπόμορφου σκύλου) μπλέκεται σε μία σειρά από περιπέτειες κόντρα στον αδίστακτο Καθηγητή Moriarty -εχοντας φυσικά στο πλευρό του τον ικανότατο Δρ. Γουάτσον! Funny animals στο στυλ της Disney τρέχουν πάνω-κάτω σε ένα υπέροχα ρετρό steampunk περιβάλλον, με την '80s αισθητική να βαράει κόκκινο - και την low-fi μουσική να κάνει το «Meitantei Holmes» το πιο χουχουλιάρικο, νοσταλγικό, φθινωπωρινό anime που έχουμε απολαύσει ποτέ.