Λέσβος, Χίος, Κάρπαθος, Λήμνος, Σκύρος. Εκεί που ο χρόνος σταματά, 12 μήνες το χρόνο.


Η παράδοση συναντά την άγρια ομορφιά, τους ανέμους και την παρθένα φύση, πέντε ελληνικά νησιά που αλλάζουν χρώματα και διάθεση και μας αποκαλύπτουν την πραγματική και ανεξερεύνητη πλευρά της νησιωτικής Ελλάδας, πέρα από trends και οδηγούς. Παραμένουν φιλόξενα και μαγευτικά για τον ταξιδιώτη που θέλει να βιώσει το διαφορετικό, κάθε εποχή του χρόνου.

Φωτογραφία εξωφύλλου, Λέσβος © Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού

ΛΕΣΒΟΣ

Το νησί της αρχαίας λυρικής ποιήτριας Σαπφούς, των παλιών αρχοντικών, του πνεύματος και των «μεταξωτών ανθρώπων», όπως είχε γράψει ένας άλλος ποιητής, ο Νίκος Καρούζος, για τους κατοίκους των χωριών της Λέσβου, που μπορεί να μην έμαθαν γράμματα αλλά κουβαλάνε σοφία, είναι ένας τόπος ευλογημένος που ακόμα και σήμερα κρύβει μυστικά και θαύματα σε αυτόν που θέλει να μυηθεί στην ελληνική παράδοση και στο ανεξερεύνητο. Ένα «πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους» είχε χαρακτηρίσει ο Οδυσσέας Ελύτης τη Λέσβο, το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας.

Η πρωτεύουσα της Λέσβου, η Μυτιλήνη, σας υποδέχεται εγκάρδια με το που φτάσετε στο λιμάνι. Από μόνη της, η Μυτιλήνη είναι ικανή να σας σαγηνεύσει, με την αρχιτεκτονική, τα νεοκλασικά κτίρια, το Κάστρο της και την θαυμάσια τοπική κουζίνα. Οδηγώντας εκτός Μυτιλήνης, ανάμεσα σε λιόδεντρα και παλιά βυρσοδεψία, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά σας.

Είναι πολλά τα αξιοθέατα και οι παραδοσιακοί οικισμοί της Μυτιλήνης: Επισκεφτείτε το μοναδικό απολιθωμένο δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι, πιείτε παραδοσιακό ούζο σε ένα μικρό καφενεδάκι στη Σκάλα Καλλονής, περπατήστε στα χνάρια του ζωγράφου Θεόφιλου και ανακαλύψτε ορεινά χωριουδάκια στην ενδοχώρα, μαγευτείτε από την απαράμιλλη ομορφιά του χειμερινού Μόλυβου στα βόρεια του νησιού, ελάτε κοντά σε ιαματικές πηγές, αρχαιολογικούς χώρους (Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Μόριας, Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης, το παλλεσβιακό Ιερό των Μέσσων) και μοναστήρια (Άγιος Ραφαήλ, Ταξιάρχης Μανταμάδου).

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
Το μικρό μουσείο, σαν εξωκλήσι, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του σπουδαίου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου (1870-1934) σας περιμένει στο χωριό που γεννήθηκε, την παραθαλάσσια Βαρειά, στα νοτιοανατολικά της Λέσβου.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Theofilos
Paradise
(τηλ: 22510 433300)
Από 93 ευρώ το δίκλινο

ΦΑΓΗΤΟ
Πέλαγο (Λαδάδικα Μυτιλήνης)
(τηλ: 22510 45267)
Από 12 ευρώ το άτομο


INFO
Απόσταση από Πειραιά με πλοίο: 12 ώρες 15 λεπτά
Κόστος: Από 228 ευρώ (ενδεικτική τιμή one-way για ένα αυτοκίνητο / δύο επιβάτες)

 

ΧΙΟΣ

Ο θησαυρός του Βορείου Αιγαίου, η μυροβόλος Χίος παραμένει ανεξερεύνητη και άγνωστη σε πολλούς. Το πέμπτο νησί σε έκταση στην Ελλάδα, το νησί των καπεταναίων, της μαστίχας και των μεσαιωνικών χωριών, είναι ιδανικός χειμερινός προορισμός για όσους δε βιάζονται, για οικογένειες που επισκέπτονται off season τα πατρογονικά εδάφη και για όσους θέλουν να βιώσουν το διαφορετικό.

Πολλά τα αξιοθέατα της Χίου και καλό θα ήταν να φτιάξετε από νωρίς το πρόγραμμά σας. Μπορεί να σας παιδέψει στην αρχή, να παίξει μαζί σας, αλλά δε θέλει πολύ η Χίος για να ανοιχτεί και να μοιραστεί τις ομορφιές και τα μυστικά της. Είναι πολλά σε ένα, κάθε λίγα χιλιόμετρα και βρίσκεστε σε διαφορετικό τοπίο.

Ταξίδι στο χρόνο στο πανέμορφο μαστιχοχώρι-καστροχώρι των Μεστών, όπου μαζί με τα υπόλοιπα χωριά (Αρμόλια, Πυργί, Ολύμποι) συμπληρώνουν ένα μοναδικό παζλ αρωμάτων και παράδοσης, με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και τα ζωγραφιστά μοτίβα στις προσόψεις τους. Στην ανατολική πλευρά του νησιού, επισκεφτείτε τον περίφημο εύφορο Κάμπο, με τα περιβόλια εσπεριδοειδών να συνυπάρχουν αρμονικά με παλιά αρχοντικά. Στη βορειοδυτική Χίο, ανακαλύψτε τον μεσαιωνικό οικισμό της Βολισσού με το επιβλητικό κάστρο, ενώ λίγο πιο μακριά, στα βορειοανατολικά, περιηγηθείτε στα ναυτικά χωριά Λαγκάδα, Καρδάμυλα και Βροντάδος, ενώ ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, μία πεζοπορική διαδρομή στο φαράγγι των Καμπιών φαντάζει ονειρική.

Πίσω στη Χώρα, το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού και κύριο λιμάνι, υπάρχουν πολλές επιλογές για όσους θέλουν να φάνε, να διασκεδάσουν ή να επισκεφτούν κάποιο μουσείο (Βυζαντινό, Αρχαιολογικό, Ναυτικό).

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
Στη Χίο, μπορείτε να παρατηρήσετε μόνοι σας ή με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου οδηγού πολλά είδη πεταλούδας και λιβελούλας, με τα μικρά αυτά έντομα να εντυπωσιάζουν με την ποικιλία χρωμάτων.


ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Ξενώνας Περλέας (Κάμπος)
(τηλ: 22710 32217, 6946 952553)
Από 110 ευρώ το δίκλινο

ΦΑΓΗΤΟ
Ταβέρνα Το Αστέρι (Αυγώνυμα)
(τηλ: 22710 20577, 6936 501398)
Από 15 ευρώ το άτομο
Μπορείτε και να μείνετε στο Αστέρι


INFO
Απόσταση από Πειραιά με πλοίο: 8 ώρες 15 λεπτά
Κόστος: Από 202 ευρώ (ενδεικτική τιμή
one-way για ένα αυτοκίνητο / δύο επιβάτες)

ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Καταμεσής του Καρπάθιου πελάγους, ανάμεσα στην Κρήτη και στη Ρόδο, η Κάρπαθος καλεί όλους αυτούς που θα θελήσουν να βιώσουν κάτι το διαφορετικό, μία πραγματική εμπειρία ζωής. Δαρμένη από τους ανέμους και τα κύματα, μία επίσκεψη στο μεγάλο νησί των Δωδεκανήσων, θα σας αναζωογονήσει και θα σας εμπνεύσει.

Βραχώδης και ορεινή, με άγρια ομορφιά και θέα, οι εικόνες που θα πάρετε από την Κάρπαθο θα χαραχθούν μέσα σας για μία ζωή. Ιδανικός χειμερινός προορισμός για ζευγάρια που ψάχνουν την περιπέτεια, τον ρομαντισμό και την απόδραση από την καθημερινότητα, η Κάρπαθος είναι σαν μία αυθεντική νησιωτική καρτ-ποστάλ που «ζωντανεύει» μπροστά σας.

Η χώρα της Καρπάθου ή Πηγάδια σας υποδέχεται στα νοτιοανατολικά του νησιού και θα ικανοποιήσει κάθε σας επιθυμία (διαμονή, φαγητό, διασκέδαση), με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης Ποσείδιο να ορθώνεται επιβλητικά στην είσοδο του λιμανιού. Επισκεφτείτε τα ορεινά χωριά του νησιού,  με τα άσπρα φρεσκοβαμμένα σπίτια και την κατανυκτική ατμόσφαιρα του χειμώνα. Οι μεσαιωνικοί Μενετές, η Όλυμπος, το Απέρι και η Βωλάδα, εκεί που ο χρόνος φαίνεται να σταματάει. Περιηγηθείτε στα σοκάκια των οικισμών και ελάτε σε επαφή με μία Ελλάδα ριζωμένη στην παράδοση, στα έθιμα και στη φιλοξενία. Γυναίκες ακόμα και σήμερα ντυμένες με παραδοσιακές υφαντές στολές, γραφικά ταβερνάκια και εκκλησίες, όσο πιο ψηλά στην Κάρπαθο, τόσο πιο αυθεντικά.
 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
● Κρυμμένος ανάμεσα στα πεύκα, ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Λουκά βρίσκεται στην περιοχή Άπελλα και θα αποζημιώσει όποιον τον αναζητήσει.
● Μικρό αλλά πλούσιο σε εκθέματα από τους προϊστορικούς ως τους μεταβυζαντινούς χρόνους, το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Aphrodite Hotel  
(τηλ: 6980 230913)
Από 99 ευρώ το δίκλινο
Στην Όλυμπο, με θέα που σου κόβει την ανάσα

ΦΑΓΗΤΟ
Ταβέρνα η Όλυμπος
(τηλ: 2245 051009)
Από 12 ευρώ το άτομο


INFO
Απόσταση από Πειραιά με πλοίο: 13 ώρες 45 λεπτά
Κόστος: Από 244 ευρώ (ενδεικτικά
one-way για ένα αυτοκίνητο / δύο επιβάτες)
 

ΛΗΜΝΟΣ

Απερίγραπτης ομορφιάς, το νησί του αρχαίου θεού της φωτιάς, Ηφαίστου, παραμένει ιδανικός προορισμός στο Βόρειο Αιγαίο για οικογένειες και ζευγάρια που αναζητούν τη χαλάρωση και το εναλλακτικό.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, η Λήμνος φημίζεται για τα θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες (windsurf, kitesurf), καιρού επιτρέποντος. Είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με πολλές κρυμμένες ομορφιές και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το ηφαιστειακό της τοπίο δίπλα στη θάλασσα (Φαρακλό) και οι διάφοροι αλλόκοσμοι γεωλογικοί σχηματισμοί, την κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Η Μύρινα, με το πανέμορφο ενετικό κάστρο, τα γραφικά της σοκάκια και αρχοντικά σπίτια, είναι η πρωτεύουσα και το κύριο λιμάνι. Γεμάτη ζωή και τη χειμερινή περίοδο, η Μύρινα είναι το ιδανικό μέρος για τη διαμονή σας και για το ξεκίνημα των καθημερινών σας εξορμήσεων σε διάφορα χωριά και σημεία ενδιαφέροντος του νησιού.

Έχετε τόσα πολλά πράγματα να δείτε και να κάνετε στη Λήμνο: Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Μύρινα για να γνωρίσετε περισσότερα για την ιστορία του νησιού, από τη χαλκολιθική περίοδο ως τη ρωμαιοκρατία, η περιοχή Αμμοθίνες στα βόρεια του νησιού με τους δεκάδες αμμόλοφους, ανακαλύψτε τον κρυφό καταρράκτη Κατσαίτη στο χωριό Κάσπακας, αντικρίστε τα υπέροχα πέτρινα σπίτια στο χωριό Κοντιάς και το μοναδικό εξωκλήσι της Παναγιάς της Κακαβιώτισσας, χτισμένο μέσα σε μία σπηλιά. Διάσημη για τα αμπέλια της από την αρχαιότητα και για τα θεσπέσια τοπικά προϊόντα, τόπος καρπερός, «σβήστε» τη μέρα σας σε ένα γραφικό ταβερνάκι, με μία ζεστή σούπα και ένα ποτήρι ντόπιο κρασί.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Η Ασπρόλιμνη εμφανίζεται μόνο το χειμώνα και αποτελεί καταφύγιο για χιλιάδες πουλιά (ροζ φλαμίνγκο, ερωδιοί, αγριόχημνες). Αποτελεί τη μία και μικρότερη λίμνη ενός υδροβιότοπου στα ανατολικά της Λήμνου. Το καλοκαίρι, η λίμνη ξεραίνεται. Κάθε εποχή, χειμώνα ή καλοκαίρι, η Ασπρόλιμνη αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Ξενοδοχείο Αρχοντικό
(τηλ:
22540 29800, 6941 401030)
Από 72 ευρώ το δίκλινο

ΦΑΓΗΤΟ
Ριζά
(τηλ:
2254 029519)
Από 15 ευρώ το άτομο


INFO
Απόσταση από Λαύριο με πλοίο: 9 ώρες 15 λεπτά
Κόστος: Από 132 ευρώ (ενδεικτικά
one-way για ένα αυτοκίνητο / δύο επιβάτες)
 

ΣΚΥΡΟΣ

Η ανεμόεσσα του Αιγαίου, η Σκύρος, το νοτιότερο και μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Βορείων Σποράδων, σε καλεί να έρθεις κοντά με τη φύση και τους φιλόξενους ανθρώπους της. Καταπράσινη, με πευκόφυτους λόφους, κρυστάλλινες παραλίες και σπηλιές, βραχώδη τοπία και περιοχές Natura, η καρδιά και οι αισθήσεις σας χτυπάνε δυνατά κατά την παραμονή σας στη Σκύρο.

Είναι ένας κοντινός προορισμός, απέχει μόλις 35 χλμ. από την Εύβοια, ιδανικός για ένα ολιγοήμερο χειμερινό break για όσους ψάχνουν ηρεμία, ανανέωση και καλό φαγητό. Η Σκύρος φημίζεται για τη γαστρονομία και τα τοπικά της προϊόντα (μέλι, γραβιέρα, ξινοτύρι, φάβα και τραχνάς). Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τη διάσημη αστακομακαρονάδα της και νοστιμότατο κατσικάκι.

 Η Χώρα της Σκύρου, κτισμένη στο λόφο του βυζαντινού κάστρου, είναι πανέμορφη και γραφική. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια και ανεβείτε λίγο πιο ψηλά μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, με τη μοναδική θέα. Στη Χώρα θα βρείτε πολλά μαγαζιά που πουλάνε κεραμικά, χειροποίητα αντικείμενα και έπιπλα. Βγαίνοντας από τη Χώρα, επισκεφτείτε τον τάφο του φιλέλληνα ποιητή Pούπερτ Mπρουκ (1887-1915) στην περιοχή Τρεις Μπούκες στα νοτιοανατολικά (απέναντι βρίσκεται το μικρό νησάκι Σαρακηνό), ο οποίος πέθανε στα 28 του χρόνια από μόλυνση και του οποίου το έργο ενέπνευσε μουσικά συγκροτήματα όπως οι Pink Floyd και Fleetwood Mac.

 Στην παραθαλάσσια περιοχή Πουριά, εκεί που υπήρχε ένα αρχαίο λατομείο, υπάρχει ο αλλόκοτος πέτρινος σχηματισμός με το όνομα Μανιτάρι του Βράχου. Διάσημη σε όλο τον κόσμο είναι η μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου, μία αυτόχθονη φυλή που υπήρχε στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Σήμερα, στη Σκύρο ζουν λιγότερα από 200 άλογα.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Μικρό αλλά πολύτιμο, το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς στον Παλαιόπυργο, μας ταξιδεύει στην ιστορία και την παράδοση της Σκύρου, μέσα από μία μεγάλη σειρά αυθεντικών εκθεμάτων και αντικειμένων.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Ξενώνας Λυκομήδης
(τηλ: 2222 093249)
Από 50 ευρώ το δίκλινο

ΦΑΓΗΤΟ
Το Πέρασμα
(τηλ:
2222 092911)
Από 12 ευρώ το άτομο


INFO
Απόσταση από Κύμη (Εύβοιας) με πλοίο: 1 ώρα 45 λεπτά
Κόστος: Από 43.5 ευρώ (ενδεικτικά
one-way για ένα αυτοκίνητο / δύο επιβάτες)