«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη.


Μία απλή λέξη ή φράση υποστήριξης και αγάπης στον συνάνθρωπό μας μπορεί να αποδειχθεί τόσο δυνατή που μπορεί να επηρεάσει θετικά την συναισθηματική του κατάσταση, να τον ανεβάσει και να τον κάνει να νιώσει καλά. Αρκεί να έρχεται μέσα από ειλικρίνεια. Πρέπει να προσέχουμε και ποιες λέξεις χρησιμοποιούμε για να μην πληγώσουμε τον άλλον. Η δύναμη των λέξεων είναι πολύ μεγάλη και η «κακή» τους χρήση μπορεί να δημιουργήσει στρες και τραύμα στον συνάνθρωπό μας, ακόμα και να αλλάξει την οπτική του στα πράγματα.

Η αμερικανική εφαρμογή Preply, που σε φέρνει σε επαφή με εκατοντάδες καθηγητές ξένων γλωσσών, προχώρησε πρόσφατα σε μία έρευνα, ρωτώντας 997 Αμερικανούς, ηλικίας μεταξύ 18 και 76, για τις φράσεις υποστήριξης που τους αρέσει να ακούν και να λαμβάνουν αλλά και να τις μοιράζονται οι με άλλους.



Μέσα από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2023 μαθαίνουμε ότι το 42% των ερωτηθέντων μοιράζονται λέξεις υποστήριξης σε καθημερινή βάση με άλλους, ενώ το 61% συνήθως μοιράζεται αυτές τις λέξεις περισσότερο στα
social media παρά στην πραγματική ζωή. Από την άλλη, ένα σημαντικό ποσοστό 40% δεν έχει ακούσει λέξεις υποστήριξης από τους γονείς τους για περισσότερους από 6 μήνες.

Ποιες είναι, τελικά, οι
top 20 λέξεις υποστήριξης που θες να ακούς, σε ανεβάζουν και σε κάνουν να νιώθεις καλά;

- Είμαι υπερήφανος για εσένα
- Το έχεις!
- Πιστεύω σε εσένα
- Τα πας περίφημα
- Είμαι εδώ για εσένα

- Μπορείς να τα καταφέρεις
- Σε στηρίζω
- Βρίσκομαι εδώ για να βοηθήσω
- Είμαι εδώ για να σε υποστηρίξω με κάθε τρόπο
- Είσαι φοβερή-ός

- Δεν είσαι μόνος
- Είμαι δίπλα σου
- Είμαι εδώ για να σε ακούσω
- Έχω πίστη σε εσένα
- Κάνεις πρόοδο

- Είσαι ικανή-ός για σπουδαία πράγματα
- Είσαι πιο δυνατή-ός από όσο νομίζεις
- Είσαι μία έμπνευση
- Συνέχισε, μην τα παρατάς
- Είσαι μαχήτρια-ής