Την επιστολή του Artist Rights Alliance υπογράφουν ακόμη οι Elvis Costello, Nicki Minaj, Mac DeMarco και Jason Isbell


Μια ανοιχτή επιστολή που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπογράφουν τα μέλη του Artist Rights Alliance (ARA), σχετικά με αυτόν που ενέχει η τεχνολογία του ΑΙ για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που υπογράφουν είναι οι Billie Eilish, R.E.M., Kacey Musgraves, Elvis Costello, Nicki Minaj, Jason Isbell, Mac DeMarco, Aimee Mann, Jadakiss, Sheryl Crow, Chappell Roan, Jon Bon Jovi και πολλοί ακόμα. Η ΜΚΟ των εν λόγω καλλιτεχνών καλεί τους developers, τις εταιρίες τεχνολογίας, τις μουσικές πλατφόρμες και τις ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες «να δηλώσουν επίσημα ότι δεν θα δημιουργήσουν μια AI μουσική τεχνολογία, περιεχόμενο ή εργαλεία που να υποσκάπτουν ή να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη καλλιτεχνία στιχουργών και καλλιτεχνών, αλλά και ότι δεν θα αρνηθούν δίκαιες αποζημιώσεις για τη δουλειά τους».

Η ίδια ΜΚΟ υπογραμμίζει στο κείμενό της ότι παρατηρείται χρήση μουσικού έργου από τους tech developers για την εκπαίδευση και παραγωγή AI μοντέλων δίχως επίσημη άδεια από τους καλλιτέχνες, αλλά και χρήση AI-created ήχων και εικόνων που ουσιαστικά παρακάμπτουν τα δικαιώματα που θα έπρεπε να πληρώνονται στους καλλιτέχνες.

«Η επίθεση στην ανθρώπινη δημιουργικότητα πρέπει να σταματήσει», συνεχίζει η ανοιχτή επιστολή. «Πρέπει να προστατευθούμε απέναντι στη χρήση του ΑΙ για την κλοπή της φωνής των επαγγελματιών καλλιτεχνών, στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των δημιουργών και στην καταστροφή του μουσικού οικοσυστήματος». Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή.