To ατύχημα στο ασανσέρ της φοιτητικής εστίας του ΑΠΘ θέτει ξανά στο προσκήνιο το πρόβλημα των υποδομών. 


Η τύχη ευνόησε τους φοιτητές που διαμένουν στη φοιτητική εστία του ΑΠΘ μετά την πτώση του ασανσέρ και δεν συνέβη κάποιος τραυματισμός. Ωστόσο, το γεγονός έχει εγείρει ξανά σημαντικούς προβληματισμούς για την κατάσταση των υποδομών τόσο από φοιτητές όσο και από εκπαιδευτικούς. 

Σήμερα, οι φοιτητές που διαμένουν στην εστία πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο φουαγιέ των Α’ εστιών όπου θα απαιτήσουν από τους υπεύθυνους να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους, ενώ τονίζουν ότι το περιστατικό αποτελεί ένα μικρό κομμάτι ενός ευρύτερου προβλήματος που βιώνουν καθημερινά και λέγεται υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας.

"Όσοι και όσες ζούμε εδώ ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά με όλα αυτά τα προβλήματα και γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά. Ξεκινώντας από την εργολαβία που χωρίς καμία ντροπή επιτρέπει την λειτουργία των ασανσέρ ενώ είναι ακατάλληλα και προχωρώντας στην διεύθυνση, την πρυτανεία και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, (το ίδρυμα δηλαδή που χρηματοδοτεί τις εστίες) που είναι υπεύθυνοι για όλες τις αποφάσεις που παίρνονται στις εστίες και είτε αδιαφορούν είτε ακόμα χειρότερα μετακυλούν τις ευθύνες επάνω μας", ανέφεραν μεταξύ άλλων οι φοιτητές.

Παράλληλα, η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης, τονίζει ότι την ευθύνη χρηματοδότησης και συντήρησης των εστιών έχει το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), φορέας που τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Η διοικητική οργάνωση και λειτουργία των εστιών καθώς και η κυριότητα του εξοπλισμού τους είναι αρμοδιότητες του ΑΠΘ.

"Η κατάσταση των υποδομών των εστιών του ΑΠΘ χειροτερεύει συνεχώς. Τα έργα συντήρησης που έχουν εκπονηθεί καθυστερούν και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα ασφάλειας, υγιεινής, θέρμανσης, εξοπλισμού και λειτουργικότητας που συσσωρεύονται. Η χθεσινή απάντηση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. που επιρρίπτει ευθύνες στην ιδιωτική εταιρεία συντήρησης των ανελκυστήρων στις εστίες του ΑΠΘ "βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος".