Η τοποθέτηση 60 καμερών στις κλινικές της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις.
Το Δίκτυο Προοδευτικών-Αριστερών Φοιτητών/τριων καταγγέλλει την τοποθέτηση 60 καμερών, στις κλινικές της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., τονίζοντας πως πρόκειται για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και της ιδιωτικότητας ενώ χαρακτηρίζουν το μέτρο "αυταρχικό".
Όπως προσθέτουν οι φοιτητές, η αιτιολόγηση για την τοποθέτηση του συστήματος παρακολούθησης αφορά τον έλεγχο κλοπών. Ωστόσο, οι φοιτητές κάνουν λόγο για ένα κονδύλι που θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί με σκοπό να καλύψει πιο βασικές και επείγουσες ανάγκες του Τμήματος. Επιπλέον, προβληματίζονται για το αν η απόφαση εγκρίθηκε από τους ίδιους τους καθηγητές των τμημάτων ή αν έχει γίνει χωρίς την ενημέρωσή τους.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσαν οι φοιτητές:
"Το πρωί της Δευτέρας, 14 Οκτώβρη, γίναμε μάρτυρες μιας ακόμα επίθεσης στο πανεπιστημιακό άσυλο, αυτή την φορά με την πρώτη επιχείρηση τοποθέτησης συστημάτων παρακολούθησης σε χώρους του Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Συγκεκριμένα, στις κλινικές της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., ηλεκτρολογικό συνεργείο ξεκίνησε την εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας, με 60 κάμερες, σε εσωτερικούς χώρους του κτιρίου, με την αιτιολόγηση του "ελέγχου κλοπών". Αυτή η απόφαση για δήθεν "ανακαίνιση", που εγκρίθηκε από την ίδια την διοίκηση του Ιδρύματος προσέφερε στο Α.Π.Θ. ένα μεγάλο κονδύλι.
Ένα κονδύλι το οποίο θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί για να καλύψει τις πραγματικές και επιτακτικές ανάγκες του Τμήματος. Το πιο τρομακτικό, όμως, είναι πως αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου της Πρυτανείας να εγκατασταθούν κάμερες σε όλα τα περιφερειακά Τμήματα του campus, εφαρμόζοντας διατάξεις του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.
Προφανώς, η κίνηση αυτή μας δημιουργεί το ερώτημα αν η απόφαση αυτή εγκρίθηκε και από την συνέλευση των καθηγητών του Τμήματος, όπως και ορίζει ο νόμος 4757/2022. Εξ όσων γνωρίζουμε, η γενική συνέλευση των καθηγητών αλλά και το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας βρίσκεται σε πλήρη άγνοια για το τι επρόκειτο να εφαρμοσθεί και, κατ’ επέκταση, δεν έχει δώσει καμία έγκριση. Ας μας εξηγήσει, λοιπόν, ο κ. Φείδας και ο τέως πρύτανης Παπαϊωάννου με ποια μεθόδευση και με ποιο δικαίωμα έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν μέτρα τρομοκρατίας και περιορισμού της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα οποία σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει αντιταχθεί.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι μέχρι και σήμερα, μετά την έμπρακτη και πολυετή παρεμπόδιση της εφαρμογής των αυταρχικών αυτών μέτρων της παρακολούθησης, των πειθαρχικών και της πανεπιστημιακής αστυνομίας από την φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τις διοικήσεις που εναρμονίζονται με τις πολιτικές της, δεν κάνουν βήμα πίσω από την κατάργηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών αλλά και από την παραβίαση της ίδιας μας της ιδιωτικότητας. Η επίθεση στο άσυλο του πανεπιστημίου έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Πανεπιστημιακή αστυνομία, διαγραφές φοιτητών/-τριών, αναίτιες επιθέσεις της αστυνομίας εντός των σχολών και πρυτανικός εκφοβισμός είναι μερικά από όσα βιώνουμε καθημερινά στις σχολές μας.
Η κυβέρνηση και η πρυτανεία αντί να ασχολούνται με τις ελλιπείς υποδομές, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι επικίνδυνες και ακατάλληλες, με την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών και των πτυχίων μας, που οδεύουν στην πλήρη απαξίωση, με τα προβλήματα διαβίωσης και κάλυψης των βιοτικών μας αναγκών, νοιάζονται μόνο για το πως θα ελέγξουν το επιστημονικό και πολιτικό μας φρόνημα, και θα μας αποτρέψουν από το να παλεύουμε για τα αυτονόητα. Μέριμνά τους είναι να φτιάξουν πανεπιστήμια “φυλακές” ιδεών και συμπεριφορών.
Παράλληλα, πριν ακόμα την ψήφιση του νόμου για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, υπουργείο και πρύτανης έχουν ξεκινήσει ένα ρεσιτάλ σύγκρισης των δημοσίων πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά, προσπαθώντας να μας “αναβαθμίσουν” στα πρότυπα της ελίτ τους. Η σύγκριση αυτή είναι άτοπη, και ιδιαίτερα προσβλητική, καθώς το έργο και οι ελευθερίες που παράγουν και προσφέρουν τα πανεπιστήμιά μας στην κοινωνία είναι ασύγκριτα σε σχέση με το κέρδος και την στείρα εκπαίδευση των ιδιωτικών.
Σε αυτό το σχέδιο εμείς τασσόμαστε ενάντια. Χρειαζόμαστε ένα πανεπιστήμιο ελεύθερο στην έκφραση, στην διακίνηση ιδεών, στην πολιτική δράση και στην εξέλιξη της κοινωνίας.
Χρειαζόμαστε ένα πανεπιστήμιο στήριγμα στην κοινωνία, που θα αγωνίζεται για την άρση των κοινωνικών και εργασιακών ανισοτήτων, ένα πανεπιστήμιο τροφοδότη της κοινωνικής εξέλιξης. Άλλωστε, αυτός είναι ο ρόλος του Πανεπιστημίου εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ακόμα κι αν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο και το συμβούλιο διοίκησης του Α.Π.Θ. μαζί με τον Πρύτανη αρνούνται να το αποδεχθούν. Αν δεν το γνωρίζουν, τους καλούμε να παρακολουθήσουν κάποιο μάθημα της σχολής Πολιτικών Επιστημών ή και να συζητήσουν με διακεκριμένους καθηγητές που τόσο πολύ θέλουν να φέρουν στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Εμείς, ως ΔΙΚΤΥΟ Προοδευτικών-Αριστερών Φοιτητών/-τριών, καθώς οι Φοιτητικοί Σύλλογοι συνολικά, μαζί με τους/τις καθηγητές/τριες μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια σε στις νεοφιλελεύθερες και αυταρχικές πολιτικές υποβάθμισης των πανεπιστημίων μας μέχρι τέλους. Αντιστεκόμαστε και παλεύουμε για να μην γίνει κανονικότητα η εποχή των “τεράτων”, για να μην βάλουν ταφόπλακα στις σπουδές μας."