Για να δούμε...
Ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, βρέθηκε στο Open και παρουσιάσε το μοντέλο βλέψεων που έφτιαξαν στο ΑΠΘ, στο οποίο ερευνάται, πότε θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Στα περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν τεθεί σε ισχύ στη χώρα μας με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού εστιάζει μοντέλο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το οποίο προβλέπει και πότε θα γίνει η σταδιακή άρση τους.
Αναφερόμενος στα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας ο κ.Σαρηγιάννης έστειλε σαφές μήνυμα αναφορικά με την τήρηση τους και είπε: ''Προβλέπεται συνολικός αριθμός επόμενων κρουσμάτων γύρω στα 2.100 και μετά τις 10-17 Μαΐου είναι η ημερομηνία που θα μπορούμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε για σταδιακή άρση των μέτρων αποκλεισμού, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα τηρούνται όλο αυτό το διάστημα''.
''Η επιστημονική ομάδα προσπαθεί να εφαρμόσει συγκεκριμένα μοντέλα διαχείρισης κινδύνου σε πολλές χώρες, καθώς δεν μελετούν μόνο την πορεία του κορωνοϊού'' τόνισε και εξήγησε: ''Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, το μοντέλο αυτό δίνει στο ίδιο διάγραμμα τα επιβεβαιωμένα (λευκό χρώμα) και τα προβλεπόμενα (κόκκινο χρώμα) κρούσματα και συνδυάζει τα μέτρα αποκλεισμού που έχουν ήδη ληφθεί''.
''Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια τάση μείωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως φαίνεται και από την καθημερινή ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε περάσει εδώ και μερικές μέρες την κορύφωση της καμπής της πανδημίας στην Ελλάδα, και σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουμε περάσει στην αρχή της αποδρομής, δηλαδή σε αυτό που λέμε στην αρχή του τέλους'' δήλωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ και συμπλήρωσε:
''Πίσω από αυτό τρέχει ένα μοντέλο το οποίο κάνει προβολή συνολικά στην κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψιν και τις διαφοροποιήσεις στην πυκνότητα του πληθυσμού, το οποίο επικαιροποιείται με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν''.