Οι Gen - Zeners αναφέρουν συχνά ως δικαιολογία τους πόνους αυχένα και μέσης αλλά ο κίνδυνος είναι πραγματικός.
Οι εκπρόσωποι της Gen Z παίρνουν συχνά άδεια από τη δουλειά τους για τους ίδιους πόνους που ταλαιπωρούν συνήθως τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους, αλλά σε πολύ υψηλότερα ποσοστά.
Σε μια νέα δημοσκόπηση, της Daily Mail, το 24% των εργαζομένων ηλικίας 16 έως 26 ετών δήλωσε ότι χρησιμοποίησε τον πόνο στον αυχένα ή την πλάτη ως δικαιολογία για να μην πάει στη δουλειά φέτος, ενώ μόνο το 14% των εργαζομένων ηλικίας 59 ετών και άνω, γνωστοί και ως Baby Boomers, έκανε την ίδιο. Εν τω μεταξύ, η γενιά της χιλιετίας, ηλικίας 27 έως 42 ετών, έπεσε στο 18% ενώ μόνο το 12% των Gen Xers, ηλικίας 43 έως 58 ετών, ανέφερε την ίδια ταλαιπωρία.
Η έρευνα σε 2.000 άτομα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Alvica Medical. Η διευθύνουσα σύμβουλος, Victoria Fransen, είπε για τους Gen Zeners ότι «Επηρεάζονται περισσότερο όταν πρόκειται να κάνουν τη δουλειά τους από τους πόνους και σίγουρα υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ αυτού και του ότι είναι η πρώτη αληθινή γενιά ψηφιακών ιθαγενών».
Οι γιατροί προειδοποίησαν τις νεότερες γενιές για την διαφαινόμενη απειλή του λεγόμενου «τεχνολογικού αυχένα», μια καμπυλότητα της άνω σπονδυλικής στήλης λόγω κακής στάσης του σώματος από το κοίταγμα της οθόνης των smartphone και των tablet με το κεφάλι προς τα κάτω για πολλές ώρες της ημέρας.
Ο χειροπράκτης Jake Boyle, μοιράστηκε πρόσφατα στο Tik Tok ανησυχητικές εικόνες ακτίνων Χ νεαρών ενηλίκων με στραβό αυχένα που είχε δει στο ιατρείο του στην Αϊόβα. «Αν είστε κάτω των 35 ετών, πρέπει να δώσετε προσοχή σε αυτό. Όλοι μετατρεπόμαστε σε αυτούς τους ηλικιωμένους καμπουριαστούς ανθρώπους και υπάρχει ένας λόγος πίσω από αυτό», είπε.
Οι ακτινογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Boyle με τις καμπούρες συνέπεσαν με κάποιες ενδείξεις σκελετικών «κέρατων» που φύτρωναν από τη βάση των κρανίων κάποιων νεαρών ατόμων, που λέγεται επίσης ότι είναι αποτέλεσμα της χρήσης των κινητών τηλεφώνων. Το περίεργο αυτό φαινόμενο ονομάζεται εξωτερική ινιακή απόφυση. Σημειώθηκε για πρώτη φορά το 1885 από τον Γάλλο επιστήμονα Paul Broca και η πάθηση ήταν τόσο σπάνια που έχει σχεδόν αγνοηθεί μέχρι σήμερα.