Οι Gen-zeners είναι πιο εξοικειωμένοι με τις μικρές «απάτες» στο χώρο εργασίας.


Η πλειονότητα των εργαζομένων της γενιάς Z και των Millenials πιστεύει ότι οι μικροαπάτες στον εργασιακό χώρο,  όπως ο υπνάκος κατά τη διάρκεια του ωραρίου ή η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την εκτέλεση εργασιών, είναι απολύτως αποδεκτές.

Σύμφωνα με έρευνα της Papers Owl, το 95% των ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 34 ετών δήλωσε ότι μια μικρή «παράκαμψη κανόνων» είναι χαρά, με πολλούς συμμετέχοντες να παραδέχονται ότι είναι «ένοχοι» σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

Το 34% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι έφυγαν έστω και μια φορά νωρίτερα από το ωράριό τους, ενώ η δεύτερη συνηθέστερη απάτη ήταν η δήλωση ασθένειας, χωρίς να υπάρχει πραγματική ασθένεια για ένα επιπλέον ρεπό. Ακολούθησαν σε ποσοστά η καθυστερημένη άφιξη και η «ήσυχη παραίτηση».

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 14% των ατόμων χρησιμοποίησε την AI έστω και μια φορά για να ολοκληρώσει τα εργασιακά του καθήκοντα, το 11% πήρε έναν υπνάκο με το ρολόι όταν τηλεργαζόταν και το 11% «κατέγραψε περισσότερες ώρες από όσες πραγματικά εργάστηκε». 

Περισσότεροι από τους μισούς από τους 2.000 Αμερικανούς που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν επίσης ότι έκαναν «αθόρυβες διακοπές» πραγματοποιώντας ένα ταξίδι με το πρόσχημα της εξ αποστάσεως εργασίας τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 12% δήλωσε ότι το έχει κάνει περισσότερες από μία φορές.

Όμως οι συντάκτες της έρευνας υποστήριξαν ότι όλες οι παραπάνω απάτες δεν οφείλονται σε απλή τεμπελιά. Οι κύριοι λόγοι πίσω από την παραβίαση του κανόνα είναι συνηθέστερα η εξουθένωση, τα περιορισμένα μισθολογικά δεδομένα ή η μη δυνατότητα λήψης άδειας. Στην πραγματικότητα, μόνο ένα άτομο από το σύνολο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι παραβιάζει τους κανόνες «απλά επειδή μπορεί».

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι μια δημοφιλής τακτική αναβλητικότητας μετά την επιστροφή στο γραφείο από διακοπές είναι η «καφετιέρα», όταν δηλαδή οι εργαζόμενοι μπαίνουν στο γραφείο μόνο και μόνο για να χτυπήσουν την κάρτα τους, αλλά στην πραγματικότητα τα λένε με κάποιον για καφέ και φεύγουν για να κάνουν κάποια άλλη δουλειά.