Και το think positive έχει τα όριά του.
Θετικές σκέψεις, ενσυναίσθηση, χαρούμενοι άνθρωποι. Αυτά θεωρούμε ότι εάν τα βιώνουμε και αν μας πλαισιώνουν θα καταφέρουμε και εμείς να είμαστε ευτυχισμένοι.
Όχι θυμός, όχι έλλειψη αγάπης. Κι όμως, το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε μόνο θετικά συναισθήματα αλλά τα σωστά συναισθήματα την κατάλληλη στιγμή.
Αυτό ακριβώς συμπέρανε μια μελέτη που έγινε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, και δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν όμορφα και να αποφεύγουν τα θετικά συναισθήματα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που θα προτιμούσαν να ένιωθαν αρνητικά, θυμό ή ακόμα και μίσος, σε ορισμένες φάσεις της ζωής τους.
Για παράδειγμα, είσαι σε μια σχέση και ενώ ξέρεις ότι είναι τοξική και πρέπει να την τερματίσεις δεν μπορείς. Εύχεσαι να τον αγαπούσες λιγότερο.
Βλέπεις στις ειδήσεις κάτι δυσάρεστο, ένα παιδάκι που σκοτώθηκε, έναν μετανάστη που δεν τα κατάφερε στη θάλασσα, και δεν νιώθεις λύπη. Θα ήθελες πολύ να λυπόσουν.
Μαθαίνεις για μια γνωστή σου ότι κακοποιείται από τον άντρα της και δεν νιώθεις οργή. Εύχεσαι να ήσουν πραγματικά εξοργισμένη.
«Η ευτυχία είναι κάτι παραπάνω από το να νιώθει κανείς απλώς ευχαρίστηση και να αποφεύγει τον πόνο. Η ευτυχία έχει να κάνει με το να βιώνει κανείς εμπειρίες που έχουν νόημα και αξία, πράγμα που περιλαμβάνει τα όποια συναισθήματα θεωρεί κανείς κατάλληλα να έχει κάθε φορά. Τελικά, όλα τα συναισθήματα μπορεί να είναι θετικά σε ορισμένες συνθήκες και αρνητικά σε άλλες, άσχετα από το αν είναι ευχάριστα ή δυσάρεστα» σύμφωνα με τους ερευνητές.
Όλοι νομίζουμε ότι εάν καταφέρουμε και μπούμε σε ένα ροζ σύννεφο, θα είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι. Η ευτυχία όμως πηγάζει από το να βιώνεις το όποιο συναίσθημα, θετικό ή αρνητικό.
Μην φοβάσαι, λοιπόν, τον θυμό, την οργή, τη λύπη. Όταν υπάρχει λόγος, όταν σου δίνεται αφορμή, νιώστα. Και αυτό θα σε οδηγήσει στην πραγματική ευτυχία.
Κείμενο: Αλεξάνδρα Παπαδάκη/allyou.gr