Νέα έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη του κοινού διαλογισμού και της συνειδητότητας στα ζευγάρια


Η μη αντιδραστικότητα και η δράση με επίγνωση βοηθούν στην εξήγηση των θετικών επιπτώσεων της προσοχής στη λειτουργία της σχέσης. Ο διαλογισμός και το mindfulness έχουν μελετηθεί καλά σε μεμονωμένα περιβάλλοντα, αλλά σημαντικά λιγότερο, στο πώς επηρεάζουν τις σχέσεις. Οι λίγες μελέτες που εξέτασαν τις επιπτώσεις του mindfulness στις σχέσεις και τη σεξουαλική ικανοποίηση έχουν υποφέρει από ομοιογενή δείγματα πληθυσμού, γεγονός που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη γενικότητά τους.

Αυτός ήταν ένας από τους κύριους στόχους μιας ομάδας ερευνητών από την Αλαμπάμα των ΗΠΑ, της οποίας η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Social and Personal Relationships εξέτασε μια εθνικά και οικονομικά διαφορετική ομάδα 847 παντρεμένων και άγαμων ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Τα ευρήματά τους διευρύνουν την κατανόησή μας για το πώς ο διαλογισμός επηρεάζει τη σχέση και τη σεξουαλική ικανοποίηση μεταξύ διάφορων πολιτισμών και οικονομικών συνθηκών.

Η ομάδα επικεντρώθηκε σε τρεις υποκλίμακες του mindfulness: τη μη αντιδραστικότητα, τη δράση με επίγνωση και τη μη κρίση, με βάση το ερωτηματολόγιο Five Facets of Mindfulness.

Η μη αντίδραση αναφέρεται στο να μπορείς να παρατηρήσεις και να προσέξεις τα συναισθήματα ή τις σκέψεις κάποιου χωρίς να αντιδράς αμέσως σε αυτά. Σε παρόμοιο πνεύμα, η μη κρίση αναφέρεται στην παρατήρηση μιας κατάστασης αμερόληπτα και αντικειμενικά. Τέλος, η δράση με επίγνωση απαιτεί «απενεργοποίηση του [αυτόματου πιλότου] και της σκόπιμης συμπεριφοράς».

Και οι τρεις φαίνεται να έχουν προφανή οφέλη για ζευγάρια, αλλά ενδιαφέρον είναι ότι μόνο η μη αντιδραστικότητα και η συμπεριφορά με πρόθεση βρέθηκε να συσχετίζονται με βελτιωμένες εμπειρίες σχέσεων. Συγκεκριμένα, η μη αντιδραστικότητα σχετίζεται με τις αναφορές του ατόμου και του συντρόφου για τη συνολική ποιότητα της σχέσης, ενώ η ικανότητα μιας γυναίκας και του σύντροφό της να ενεργούν με επίγνωση αύξησαν τις αναφορές των γυναικών για σεξουαλική ικανοποίηση.

https://www.instagram.com/p/CLRLymhD3Ot/

Αυτά τα ευρήματα φαίνεται να δείχνουν ότι, αντί να έχουν πολύ γενικές επιπτώσεις στην ποιότητα της σχέσης, διαφορετικές πτυχές της προσοχής μπορεί να διαδραματίσουν βασικούς ρόλους σε ξεχωριστά στοιχεία της σχέσης, όπως η σεξουαλική ικανοποίηση.

Η πραγματική ισχύς αυτής της μελέτης προέρχεται από το ιδιαίτερα διαφορετικό σύνολο πληθυσμού της, αν και οι μη ετεροκανονικές σχέσεις δεν συμπεριλήφθηκαν, και έτσι μελλοντικές μελέτες θα θέλουν επίσης να ενσωματώσουν τέτοιες σχέσεις για μια πληρέστερη εικόνα.

Τα θετικά αποτελέσματα του mindfulness και του διαλογισμού στις σχέσεις μόλις αρχίζουν να γίνονται κατανοητά. Ενώ είναι περισσότερα γνωστά για τη σχέση μεταξύ της προσοχής και της ατομικής ψυχικής υγείας, και της ατομικής ψυχικής υγείας και της ποιότητας της σχέσης, η παρούσα μελέτη καταδεικνύει ότι δεν επηρεάζουν όλες τις πτυχές της προσοχής τις σχέσεις με τον ίδιο τρόπο. Περαιτέρω έρευνα θα επιτρέψει σε ζευγάρια και θεραπευτές να αναπτύξουν καλύτερες στρατηγικές για τη διόρθωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών των σχέσεών τους.

5 ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τον δεσμό, την επικοινωνία και τον βαθμό mindfulness μεταξύ σας

1 - Αναπνευστική άσκηση 1

Καθίστε πλάτη με πλάτη και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες μαζί. Πιθανότατα οι πρώτες θα είναι σε διαφορετικούς ρυθμούς, αλλά τότε, σιγά-σιγά, θα συγχρονιστούν στον ίδιο παλμό.

Μείνετε εκεί, αναπνέοντας μέσα και έξω, παρατηρώντας και νιώθοντας.

Εισπνέετε και εκπνέετε ταυτόχρονα;

Πώς αισθάνεσαι όταν το στήθος του συντρόφου σας διογκώνεται κατά την εισπνοή;

Είναι οι αναπνοές του μεγαλύτερες ή μικρότερες από τη δική σου;

Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν νέο ρυθμό μαζί;

2 - Άσκηση αναπνοής 2

Καθίστε ο ένας μπροστά στον άλλον, πολύ κοντά. Εάν είστε στο πάτωμα, ένα χαλί γιόγκα θα βοηθούσε, ή στο κρεβάτι, ακόμα καλύτερα.

Ξεκινήστε με μερικές βαθιές αναπνοές και μετά απλώς αναπνέετε κανονικά, με τον δικό σας ρυθμό.

Παρατηρήστε το πρόσωπο μπροστά σας, τον σύντροφό σας και προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας στα παπούτσια του.

Πώς είναι τα πράγματα στον χώρο εργασίας του; Είναι η οικογένειά του εντάξει; Πώς αισθάνεται τον εαυτό του τον τελευταίο καιρό;

Νιώσε εκτίμηση, συμπόνια και βάλε το χέρι σου οπουδήποτε σου υποδεικνύει η διαίσθησή σου στο σώμα του συντρόφου σας. Το πρόσωπο, το στήθος, το στομάχι.

Πώς νιώθεις «να είσαι εκείνος»; Τι συναισθήματα σου έρχονται;

3 - Παρατηρώντας τη φύση μαζί

Βρείτε ένα μέρος που σας αρέσει και στους δύο. Αν είναι σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα καλύτερα. Επιλέξτε μαζί κάτι και παρατηρήστε το για 1-2 λεπτά. κατά προτίμηση, κάτι από τη φύση. Θα μπορούσε να είναι ένα λουλούδι, ένα φύλλο, ένα μυρμήγκι, μια πέτρα, τα σύννεφα…

Αφού παρατηρήσετε, απλώς μοιραστείτε τις σκέψεις σας. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δείτε πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι τα συμπεράσματά σας.

Σκέφτηκες εντελώς διαφορετικά πράγματα; Πόσο παρόμοια ή διαφορετικά ήταν τα συμπεράσματα και οι αντιλήψεις σας;

4 - Νέο τραγούδι

Επιλέξτε ένα εντελώς νέο τραγούδι και για τους δύο και ακούστε το μαζί. Ακούστε ενεργά.

Μην κρίνετε τη φωνή, τους στίχους, τα όργανα, απλώς ακούστε και προσέξτε όλα όσα συμμετέχουν σε αυτό.

Μόλις τελειώσει το τραγούδι, συζητήστε με τον σύντροφό σας τις σκέψεις σας σχετικά με αυτό: τι νιώσατε, αν σας υπενθύμισε ένα άλλο τραγούδι, ή αν ήταν σε θέση να σας μεταφέρει κάπου αλλού ή σε άλλη στιγμή.

5 - Σχέδιο

Όπως και η πρώτη άσκηση, σε αυτήν την άσκηση, πρέπει επίσης να καθίσετε πλάτη με πλάτη. Η ιδέα είναι ότι ένα άτομο στο ζευγάρι, το άτομο Α, σχεδιάζει κάτι σε ένα κομμάτι χαρτί. Στη συνέχεια, το άτομο Α πρέπει να δώσει οδηγίες, ώστε το άτομο Β να κάνει ακριβώς το ίδιο. Δεδομένου ότι και οι δύο κάθονται πλάτη με πλάτη, το άτομο Α μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο λέξεις για να περιγράψει το σχέδιό του και να καθοδηγήσει το άτομο Β.

Πηγή