Μας μιλάει για την Carge, που έχει ως σκοπό τον εντοπισμό των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Με αφορμή την συνέντευξη έκανα μια έρευνα στο ίντερνετ σχετικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Διάβασα αυτό το άρθρο «Δέκα “Μύθοι και Αλήθειες” για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα» και μπορώ να πω ότι μετά την ανάγνωση του άρθρου «βλέπω» τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με άλλο μάτι και αυτό που ήθελα περισσότερα να μάθω είναι το πώς φορτίζονται τα αμάξια και το πού; O Λευτέρης Καραμπατσάκης κατά τη διάρκεια του 1ου lockdown προσπαθούσε να βρει μια λύση στο πρόβλημα ενοποίησης όλων των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Παρουσίασε την ιδέα του στον τότε συνάδελφο Πέτρο Μπένο και αποφάσισαν να αφήσουν την εταιρεία που εργαζόντουσαν και να προχωρήσουν στην ίδρυση της Carge με σκοπό τον εντοπισμό των σταθμών φόρτισης. Για την Carge μιλήσαμε με τον Λευτέρη Καραμπατσάκη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.
Το ερέθισμα ήρθε στις αρχές του 2020, όταν βρέθηκα συνοδηγός στο πρώτο μου ταξίδι με ηλεκτρικό όχημα. Από εκεί και πέρα, όλα έγιναν πολύ γρήγορα καθώς παρουσίασα το επιχειρηματικό πλάνο στον Πέτρο (τότε συνάδελφο και τώρα συνέταιρο). Οι προσδοκίες που είχαμε στην αρχή ήταν να ασχοληθούμε μόνο με την ελληνική αγορά. Ωστόσο, λίγο αργότερα συνειδητοποιήσαμε ότι μια τέτοια υπηρεσία μπορεί να διατεθεί σε περισσότερες χώρες.
Βασικός χρήστης της εφαρμογής μας είναι ο οδηγός ενός αμιγώς ηλεκτρικού ή plug-in υβριδικού οχήματος που ψάχνει σταθμό για να φορτίσει την μπαταρία του. Τα οφέλη που έχει ο οδηγός μέσα από την εφαρμογή μας είναι η ευκολία αναζήτησης, πλοήγησης και φόρτισης σε οποιοδήποτε σημείο, καθώς και ο απομακρυσμένος έλεγχος του οχήματός του. Πρακτικά δίνουμε τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε όλα τα δίκτυα φορτιστών -ανεξαρτήτως παρόχου- αποφεύγοντας έτσι το κατέβασμα δεκάδων εφαρμογών που είναι χρονοβόρο και άσκοπο για κάποιον που θέλει να έχει όλη την πληροφορία μαζεμένη σε ένα χάρτη.
Μέσα στο 2021 θα έχουμε τους πρώτους 500 οδηγούς που θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή μας για να φορτίσουν το όχημά τους. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να εξυπηρετήσουμε 14 χώρες στη γλώσσα τους μέχρι το 2025. Όραμά μας είναι να φτιάξουμε ένα app που θα συμπληρώνει την εμπειρία του οδηγού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε φόρτιση οχήματος.
Δεδομένου ότι πριν την Carge εργαζόμασταν σε εταιρεία SaaS, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην καθημερινή ροή εργασιών. Μάλιστα τώρα είναι και πιο εύκολα, διότι είμαστε όλοι σε ίδιο ή κοντινό timezone. Χρησιμοποιούμε τα ίδια εργαλεία και συντονιζόμαστε άριστα με πλατφόρμες που δίνουν τεράστια ευελιξία σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Επί του παρόντος είμαστε 3 άτομα και μέχρι το τέλος του χρόνου σκοπεύουμε να μεγαλώσουμε κι άλλο. Υπάρχουν βέβαια και εξωτερικοί συνεργάτες σε Ρουμανία & Πολωνία, οι οποίοι απασχολούνται με μικρότερα tasks.
Τους τελευταίους μήνες γίνεται μια προσπάθεια ενίσχυσης των νέων επιχειρηματιών και του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πλατφόρμα Elevate Greece, όπου πέραν του μητρώου, πρόκειται να ανακοινώσει και διάφορα άλλα προγράμματα στήριξης.To άνοιγμα της εταιρείας έγινε σε λιγότερο από 1 ώρα, online. Αυτό που πήρε αρκετό χρόνο ήταν το άνοιγμα εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού. Αν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε κάτι στη διαδικασία αυτή, θα ήταν η επικοινωνία της τράπεζας με την αρμόδια ΔΟΥ να γίνεται αυτόματα, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη υποβολής δικαιολογητικών και όλα αυτά τα μη απαραίτητα βήματα στις μέρες μας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για μια startup που έχει ήδη τους πρώτους επενδυτές σε αναμονή. Σε κάθε περίπτωση, όσο πολύπλοκη κι αν είναι η γραφειοκρατία, δεν τα παρατάς. Επιμένεις όσο χρειάζεται για να ολοκληρώσεις αυτό που θες.
Σύγχρονη πρόκληση είναι η αναζήτηση ταλέντων που προτιμούν να εργάζονται σε μια μεγάλη επιχείρηση με περισσότερα προνόμια. Ειδικότερα την περίοδο που διανύουμε, επόμενη πρόκληση -αφού βρεις το ανθρώπινο δυναμικό- είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις και το χτίσιμο ομάδας με τηλεργασία. Όσο υψηλής ανάλυσης κάμερα κι αν έχεις, είναι αρκετά δύσκολο να μεταδώσεις ένα μήνυμα αυτούσιο όπως θα γινόταν δια ζώσης. Η αύρα για παρακίνηση και τελικά εκτέλεση των όποιων καθηκόντων είναι κάτι που λείπει όταν κάθεσαι στο γραφείο του σπιτιού σου. Μιλώντας για γραφείο σπιτιού, φανταστείτε πόσο εύκολο καθίσταται πλέον για κάποιον να αλλάξει εργασία (3η σύγχρονη πρόκληση) όταν βρίσκεται στην ίδια τοποθεσία και μπορεί κάλλιστα να μεταπηδήσει σε κάποιο άλλο “παράθυρο” τηλεδιάσκεψης.
Εαν μπορούσα να γυρίσω πίσω τον χρόνο, υπάρχει κάτι που θα ήθελα να το είχα κάνει. Θα παίρναμε νωρίτερα ηλεκτρικό αυτοκίνητο!
Σε 5 έτη από τώρα θα βρισκόμαστε στην Carge με μια πολύ μεγάλη ομάδα και χιλιάδες χαρούμενους χρήστες.
Είμαστε παράδειγμα του “η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες”. Η Carge γεννήθηκε σαν ιδέα κατά τη διάρκεια του 1ου lockdown, όταν κυριολεκτικά είχα χάσει τον ύπνο μου για να βρω μια λύση στο πρόβλημα ενοποίησης όλων των σταθμών φόρτισης. Με το μέρος μου είχα το χρόνο, όπου μπορούσα να τον αξιοποιήσω κατάλληλα για να παρουσιάσω λίγες εβδομάδες αργότερα την ιδέα στον Πέτρο κι εκείνος με τη σειρά του να δώσει την τεχνογνωσία του στο θέμα. Αφήνοντας την Carge, ας κοιτάξουμε μεγαλύτερα παραδείγματα, όπως Airbnb, Whatsapp κ.α. Γενικά οι μεγαλύτερες ιδέες γεννιούνται σε περιόδους πίεσης. Όχι γιατί επικρατεί άγχος, αλλά γιατί στίβεις το μυαλό σου να δημιουργήσεις κάτι που θα φέρει με τη σειρά του ευκαιρίες, σε μια περίοδο που τα πάντα αλλάζουν. Η συμβουλή σε κάποιον που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας είναι απλή: Κάνε αυτό που πιστεύεις ότι είσαι ανταγωνιστικά καλή/ός και αξιοποίησε το χρόνο που απομένει για αυτοβελτίωση και ανέλιξη σε όλα τα επίπεδα.
https://carge.co/