Οδηγίες απο την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αντιμετώπιση του «Simplelocker»
Τη προσοχή των πολιτών εφιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά την εμφάνιση νέου κακόβουλου ιού «Simplelocker» που κρυπτογραφεί τα αρχεία κινητών τηλεφώνων και tablets με λειτουργικό σύστημα Android.
Ειδικότερα πρόκειται για ένα «κακόβουλο» ιό (TROJAN), με την ονομασία «Simplelocker», το οποίο προσβάλλει κινητά τηλέφωνα και tablets (smartphones) με λειτουργικό σύστημα Android και κρυπτογραφεί τα αρχεία του χρήστη τους.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, «με την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή γίνεται ανίχνευση για ύπαρξη εξωτερικού μέσου αποθήκευσης, όπως SD κάρτα μνήμης, σκανάροντάς την για αρχεία τύπου ".jpeg, .jpg, .png, .bmp, .gif, .pdf, .doc, .docx, .txt, .avi, .mkv, .3gp, .mp4". Αφού τα εντοπίσει, στη συνέχεια τα κρυπτογραφεί κατά πρότυπο AES και αλλάζει την κατάληξη (extension) τους με αποτέλεσμα να καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.»
Ακολούθως, τονίζεται στην ανακοίνωση, «στην οθόνη της συσκευής εμφανίζεται μήνυμα που ενημερώνει ότι είναι κλειδωμένη για προβολή και διακίνηση αρχείων παιδικής πορνογραφίας, ζωοφιλίας κτλ και απαιτεί από τους χρήστες την καταβολή χρηματικού ποσού για να ξεκλειδωθεί και να αποκρυπτογραφηθούν τα αρχεία της.»
Σημειώνεται ότι μέχρι και σήμερα το προαναφερόμενο λογισμικό έχει εμφανιστεί σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.
Η ΕΛ.ΑΣ καλεί πολίτες που κατέχουν κινητά τηλέφωνα και tablets με λειτουργικό σύστημα Android να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα μέτρα προστασίας της συσκευής τους για την αποφυγή προσβολής της από τον προαναφερόμενο ιό.
- να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος ANDROID.
- να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας όπως ένα antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.
- να μην κατεβάζουν εφαρμογές από άγνωστες πηγές ή αναξιόπιστες εφαρμογές
- να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τα οποία δεν γνωρίζουν μεβεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210-6476464
Στέλνοντας e-mail στα