Τι είναι η Cerabyte και πώς άντλησε την έμπνευσή της από τα κεραμικά που βρίσκουν οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές;
Μια πρωτοποριακή τεχνολογία που αναμένεται να αλλάξει τα πάντα στη μακροπρόθεσμη διατήρηση ψηφιακών δεδομένων παρουσίασε η γερμανική startup εταιρία Cerabyte, η οποία και αντλεί την έμπνευσή της από τα κεραμικά που βρίσκουν θαμμένα στο έδαφος οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές.
Χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία κεραμικών νανοστρωμάτων, η startup εταιρία ανέπτυξε μέσα αποθήκευσης δεδομένων, τα οποία περιλαμβάνουν φύλλα γυαλιού με κεραμική επίστρωση πάχους μόλις 50 έως 100 ατόμων. Τα μέσα αυτά χαράσσονται με δεδομένα που προσιδιάζουν σε QR codes, χρησιμοποιώντας τεχνολογία laser. Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία, γνωστή ως CeraMemory ή CeraTape, αναμένεται να προσφέρει χωρητικότητες αποθήκευσης δεν φανταζόμασταν ποτέ, που κυμαίνονται από 10 petabytes (PB) έως ένα exabyte (EB) ανά μονάδα. Παράλληλα διαθέτει εντυπωσιακή διάρκεια ζωής δεδομένων, τα οποία θα μπορούν να επιβιώσουν έως και 5.000 χρόνια, ακόμη και σε ακραίες θερμοκρασίες από -273°C μέχρι και 300°.
Τα κεραμικά νανοστρώματα της Cerabyte έχουν σχεδιαστεί ώστε να αντέχουν σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένων πυρκαγιών, πλημμυρών και ακραίων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας. Επιπλέον, το κεραμικό σύστημα αποθήκευσης της Cerabyte εξαλείφει την ανάγκη περιοδικής συντήρησης, όπως το λεγόμενο «re-silvering» στις παραδοσιακές tape μονάδες.
Περισσότερες πληροφορίες μέσα από το βίντεο που ακολουθεί.