Η εφαρμογή που έχει "τρελάνει" τους νέους!
Μια νέα εφαρμογή έχει αρχίσει να προκαλεί φρενίτιδα στα social media. Το Prisma μετατρέπει τις φωτογραφίες μας σε πίνακες ζωγραφικής και η πρόσφατη τάση στα profile pics είναι να μοιάζουμε σαν να μας έχει φιλοτεχνήσει ο Picasso και ο Van Gogh.
Η αλήθεια είναι ότι από τότε που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά οι εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών, ο πειρασμός της μετατροπής της εικόνας μας με ιδιαίτερους χρωματισμούς και φίλτρα ήταν και συνεχίζει να είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον ανταγωνισμό των likes. Πρωτεργάτης στην αναζήτηση (και το ποστάρισμα) της τέλειας φωτογραφίας παραμένει το Instagram με πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Όλοι τους επιθυμούν οι φωτογραφίες που ανεβάζουν να τους χαρίσουν όλο και περισσότερους followers.
Στη μανία της επεξεργασίας των φωτογραφιών, μέχρι και ιστοσελίδες όπως το LunaPic, το Tuxpi και το Rollip δημιουργήθηκαν προσφέροντας τη δυνατότητα να μετατρέψουμε τις εικόνες μας σε Polaroid, σε 50s ή σε 70s vintage, να προσθέσουμε glitter, αστέρια και κεραυνούς, και να βαφτούμε ροζ και μπλε σε κάδρο από τριαντάφυλλα.
Το Prisma ανήκει στις εφαρμογές που κατάφεραν να ξεχωρίσουν μέσα ελάχιστες ώρες από την στιγμή που κυκλοφόρησαν και ο λόγος του παροξυσμού που έχει ήδη προκαλέσει είναι ότι μπορεί και μετατρέπει οποιαδήποτε φωτογραφία σε πίνακα ζωγραφικής. Η επιτυχία της εφαρμογής έγκειται στο ότι δεν περνάει απλώς ένα φίλτρο στην εικόνα, αλλά την επεξεργάζεται αυτόματα και με μεγάλη λεπτομέρεια και, εν συνεχεία, την μεταμορφώνει με πολύ εντυπωσιακό τρόπο. Ανάμεσα στους χρήστες που έχουν ενθουσιαστεί με την εφαρμογή είναι η ομάδα της Liverpool FC (με ασταμάτητα tweets…), η Serena Williams, ο Ronaldo, ακόμα και η εφημερίδα Moscow Times που τίμησε τους 4 Ρώσους ιδρυτές της εφαρμογής με ένα ιδιαίτερο εξώφυλλο στις 30 Ιουνίου.
Οι χρήστες των social media και ιδιαίτερα οι νέοι που έχουν, στατιστικά, εκφραστεί υπέρ των γρήγορων και εύκολων εφαρμογών έχουν έναν επιπλέον λόγο να λατρεύουν το Prisma, το οποίο είναι πανεύκολο στη λειτουργία. Για κάθε ύφος που θα επιλέξετε για τις φωτογραφίες σας μπορείτε να προσαρμόσετε και την ένταση των εφέ. Από εκεί και πέρα έχετε πολλές επιλογές για το πως θα μοιραστείτε τη φωτογραφία, ενώ μπορείτε φυσικά και να την αποθηκεύσετε στη συσκευή σας. Τα 36 φίλτρα της εφαρμογής είναι αν μη τι άλλο ένας επαρκέστατος αριθμός για να πειραματιστείτε και να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις φωτογραφίες σας. Για να δημιουργηθούν τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα, το Prisma χρησιμοποιεί την τεχνολογία των νευρωνικών δικτύων αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι περνάμε σε μια εποχή που τα φίλτρα του Instagram θεωρούνται ξεπερασμένα, εφόσον αυτό που κάνουν είναι να προσθέτουν χρωματισμούς επί της πρωτότυπης φωτογραφίας. Το Prisma, αντιθέτως, επεξεργάζεται από την αρχή την εικόνα και αυτή είναι και η καινοτομία του. Αυτό, τουλάχιστον υποστηρίζουν οι δημιουργοί της εφαρμογής. Η ομάδα που έφτιαξε την εφαρμογή έχει έδρα τη Μόσχα και τους πήρε μόλις 1,5 μήνα για να ολοκληρώσουν το Prisma.
Σε μια προσπάθεια να μάθουμε κατιτίς περισσότερο, επικοινωνήσαμε μέσω facebook με έναν από τους ιδρυτές του Prisma, τον Alexey Moiseenkov, ο οποίος είχε μόλις ποστάρει στον λογαριασμό του ένα πιλοτικό βίντεο, δείχνοντάς μας πώς περίπου μπορούμε να τραβάμε μέσω του Prisma τα δικά μας βίντεο. «Πολύ σύντομα θα το κάνετε κι εσείς και όλος ο κόσμος. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο της οργάνωσης και ελπίζουμε να δείξουν οι χρήστες την ίδια προτίμηση που έδειξαν χρησιμοποιώντας τα φίλτρα του Prisma στις φωτογραφίες τους. Σταδιακά θα βάλουμε ακόμη περισσότερα φίλτρα. Στόχος μας είναι να δώσουμε στους χρήστες τη δυνατότητα να τραβούν βίντεο και φωτογραφίες σαν να έχουν δημιουργηθεί από αληθινούς καλλιτέχνες. Το αποτέλεσμα να μην είναι κάτι ψεύτικο, αλλά ένα έργο τέχνης!»
Τι συμβαίνει όμως με τα παράπονα που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από καλλιτέχνες, όπως ο Otis Frampton, που σε σχετικό tweet για το Prisma εξέφρασε ανησυχία για την εργασία των ζωγράφων; «Νομίζω είναι πολύ υπερβολικό. Για παράδειγμα τα social media είναι ένας επιπλέον τρόπος επικοινωνίας και δεν στερούν από τους ανθρώπους τη δυνατότητα να συναντιούνται και να συζητούν. Έτσι και το Prisma. Είναι άλλη μια μορφή τέχνης. Ψηφιακή, αλλά δεν παύει να είναι τέχνη», μας είπε ο Moiseenkov.
Η εφαρμογή μέχρι στιγμής διατίθεται στο App Store της Apple και μάλιστα δωρεάν. Από τα μέσα Ιουλίου που κυκλοφόρησε, μετρά 1 εκατομμύριο χρήστες! Στις 19 Ιουλίου έγινε διαθέσιμη η beta έκδοση για Android. Το γεγονός ότι έχει ήδη ανακοινωθεί ότι σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα αντίστοιχης επεξεργασίας των videos, έχει προκαλέσει μεγάλη ανυπομονησία στους απανταχού χρήστες των social media, εφόσον θα πρόκειται για μια καινοτομία που δεν έχει γίνει ποτέ.
Για την beta έκδοση για Android ακολουθείστε το link: https://www.apkmirror.com/apk/prisma-labs-inc/prisma-art-photo-editor/prisma-art-photo-editor-1-0-release/prisma-art-photo-editor-1-0-android-apk-download/