What is love? (baby do hurt me pls)
Πάρα πολλές γυναίκες σ’ επεισόδια κακοποίησης έχουν δηλώσει, με τους μώλωπες ορατούς στα πρόσωπά τους, ότι οι σύζυγοι που τους χτύπησαν τις αγαπούσαν πολύ. Γιατί, αυτό είχαν μάθει παιδιά στο σπίτι τους πως είναι η αγάπη. Δεδομένου ότι βλέπουν την αγάπη ως συναίσθημα, η λέξη κρύβει την λογική αλήθεια, δηλαδή ότι δεν αγαπάς κάποιον τον οποίο χτύπησες και κακοποίησες επανειλημμένα. Μπορεί να έχουν πολύ έντονα συναισθήματα για εσένα, ίσως να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς εσένα, αλλά, σίγουρα δεν σ΄αγαπούν. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με όσους έχουν μάθει σε μικρή ηλικία ότι η Αγάπη ισούται με περιφρόνηση.
Υπάρχουν άνθρωποι που στον ορισμό της λέξης Αγαπώ καταλαβαίνουν «Αδιαφορώ για σένα είσαι ένα τίποτα, δεν αξίζεις την προσοχή μου» κι έτσι ακριβώς αντιλαμβάνονται πως τους αγαπάνε.
Kαι είναι ακριβώς αυτοί που στο τραγούδι του Haddaway “What Is Love” τραγουδούν τον στίχο “baby don’t hurt me no more” με μια κρυφή ευχή να βρεθεί επιτέλους κάποιος να τους πληγώσει - αγαπήσει...
Σύμφωνα με το λεξικό του Τριανταφυλλίδη αγάπη: 1α. ψυχική διάθεση που κυριαρχείται από αισθήματα φιλίας, στοργής, συμπάθειας, τρυφερότητας, αφοσίωσης. β.ερωτικό συναίσθημα· έρωτας. Τι ακούς ωστόσο όταν κάποιος σου λέει «σ’ αγαπώ» και τι εννοείς όταν του απαντάς «κι εγώ». Πόσες λεπτές αποχρώσεις έχει η λέξη αγάπη ως ουσιαστικό και πόσες οι έννοιες του ρήματος «αγαπάω/ώ». Άλλο αγάπη, κι άλλο έρωτας κι άλλο ερωτική επιθυμία; Και από πότε έγινε τόσο δύσκολο να λέμε την ίδια λέξη και να εννοούμε τα ίδια πράγματα.
Η αγάπη είναι ένα απίστευτα υποκειμενικό πράγμα, και μέσα στην ίδια την έννοια της αγάπης υπάρχει μια σειρά από διαφορετικά είδη αγάπης. Υπάρχει η μη ρομαντική πλατωνική αγάπη μεταξύ φίλων, η αγάπη μεταξύ μελών της οικογένειας και η έντονη αγάπη χωρίς όρους. Όμως, τις περισσότερες φορές, όταν οι άνθρωποι μιλούν για αγάπη εννοούν τη ρομαντική αγάπη με έναν σύντροφο (που μπορεί να είναι προς έναν ερωτικό σύντροφο του άλλου φύλου, του ίδιου φύλου, ή και των δύο φύλων ή όλων των φύλων– ενίοτε μπορεί να αφορά και περισσότερους από έναν αν ανήκεις στους polyamorous).
Για τους ψυχοθεραπευτές το να αγαπάς κάποιον είναι να τον αποδέχεσαι για αυτό που είναι, ακόμη και για τα πράγματα που μπορεί να μην σου αρέσουν απαραιτήτως, όπως το πόσο ακατάστατος είναι. Το να αγαπάς κάποιον σημαίνει ακόμη και να αγαπάς τον πλούτο της καθημερινής του ζωής μαζί και να δημιουργείς μια πραγματική δέσμευση μαζί του.
Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικούς ορισμούς και εμπειρίες αγάπης, και οι διαφορετικές εμπειρίες αγάπης όλων θα διαμορφώσουν φυσικά το τι σημαίνει η αγάπη για αυτούς. Για τους περισσότερους αγάπη είναι μια αμοιβαία αλληλεπίδραση που πρέπει να εμφανίζεται/ισχύει και στις δύο πλευρές. Είναι ένα συναίσθημα, που πρέπει να συνοδεύεται από την εμπιστοσύνη, την πίστη και ένα κάποιο είδος δέσμευσης. Για άλλους, ενίοτε προϋποθέτει θυσίες, ευθύνη και αφοσίωση.
Πολλές γυναίκες που καταλήγουν με μώλωπες και βρίσκονται σε βίαιες σχέσεις πιστεύουν ότι οι σύντροφοί τους τις αγαπούν – αλλά προφανώς αν ψάξεις στα λεξικά δεν θα βρεις την έννοια της κακοποιητικής αγάπης, ούτε τη βία να (συν)υπάρχει σε οποιοδήποτε κόντεξτ αγάπης.
Την πρώτη σου επαφή με την αγάπη την έχεις με τους γονείς σου. Καλώς ή κακώς το πώς φτιάχνεις τον ορισμό σου για την αγάπη, σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται απ’ αυτό που έχεις εισπράξει από την οικογένειά σου (αλλά και αυτό που έχεις δώσει αντίστοιχα στους δικούς σου). Η άδολη αγάπη, το να σε αγαπούν χωρίς όρους, είναι η μορφή αγάπης που θα έπρεπε να ισχύει ως προς την αγάπη που προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά τους. Κι αυτό το είδος αγάπης -είτε το βίωσες είτε όχι- είναι αυτό που συχνά συνεχίζεις να κυνηγάς και να αναζητάς στην ενήλικη ζωή σου. Πόσο έτοιμη ωστόσο είσαι αντίστοιχα να την προσφέρεις στους άλλους – ή να τη δεχτείς, ειδικά αν δεν την έχεις νιώσει.
Αργότερα ωστόσο μεγαλώνοντας το πώς αντιλαμβάνεσαι την αγάπη εξαρτάται από τις εμπειρίες, τα βιώματα αλλά και τις επιρροές σου – τι σου αρέσει να διαβάζεις, τι ταινίες βλέπεις. Η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος είναι οι κύριες αιτίες για τις διαστρεβλώσεις του όρου «αγάπη» που πλέον κυκλοφορούν ευρέως σε παγκόσμια κλίμακα, με τα ρομαντικά ιδεώδη/ιδανικά/στερεότυπα να παρερμηνεύουν και να χρησιμοποιούν με παραμορφωτικό φακό τον ορισμό της αγάπης.
Love not in love
Μια από τις μεγαλύτερες παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις που σχετίζονται με την αγάπη προκύπτουν όταν εσφαλμένα μπερδεύεται με τον έρωτα. Το «αγαπώ» είναι κάτι εντελώς διαφορετικό «από το είμαι ερωτευμένος». Το να είσαι ερωτευμένος μερικές φορές συνδέεται με έντονα συναισθήματα πάθους, τρέλα, εμμονής και λαγνείας. Ο έρωτας πλασάρει μια μορφή εξιδανικευμένης αγάπης. Στη φράση «love is blind», δεν είναι η αγάπη που είναι τυφλή, είναι ο έρωτας που σε τυφλώνει και σε κάνει να μη βλέπεις καθαρά.
Η αγάπη μπορεί να θεωρηθεί ως μια έντονη νευρολογική κατάσταση, αντίστοιχη της πείνας και της δίψας – μια πρωταρχική ανθρώπινη ανάγκη. Ενώ ο έρωτας συνδέεται με την περιστασιακή σεξουαλική επιθυμία που δημιουργεί η απελευθέρωση ορμονών, όπως η τεστοστερόνη, και τα οιστρογόνα, στην αγάπη ο εγκέφαλος κυριαρχείται από διαφορετικό συνδυασμό ορμονών: σεροτονίνη, ντοπαμίνη φερομόνες, νορεπινεφρίνη, ωκυτοκίνη και άλλες.
https://www.instagram.com/p/B8lV4CMhLDA/
https://www.instagram.com/p/B-9mdjBhZW4/
Κι ενώ ο έρωτας χρειάζεται για να ερχόμαστε κοντά και να δημιουργούμε απογόνους, η αγάπη είναι το απαραίτητο συστατικό, η βάση, πάνω στην οποία χτίζουμε τη δημιουργία των σχέσεων που θέλουμε να έχουν διάρκεια και αντοχή. Είναι το αίσθημα καταφύγιο στο οποίο νιώθουμε άνετα να είμαστε ο εαυτό μας, μαζί με όσους αποδεχόμαστε και μας αποδέχονται επί ίσοις όροις.
Κι αν στον έρωτα υποβόσκουν μορφές εξουσίας, αισθήματα ζήλιας κι άλλα «βάσανα», η αγάπη (εξ ορισμού) ίσως είναι το πιο δημοκρατικό συναίσθημα, που δέχεται και σέβεται τη διαφορετικότητα και ταυτόχρονα ωθεί τον καθένα μας να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.