Διαφημιστικό τρικ ή αληθινή πνευματική εμπειρία; Αντιδράσεις αλλά και θετικά σχόλια για τον ψηφιακό Ιησού που «ζωντανεύει» με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και «συνομιλεί» με πιστούς σε εκκλησία στην Ελβετία.


Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στα «χωράφια» της θρησκείας και της επίσημης εκκλησίας, πολλές φορές δημιουργούνται τραγελαφικές καταστάσεις. Θυμόμαστε τις πρόσφατες περιπτώσεις με τον πατέρα Τζάστιν, ένας ψηφιακός καθολικός ιερέας – AI chatbot που υποσχόταν ότι μπορεί να εξομολογήσει αλλά η χάρη του δεν κράτησε για πολύ. Η εφαρμογή κατέβηκε μετά από μία βδομάδα όταν αρκετές από τις απαντήσεις του AI ιερέα θεωρήθηκαν κάπως… παράλογες. Πώς να μην είναι όταν συμφωνεί ότι είναι ok να βαφτίσεις το παιδί σου σε Gatorade.

Πρόσφατα, η επίσημη μασκότ της καθολικής εκκλησίας, το νεαρό κορίτσι με το όνομα Luce σχεδιασμένο σε στυλ γιαπωνέζικου anime, έχει βρεθεί να πρωταγωνιστεί σε πορνό εικόνες και videos μέσα από open-source generative AI.

Τι γίνεται όμως όταν ο ίδιος ο Γιος του Θεού, ο Ιησούς Χριστός «ζωντανεύει» μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη και μία οθόνη; Στο ιστορικό καθολικό παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου στη Λουκέρνη της Ελβετίας μπορείς να «συναντήσεις» και να μιλήσεις με τον AI Jesus. Ο AI Jesus μπορεί να μιλήσει 100 διαφορετικές γλώσσες και να απαντήσει στις ερωτήσεις σου γύρω από θέματα της Καινής Διαθήκης και των Αγίων Γραφών. Άλλωστε, τι Ιησούς θα ήταν αν δεν μίλαγε τόσες γλώσσες;

H πειραματική πρωτοποριακή εγκατάσταση με το όνομα “Deus in Machina” (μεταφράζεται σαν «Ο Θεός στη Μηχανή», μία παράφραση του λατινικού “Deus ex machina”) παρουσιάστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου για πρώτη φορά τον Αύγουστο από το Immersive Realities Research Lab του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Λουκέρνης.

Οι πιστοί ή απλά περίεργοι μπαίνουν σε έναν φουτουριστικό θάλαμο – εξομολογητήριο που τους επιτρέπει ιδιωτικότητα και μέσα από τις σχισμές και μία οθόνη βλέπουν Ιησού να απευθύνεται σε αυτούς. Το λες και αρκετά έως πολύ περίεργο, ίσως και τρομακτικό. 

Δεν γνωρίζουμε αν τελικά το πείραμα εξυπηρετεί τον σκοπό του που σύμφωνα με τους εμπνευστές θέλει να δει πως αντιδρά ο κόσμος μπροστά στο πρόσωπο του AI Jesus και τι θα μπορούσαν να συζητήσουν μαζί του. Μέσα από τα πρώτα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η εκκλησία, τα περισσότερα σχόλια και αντιδράσεις είναι θετικές. Κάποιοι, μάλιστα, έφτασαν να δηλώσουν ότι ένιωσαν μία αληθινή πνευματική εμπειρία. Άλλοι, λιγότεροι, το βρήκαν άβολο να μιλάνε με μία ψηφιακή μορφή στην οθόνη. 

Παρατηρήθηκε ότι και άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών θέλησαν να δοκιμάσουν αυτή τη διαφορετική εμπειρία με τον AI Jesus και επισκέφτηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου, δείχνοντας ότι όλο αυτό μπορεί να θεωρηθεί και ένα διαφημιστικό τρικ. Αν τους βγει σε καλό και δουν νέο κόσμο να εισέρχεται εκκλησίας με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης στους κόλπους της καθολικής, θα το δείξει ο χρόνος. 

Παρά τους βαρύγδουπους τίτλους σε πολλά ΜΜΕ, ο AI Jesus δεν εξομολογεί πιστούς. Βρίσκεται εκεί μόνο για «συνομιλεί» μαζί τους με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι αντιδράσεις για αυτό το πείραμα-εγκατάσταση, τονίζοντας ότι η εικόνα του Ιησού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο. Είναι, πάντως, πολύ ενδιαφέρον να βλέπουμε την εκκλησία – ή μέρος της – να χρησιμοποιεί καινοτόμα μέσα και την τεχνολογία για να συνομιλήσει με τους πιστούς σε αυτόν το νέο κόσμο που ξημερώνει.