Ξεκινώντας την πορεία του το 1968, το έπος του «Πλανήτη των Πιθήκων» είναι ένα από τα πιο θεότρελα, αλλά και πιο υποτιμημένα, αμερικάνικα franchise.
Κάνοντας πρεμιέρα τη δεκαετία του '60, το «Planet of the Apes» ήταν ένα από τα πρώτα franchise δράσης όλων των εποχών: Η ιστορία των Πιθήκων ξεκίνησε με την αξεπέραστη ταινία του Franklin J. Schaffner («Patton», «The Boys From Brazil»), μία sci-fi περιπέτεια με arthouse ευαισθησίες που απέσπασε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ. Στην ταινία, ο Chartlon Heston ενσαρκώνει έναν αστροναύτη που προσεδαφίζεται σε έναν μυστηριώδη πλανήτη, και ανακαλύπτει πως πίθηκοι αποτελούν το κυρίαρχο είδος -με τους ανθρώπους να έχουν υποτροπιάσει σε μια πρωτόγονη και εξαθλιωμένη κατάσταση.
Μετά από μία συναρπαστική περιπέτεια, ο χαρακτήρας του Heston ανακαλύπτει (σε ένα από τα εμβληματικότερα plot twists όλων των εποχών), πως ο Πλανήτης των Πιθήκων είναι στην πραγματικότητα η Γη, και πως λόγω της χρονικής διαστολής, ο δύσμοιρος αστροναύτης έχει ταξιδέψει εκατοντάδες χρόνια στο μέλλον! Η ταινία άφησε εποχή για την καλοσκηνοθετημένη περιπέτεια και τα επαναστατικά ειδικά εφφέ της, κερδίζοντας έτσι μία θέση στο πάνθεον της επιστημονικής φαντασίας -και αφήνοντας μία αειθαλή κληρονομιά που αντέχει ακλόνητη μέχρι και σήμερα.
Η επιτυχία της ταινίας επέτρεψε στο στούντιο να δημιουργήσει μία σειρά από sequels που, μπορεί να μην είχαν την ποιότητα και την ευρεία αποδοχή του πρώτου φιλμ, είχαν ωστόσο την ευκαιρία να διευρύνουν τον θεότρελο κόσμο των Πιθήκων με διάφορους απολαυστικούς τρόπους! Στο «Beneath the Planet of the Apes» του 1970, ο Charlton Heston επιστρέφει στον κόσμο των πιθήκων για να τον αποτελειώσει μία και καλή, πυροδοτώντας μια πυρηνική βόμβα που διαλύει τον Πλανήτη στα εξ ων συνετέθη! Ευτυχώς, μία οικογένεια Πιθήκων καταφέρνει να επιβιώσει, ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο και βάζοντας τα θεμέλια για την αναπόφευκτη πτώση της ανθρωπότητας -και μεταφέροντας το franchise στους λιγδερούς δρόμους της δεκαετίας του '70.
Βλέποντας τους γονείς του δολοφονημένους στα χέρια των ανθρώπων, ο μικρός Milo (μετέπειτα μετονομασμένος σε Ceasar), ηγείται της πιθηκο-επανάστασης που φέρει το τέλος της ανθρωπότητας, αποτελώντας έτσι τον πρώτο αρχηγό της πιθηκοκοινωνίας -και πυροδοτώντας 3 ακόμη sequel που συνεχίστηκαν μέχρι και το 1973. Κατασκευασμένα με φούρια και φλερτάροντας με την B-Movie αισθητική, τα sequel του «Planet of the Apes» δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση υψηλά καλλιτεχνικά επιτεύγματα -αλλά παραδίδουν διασκεδαστικότατη καλτ ψυχαγωγία, καθώς και μερικές θεότρελες σεναριακές ιδέες!
...συνεχίζεται!