Ο σπουδαίος Καναδός ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 χρονών, αφήνοντας πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη και αξέχαστες ερμηνείες. 


Το 2017, ο Ντόναλντ Σάδερλαντ έλαβε τιμητικό βραβείο Όσκαρ για την γενική προσφορά του στον κινηματογράφο. Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου, αλλά δεν έφτασε ποτέ στην «πηγή», να κερδίσει ένα Όσκαρ. Ίσως να μην έχει τόση σημασία αυτό και να μην τον ένοιαζε. Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ έπαιξε ρόλους αντισυμβατικούς, ήρωες καλούς και κακούς, ένας πραγματικός «κινηματογραφικός χαμαιλέοντας» με μία καριέρα που ξεπέρασε τα 60 χρόνια.

Στις 20 Ιουνίου 2024, ο Ντόναλντ Σάδερλαντ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 χρονών. Γεννήθηκε το 1935 στο New Brunswick του Καναδά και σε ηλικία 22 χρονών ταξίδεψε στην Αγγλία για να ακολουθήσει το όνειρο να γίνει ηθοποιός (αφήνοντας τις σπουδές του σαν μηχανικός). 

Θυμόμαστε 7 αξέχαστους ρόλους με πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ Σάδερλαντ, ανάμεσα σε άλλες γνωστές και αγαπημένες ταινίες που έπαιξε (“The Hunger Games”, “The Dirty Dozen”, “Περηφάνια και Προκατάληψη” κ.α.).

Don’t Look Now (1973)
Με ελληνικό τίτλο “Μετά τα Μεσάνυχτα”, το αξεπέραστο δράμα τρόμου του Νίκολας Ρεγκ είναι ίσως η καλύτερη κινηματογραφική ερμηνεία του Ντόναλντ Σάδερλαντ. Παίζει σπαρακτικά έναν πατέρα, που μαζί με τη σύζυγο του (Τζούλι Κρίστι), προσπαθούν να «πατήσουν ξανά στα πόδια τους» μετά από τον πνιγμό της μικρής τους κόρης. Ταξιδεύουν στη Βενετία, με τον Τζον Μπάξτερ (Ντόναλντ Σάδερλαντ) να δουλεύει πάνω στην αποκατάσταση ενός ναού. Κατά τη διαμονή τους στη Βενετία, το ζευγάρι Βρετανών έρχεται σε επαφή με δύο μυστηριώδεις Ιταλίδες αδερφές, με τη μία από αυτές να τους προειδοποιεί ότι το πνεύμα της κόρης τους προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί τους.

M*A*S*H (1970)
Στη βιτριολική σάτιρα “M*A*S*H” του Ρόμπερτ Άλτμαν, βρίσκουμε τους Ντόναλντ Σάδερλαντ και Έλιοτ Γκουλντ στους ρόλους δύο νέων στρατιωτικών χειρουργών στον Πόλεμο της Κορέας, ενώ προσπαθούν να μην «χάσουν το μυαλό τους» με όλα αυτά που βιώνουν καθημερινά στις κινητές μονάδες τους. Χρησιμοποιούν το χιούμορ για να βγάλουν τη μέρα και έρχονται αντιμέτωποι με απροσδόκητες καταστάσεις και “κάθε καρυδιάς καρύδι”. Το “M*A*S*H” ίσως φαντάζει παλιακό σήμερα αλλά είναι μία σπουδαία αντιπολεμική ταινία. Το 1972 ακολούθησε και η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε με επιτυχία – και στην Ελλάδα – για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Klute (1971)
Ένα χρόνο μετά το “M*A*S*H*”, ο Ντόναλντ Σάδερλαντ πρωταγωνίστησε στο αριστουργηματικό ψυχολογικό θρίλερ “Klute” (“Η Εξαφάνιση”) του Άλαν Πάκουλα. Η δεκαετία του ’70 ήταν αυτή που «γέννησε» τις καλύτερες ερμηνείες και ταινίες του μεγάλου Καναδού ηθοποιού. H Τζέιν Φόντα κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για το “Klute”, ενσαρκώνοντας ένα call-girl που φαίνεται ότι γνωρίζει πολλά και κινδυνεύει από έναν μυστηριώδη stalker. Ο ντετέκτιβ Ντέιβιντ Κλουτ (Ντόναλντ Σάδερλαντ) από την Φιλαδέλφεια προσπαθεί να εντοπίσει τα ίχνη ενός επιχειρηματία που χάθηκε πριν από έξι μήνες. Κάποια γράμματα του επιχειρηματία, χωρίς ο Κλουτ να έχει πολλά άλλα στοιχεία και lead, τον οδηγούν στη Νέα Υόρκη και την Μπρι Ντάνιελς (Τζέιν Φόντα).

Ordinary People (1980)
Η αυγή της δεκαετίας του ’80, έφερε άλλη μία σπουδαία ερμηνεία για τον Ντόναλντ Σάδερλαντ. Όχι μόνο αυτό, το δράμα «Ordinary People” (“Συνηθισμένοι Άνθρωποι”) ήταν το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Η ταινία ακολουθεί μία πλούσια οικογένεια σε προάστιο του Σικάγο και τις δραματικές συνέπειες που έρχονται μετά τον ξαφνικό θάνατο του ενός γιου μετά από ιστιοπλοϊκό ατύχημα και την απόπειρα αυτοκτονίας του άλλου γιου, που έχει τύψεις για το χαμό του αδερφού του. Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ παίζει τον πατέρα, η Μαίρη Τάιλερ Μουρ τη μητέρα, σε μία διαλυμένη οικογένεια που προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της. Οι «Συνηθισμένοι Άνθρωποι» κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.  

Invasion of the Body Snatchers (1978)
Η «Μακάβρια Εισβολή» είναι από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις που το remake είναι ανώτερο από την πρώτη ταινία (του 1956 εδώ). Είναι ένα καθηλωτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με τον Ντόναλντ Σάδερλαντ και την Μπρουκ Άνταμς στους ρόλους δύο επιθεωρητών δημόσιας υγείας στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ παρατηρούν ότι οι γύρω τους αρχίζουν να αλλάζουν. Παράξενοι εξωγήινοι οργανισμοί από το διάστημα καταλαμβάνουν σταδιακά τα σώματα των ανθρώπων, ένα σώμα κάθε φορά. Θα καταφέρουν οι δυο τους να αποτρέψουν την εισβολή;  

Space Cowboys (2000)
Στην απολαυστική κωμική περιπέτεια “Space Cowboys” του Κλιντ Ίστγουντ, τέσσερις μεσήλικες άνδρες και πρώην συνάδελφοι πιλότοι και μηχανικοί που δεν κατάφεραν τότε για να γίνουν αστροναύτες, δηλαδή ο ίδιος ο Ίστγουντ, μαζί με τους Ντόναλντ Σάδερλαντ, Τόμι Λι Τζόουνς και Τζέιμς Γκάρνερ, στέλνονται από την NASA σε μία ριψοκίνδυνη αποστολή: Να ταξιδέψουν στο διάστημα και να προσπαθήσουν να επιδιορθώσουν έναν παλιό σοβιετικό δορυφόρο που είναι έτοιμος να πέσει στη Γη. Οι τέσσερις φίλοι ξέρουν από «παλιά» τεχνολογία και μαστοριά, μόνο που τα χρόνια περνάνε.

Απρόσκλητος Επισκέπτης (1993)
Γνωστή στα αγγλικά σαν “Six Degrees of Separation”, το δράμα με μπόλικο χιούμορ μυστήριο του Φρεντ Σκεπίσι ήταν για πολλούς ο πρώτος μεγάλος κινηματογραφικός ρόλος για τον Γουίλ Σμιθ που σιγά σιγά απαγκιστρωνόταν από τον χαρακτήρα που είχε χτίσει στη σειρά “Ο Πρίγκιπας του Μπελ Ερ”. Στο στόχαστρο του Γουίλ Σμιθ, παίζοντας έναν νεαρό απατεώνα στην ταινία, μπαίνουν οι Ντόναλντ Σάδερλαντ και Στόκαρντ Τσάνινγκ, δύο πλούσιοι έμποροι τέχνης στη Νέα Υόρκη. Ο Πωλ (Σμιθ) εμφανίζεται απρόσκλητος μία μέρα στην πόρτα τους και προσπαθεί να πείσει το ζευγάρι ότι είναι φίλος με τα παιδιά τους και ο ίδιος είναι ο γιος του… Σίντνεϊ Πουατιέ. Η ταινία βασίζεται - έστω ελεύθερα - σε αληθινά γεγονότα.