Από το Evangelion μέχρι το FLCL.


Πριν από μερικές ημέρες, οι απανταχού λάτρεις των anime έμαθαν με θλίψη πως το θρυλικό ιαπωνικό studio κινουμένων σχεδίων «Gainax» έκλεισε οριστικά της πύλες του. Ιδρυθέν το 1984, το στούντιο αποτέλεσε πυλώνα της ιαπωνικής βιομηχανίας animation, έχοντας παράξει μερικά από τα πιο επιδραστικά τηλεοπτικά show των τελευταίων 30 ετών: Συγκεκριμένα, η Gainax έβαλε τη σφραγίδα της στην εμβληματική δουλειά του Hideaki Anno, του αθεόφοβου δημιουργού με την αχαλίνωτη φαντασία και τις αναγνωρίσιμες εμμονές -και παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές από τις σημαντικότερες δουλειές της εταιρίας, στα σχεδόν 30 χρόνια ύπαρξής της.

Pixel

Neon Genesis Evangelion (1995)

Φυσικά, η σημαντικότερη προσφορά της Gainax στον κόσμο του ιαπωνικού animation ήταν το «Neon Genesis Evangelion» του 1995, το οποίο σημάδεψε ανεξίτηλα την κουλτούρα του 21ου αιώνα. Βασισμένο στα λεγόμενα «mecha anime» (όπου ένας ηρωικός πρωταγωνιστής αναλαμβάνει να πιλοτάρει ένα τεράστιο ρομπότ), το Evangelion αποτέλεσε παραλλαγή/αντιστροφή του είδους, όπου ο πρωταγωνιστής μας είναι ένας ντροπαλός και φοβισμένος έφηβος που λυγίζει κάτω από το βάρος της ευθύνης του. Γεννημένο στο μυαλό του μάστερ των anime Hideaki Anno, η σειρά αναφέρεται στην κατάθλιψη, το πένθος, την απελπισία, αλλά και τη χριστιανική πίστη, με αναρίθμητες αναφορές στη Βίβλο να πλυμμηρίζουν κάθε επεισόδιο. Αντρεπτικό, απρόσμενο, ιδιαίτερα δραματικό, ανατριχιαστικά βίαιο, ζόρικο στη θεματική του και μεγαλειώδες στo εύρος του, το Evangelion ενθουσίασε τους απανταχού θεατές, και αποτέλεσε έμπνευση για μία ολόκληρη γενιά δημιουργών.

Nadia: The Secret of Blue Water (1990)

Πρίν από το «Evangelion», ο Ano δημιούργησε το «Nadia», μία παιδική σειρά περιπέτειας βασισμένη σε ιδέα του θρυλικού Hayao Miyazaki. Ένας μικρός εφευρέτης και μία μυστηριώδης πριγκίπισσα μπλέκονται σε μια σειρά από περιπέτειες, σε ένα σόου που ξεκινάει ως ανάλαφρη παιδική ιστορία, εξελίσσεται ωστόσο γρήγορα σε μία σοβαρή εξερεύνηση του φασισμού, της αποικιοκρατίας, της φρίκης του πολέμου και (τι άλλο;) των χριστιανικών κειμένων. Ακαταμάχητα νοσταλγικό, το «Nadia» μπορεί να μην είναι ένα από τα πιο επιδραστικά anime του στούντιο, αλλά αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον έργο που συνδυάζει τις εμμονές δύο κορυφαίων δημιουργών: του Hayao Miyazaki (steampunk και εξοχή) και του Hideaki Ano (χριστιανισμός και στρατηγική).

Tengen Toppa Gurren Lagann (2007)

Το δεύτερο πιο εμβληματικό anime της Gainax είναι το «Tengen Toppa Gurren Lagann» του 2007, δημιουργημένο από τον ταλαντούχο Hiroyuki Imaishi. Με χαρακτηριστικό artstyle και αμείωτη ενέργεια, το «Gurren Lagann» αποτελεί ακόμη ένα αντισυμβατικό mecha anime, όπου ένας νεαρός ήρωας καλείται να πιλοτάρει όλο και μεγαλύτερα ρομπότ για να προστατεύσει τον πλανήτη σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο. Μετά το τέλος της σειράς, ο Imaishi ίδρυσε το δικό του στούντιο («Studio Trigger»), όπου και συνέχισε να δημιουργεί εμβληματικά anime με το χαρακτηριστικό του στυλ -μεταξύ των οποίων τα «Kill La Kill» και «Delicious in Dungeon».

FLCL (2000)

Μίνι σειρά με σουρεαλιστικό κόνσεπτ, το «FLCL» του 2000 αποτελεί μία από τις πιο κουλτουριάρικες παραγωγές του στούντιο -ακόμη και για τα δεδομένα της Gainax! Οι περιπέτειες ενηλικίωσης ενός Ιάπωνα έφηβου, ο οποίος γνωρίζει μία μυστηριώδη κοπέλα και αντιμετωπίζει μία σειρά από γκροτέσκ μεταμορφώσεις.