Αγαπημένοι ρόλοι και ταινίες από τον Αμερικανό ηθοποιό που γνωρίσαμε μέσα από το "Karate Kid” και “Cobra Kai”.


Στις 18 Ιουλίου κυκλοφορεί στο Netflix η 6η σεζόν της νεανικής action σειράς "Cobra Kai” που συνδέεται άμεσα με τις ταινίες "The Karate Kid”, η οποία έδωσε νέα πνοή στην καριέρα του 62χρονου σήμερα Αμερικανού ηθοποιού Ραλφ Μάτσιο. Ναι, ο Ραλφ Μάτσιο, αν και δεν μοιάζει ούτε για 50αρης, είναι 62 χρονών. Προφανώς αποτέλεσμα DNA και κάποιων χρήσιμων συμβουλών που θα πήρε από τον δάσκαλο Mr. Miyagi.  

Γνωστός μέσα από το franchise “Karate Kid” και το ρόλο του Ντάνιελ Λαρούσο, θα λέγαμε ότι ο πάντα συμπαθής ήρωας των παιδικών μας χρόνων, ιδιαίτερα από το 2000 και μετά, δεν είχε κάποια αξιόλογη καριέρα.

Παρ’ όλα αυτά, o Ραλφ Μάτσιο, μέχρι να επιστρέψει το 2025 με μία νέα ταινία «Karate Kid” με τον Τζάκι Τσαν στο πλάι του, έχει παίξει σε αρκετές αξιόλογες ταινίες. Θυμόμαστε κάποιες από αυτές.

The Outsiders (1983)
Μέσα από τη δραματική ταινία «Επαναστάτες χωρίς αύριο» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, πολλοί σταρ του κινηματογράφου έκαναν τα πρώτα τους βήματα στη μεγάλη οθόνη και πήραν το «βάπτισμα του πυρός». Τομ Κρουζ, Πάτρικ Σουέιζι, Ματ Ντίλον, Ρομπ Λόου, Εμίλιο Έστεβεζ, Νταϊάν Λέιν, Σι Τόμας Χάουελ, όπως φυσικά και ένας 22χρονος τότε Ραλφ Μάτσιο που έμοιαζε με 16χρονο παιδί. Η ταινία τοποθετείται το 1965 στην πόλη Τούλσα της Οκλαχόμα, όταν δύο συμμορίες «κοινωνικά απόκληρων» νεαρών συγκρούονται μεταξύ τους την εποχή του rock ‘n’ roll και της νεανικής επανάστασης. 

Crossroads (1986)
Η ταινία έγινε γνωστή στην Ελλάδα και με τους τίτλους «Με Αντάλλαγμα την Ψυχή μου» και «Το Χαμένο Τραγούδι» και γνώρισε μεγάλες πιένες στα βίντεο κλαμπ της εποχής. Την είδαμε την ίδια χρονιά που κυκλοφορούσε και το "Karate Kid 2”, στην καλύτερη πραγματικά φάση του Ραλφ Μάτσιο. Βασισμένο εν μέρει στη ζωή του θρυλικού κιθαρίστα της μπλουζ Ρόμπερτ Τζόνσον και το μύθο που λέει ότι πούλησε σε ένα σταυροδρόμι την ψυχή του στον διάβολο με αντάλλαγμα την επιτυχία και το ταλέντο, το "Crossroads” είναι ένα μουσικό road movie, με τον Ραλφ Μάτσιο να παίζει έναν 17χρονο ταλαντούχο μπλουζ κιθαρίστα που ψάχνει για ένα χαμένο τραγούδι του Τζόνσον. Θα βρει βοήθεια από έναν άλλο θρύλο της μπλουζ, τον Γουίλι Μπράουν, που πλέον ζει σε ένα γηροκομείο. Οι δυο τους θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι στο άγνωστο και στο Δέλτα του Μισισίπι και θα πορευτούν ανάμεσα στον μουσικό μύθο και την πραγματικότητα. 

Το Ξαδερφάκι μου ο Βίνι (1992)
Στο «Ξαδερφάκι μου ο Βίνι» μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο Τζο Πέσι, στην καλύτερη φάση της καριέρας του (λίγο μετά τους "Goodfellas", "Φονικό Όπλο 2" και "Μόνος στο Σπίτι"). Άξιος συμπρωταγωνιστής ο Ραλφ Μάτσιο, που μαζί με τον κολλητό Σταν (Μίτσελ Γουίτφιλντ) κατηγορούνται άδικα για φόνο σε μία μικρή πόλη στην Αλαμπάμα. Παιδιά της Νέας Υόρκης και οι δύο, δεν ξέρουν τι να κάνουν σε μία δύσκολη κατάσταση ανάμεσα σε αγνώστους και καλούν τον ξάδερφο και άπειρο – αλλά φωνακλά - δικηγόρο Βίνι (Τζο Πέσι) να τους ξελασπώσει. Ο Βίνι φτάνει μαζί με την αρραβωνιαστικιά του (Μαρίσα Τομέι) και ο νεοϋορκέζικος αέρας έρχεται σε σύγκρουση με τον επαρχιωτισμό της Αλαμπάμα με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα.

Lost Cat Corona (2017)
Όμορφη laidback ανεξάρτητη ταινία, γυρισμένη στη γειτονιά Corona του Queens της Νέας Υόρκης. Ο Ραλφ Μάτσιο παίζει έναν ήσυχο εργαζόμενο τύπο που μια μέρα βλέπει τη γυναίκα του (η φοβερή Τζίνα Γκέρσον) σε πανικό. Η αγαπημένη τους γάτα χάθηκε και τώρα πρέπει μαζί με τον κολλητό Πόνσε (μορφή ο Ντέιβιντ Ζάγιας) να βγουν έξω για να την αναζητήσουν. Στο δρόμο τους θα έρθουν σε αντιμέτωποι με διάφορες άβολες καταστάσεις και περίεργους τύπους, σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα και καλόκαρδη indie κωμωδία.

Distant Thunder (1988) 
Πολύ ενδιαφέρον δράμα, σε μία εποχή που έπαιζε ακόμα σαν θέμα σε κινηματογραφικές ταινίες ο πόλεμος του Βιετνάμ και τα τραύματα από αυτόν. Στον «Μακρινό Κεραυνό», πρωταγωνιστεί ο σπουδαίος Τζον Λίθγκοου (“Cliffhanger”, “Dexter”, “All That Jazz” κ.α.), ένας βετεράνος του Βιετνάμ που αποξενώνεται από τη γυναίκα και γιο του (Ραλφ Μάτσιο) και ζει για δέκα ολόκληρα χρόνια απομονωμένος σε ένα δάσος στην Ουάσινγκτον. Κάποια στιγμή αποφασίζει να γυρίσει πίσω στην οικογένεια και τον πολιτισμό, μόνο που τα πράγματα δεν έχουν παραμείνει όπως τα έχει αφήσει. Η σύνδεση μετά από τόσα χρόνια με τον γιο του είναι δύσκολη υπόθεση.

Naked in New York (1994)
Ρομαντική κωμωδία από τα 90s, με τον Ραλφ Μάτσιο στο ρόλο του Κρις, ενός γκέι ηθοποιού που απομακρύνεται από έναν off-Broadway ρόλο στη Νέα Υόρκη από την συνάδελφό του, Ντέινα Κόουλς (Καθλίν Τέρνερ). Κάτι που δεν κάθεται καλά στον θεατρικό συγγραφέα Τζέικ Μπριγκς (Έρικ Στολτζ) που δεν του αρέσει πώς συμπληρώνεται το καστ του έργου (με ατζέντη τον μεγάλο Τόνι Κέρτις). Μέσα σε όλα, η φίλη του και φωτογράφος, Τζοάν (Μαίρη-Λουίζ Πάρκερ), αποκτά ακόμα μεγαλύτερη οικειότητα με τον γκαλερίστα Έλιοτ Πράις (Τίμοθι Ντάλτον). Πώς θα ισορροπήσει ο νεαρός θεατρικός συγγραφέας ανάμεσα σε δουλειά, τέχνη, διαπροσωπικές σχέσεις και έρωτα; Για τους φίλους των ταινιών του Γούντι Άλεν, προτείνεται ανεπιφύλακτα.