Με την επιστροφή στα σχολεία, βλέπουμε ταινίες με πρωταγωνιστές δασκάλους και καθηγητές που εμπνέουν και μάχονται.


Όλοι είχαμε κάποιον αγαπημένο δάσκαλο και καθηγητή στα μαθητικά μας χρόνια. Δεν υπήρξαν όλοι απόμακροι και σκληροί. Υπήρξαν και αυτοί με τους οποίους συνδεθήκαμε, μάθαμε πολλά και ήταν έμπνευση για τη ζωή μας εκτός σχολείου.

Στον κινηματογράφο υπάρχουν πολλά παραδείγματα ταινιών με πρωταγωνιστές δασκάλους και καθηγητές (ακόμα και κακούς). Επιλέξαμε κάποιες από αυτές.

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών (1989)
Δάσκαλος: Robin Williams

Η δραματική ταινία του Peter Weir συνεχίζει να συγκινεί μέχρι σήμερα, 35 χρόνια από την ημέρα που έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους. Η ιστορία τοποθετείται το 1959, όταν ο νέος καθηγητής της αγγλικής φιλολογίας (Robin Williams) αρχίζει να διδάσκει στην ελίτ Welton Academy αρρένων στο Βερμόντ των ΗΠΑ. Υπήρξε και ο ίδιος μαθητής στο συγκεκριμένο σχολείο και μέλος της ομάδας ποίησης Dead Poets Society. Οι ανορθόδοξες μέθοδοι που χρησιμοποιεί και η διδασκαλία της ποίησης σαν μέσο έκφρασης των μαθητών, θα αναστατώσουν τα «ήρεμα νερά» του συντηρητικού σχολείου. Τους διδάσκει να είναι ο εαυτός τους, να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή, κάτι που δε θα δουν με καλό μάτι η διεύθυνση και οι γονείς των μαθητών.

Half Nelson (2006)
Δάσκαλος: Ryan Gosling

Ο νεαρός καθηγητής Ιστορίας Dan Dunne (Ryan Gosling) διδάσκει σε ένα γυμνάσιο του Μπρούκλιν ακολουθεί διαφορετικές μεθόδους διδασκαλίας, πέρα από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Φαίνεται πως έτσι έρχεται κοντά με τους μαθητές του και εμπνέει. Στην προσωπική του ζωή, τα πράγματα είναι πιο σκοτεινά. Είναι χρήστης ναρκωτικών και αυτό κάποια στιγμή θα του φέρει προβλήματα στο σχολείο. Έρχεται κοντά με μία 14χρονη μαθήτρια που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα στο σπίτι της και δημιουργείται μία ξεχωριστή επικοινωνία και δέσιμο μεταξύ τους. O Ryan Gosling, πριν τις μεγάλες επιτυχίες που τον καθιέρωσαν σαν σταρ, σε ένα ρόλο που του έφερε υποψηφιότητα στα βραβεία Όσκαρ.

School of Rock (2003)
Δάσκαλος: Jack Black

Στις αρχές των 00s άρχισε να λάμπει το αστέρι του Αμερικανού ηθοποιού και μουσικού Jack Black, πρωταγωνιστώντας σε μία πλειάδα από μεγάλες επιτυχίες (High Fidelity, King Kong, Kung Fu Panda κ.α.). Στην ταινία “School of Rock” τον βρίσκουμε στο στοιχείο του, παίζοντας έναν εξωστρεφή κιθαρίστα που η καριέρα του έχει πάρει την κάτω βόλτα και παριστάνει κρυφά τον αναπληρωτή δάσκαλο μουσικής σε ένα πολύ «καθώς πρέπει» σχολείο. Θα προλάβει να στήσει μία σούπερ ροκ μπάντα με τους μικρούς μαθητές.

Ασυμβίβαστη Γενιά (1995)
Δασκάλα: Michelle Pfeiffer 

Η δραματική ταινία με πρωταγωνίστρια την σπουδαία Michelle Pfeiffer έγινε  ευρύτερα γνωστή και μέσα από το τραγούδι που τη συνοδεύει, το “Gangsta’s Paradise” του Coolio. Είναι η αληθινή ιστορία της πρώην αξιωματικού του πολεμικού ναυτικού (η Michelle Pfeiffer σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της) που τα εγκαταλείπει όλα για να γίνει καθηγήτρια σε ένα «δύσκολο» σχολείο που απαρτίζεται κυρίως από μη προνομιούχους μαθητές της αφροαμερικανικής και λάτιν κοινότητας. Μαζί ίσως κάνουν τη διαφορά αλλά κάθε αρχή και δύσκολη.

Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (1997)
Δάσκαλος: Robin Williams

Δεύτερη ταινία στο αφιέρωμα με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Robin Williams. Σε έναν ιδανικό – αν και φανταστικό – κόσμο, όλοι θα θέλαμε να τον είχαμε καθηγητή. Στο υπέροχο δράμα του Gus Van Sant, μέσα από μία ιστορία των Ben Affleck και Matt Damon, ο 20χρονος Γουίλ Χάντινγκ (Matt Damon) μόλις έχει αποφυλακιστεί υπό όρους και δουλεύει σαν επιστάτης στο διάσημο πανεπιστήμιο MIT στη Βοστόνη. Σύντομα, όλοι θα καταλάβουν ότι αυτός που κρυφά τα βράδια λύνει δύσκολα μαθηματικά προβλήματα στον μαυροπίνακα της αίθουσας, δεν είναι άλλος από τον νεαρό επιστάτη. Εδώ έρχεται ο καθηγητής ψυχολογίας Robin Williams να τον «βάλει κάτω από τα φτερά του», να προσπαθήσει να τον απομακρύνει από τα προβλήματα που συνεχίζουν να τον κυνηγούν και να αναδείξει τη μαθηματική διάνοια του μαθητή του. Δύσκολη αποστολή.

Στηρίξου πάνω μου (1989)
Καθηγητής: Morgan Freeman

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, την εποχή του Ρήγκαν, εμφανίστηκαν πολλές ταινίες με θέμα τη βία και τις συμμορίες στα σχολεία. Το «Στηρίξου πάνω μου» (Lean on Me) του 1989 δεν αποτελεί εξαίρεση. Χωρίς να αποτελεί κάποιο σπουδαίο φιλμ, κατατάσσεται πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο, χάρη στην ερμηνεία του Morgan Freeman. Μέσα από μία αληθινή ιστορία, ο μεγάλος Αμερικανός ηθοποιός παίζει τον σκληρό καθηγητή Τζο Κλαρκ (Morgan Freeman) που διορίζεται διευθυντής σε ένα «προβληματικό» - γεμάτο βία και ναρκωτικά – σχολείο στο Νιου Τζέρσεϊ με σκοπό να το «καθαρίσει» από τους ταραξίες και να βελτιώσει κατά πολύ τους βαθμούς και τις επιδόσεις των μαθητών. Ο κίνδυνος το σχολείο να κλείσει είναι ορατός. Πέρα από τις σκληρές μεθόδους του, θα καταφέρει ο «τρελός Τζο» να εμπνεύσει τους μαθητές;