Χαμένες βιντεοκασέτες και φιλμ που αναδεικνύουν την ανατριχιαστική αλήθεια. Όταν το “The Blair Witch Project” έφερνε επανάσταση και φρέσκο αέρα στις ταινίες τρόμου.
Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η αμερικανική ταινία “The Blair Witch Project” του 1999 «πυροδότησε» το υποείδος ταινιών τρόμου found footage. Με ελάχιστο budget και μέσα, όλοι νόμιζαν ότι έβλεπαν αληθινό υλικό μέσα από την βιντεοκάμερα ή κασέτα που άφησαν πίσω τους οι αγνοούμενοι πρωταγωνιστές.
Υπήρξαν αρκετά παραδείγματα ταινιών πριν από το “The Blair Witch Project” με στοιχεία found footage, από το “Cannibal Holocaust” μέχρι την αριστουργηματική βρετανική τηλεταινία “Ghostwatch”, το βελγικό “Man Bites Dog”, αλλά και οι ταινίες “Ringu” και το άκρως υποτιμημένο “The Last Broadcast” που κυκλοφόρησαν ένα χρόνο νωρίτερα από το “Blair Witch”.
Μετά την τεράστια επιτυχία και επιρροή του “The Blair Witch Project”, εμφανίστηκαν δεκάδες ταινίες γύρω από το found footage υποείδος των ταινιών τρόμου. Κάποιες εξαιρετικές, πολλές περισσότερες αδιάφορες, από δημιουργούς που απλά θέλησαν να εκμεταλλευτούν το hype. Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα, μαζί με τρεις πιο πρόσφατες ταινίες.
Άλλοι αξιοσημείωτοι τίτλοι: Rec, Creep, Grave Encounters, Noroi: The Curse, As Above So Below, Hell House LLC, Cloverfield, Incantation.
The Blair Witch Project (1999)
Κόστισε κοντά στο μισό εκατομμύριο και έφερε πίσω περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη στο box office. Πώς να μη δημιουργήσει ολόκληρη σχολή; Γυρίζεις φτηνά, κερδίζεις πολλαπλά. Μέσα από αριστουργηματικό marketing και ένα απλό basic website της εποχής, όλοι νόμιζαν ότι αυτό που θα έβλεπαν είναι αληθινό οπτικό υλικό που άφησαν άρον άρον πίσω τους τρεις φοιτητές κινηματογράφου που χάθηκαν για πάντα σε ένα δάσος του Μέριλαντ. Ο εξοπλισμός και το υλικό τους βρέθηκαν ένα χρόνο αργότερα, είναι αυτό που βλέπουμε στην ταινία, ενώ οι νεαροί κινηματογραφιστές προσπαθούσαν να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ γύρω από μία μάγισσα και έναν τοπικό θρύλο. Τι τους συνέβη;
Paranormal Activity (2007)
Μπορεί το “Blair Witch Project” να δημιούργησε σχολή, το ίδιο μπορείς να πεις και για το “Paranormal Activity” της νέας τότε Blumhouse Productions που δημιούργησε ένα δικό του franchise, με πολλές επιτυχημένες συνέχειες και spin-off. Γυρισμένο με ελάχιστα μέσα και budget, έφερε πίσω πολλαπλάσια κέρδη, βλέπουμε τη δράση και τα γεγονότα της ταινίας να περνάνε μέσα από κάμερες ασφαλείας που έχουν τοποθετηθεί στο σπίτι όπου ένα νέο ζευγάρι μόλις μετακόμισε σε αυτό. Η Kate από τις πρώτες μέρες στο σπίτι νιώθει μία ξένη, παράξενη και διαβολική παρουσία γύρω της. Όχι το καλύτερο welcome. Τοποθετούν κάμερες για να δουν τι συμβαίνει.
V/H/S (2012-2024)
Αναμένοντας την έβδομη συνέχεια αυτού του ιδιαίτερου franchise τον Οκτώβριο, συνειδητοποιείς ότι το “V/H/S” μας έχει δώσει κάποια φανταστικά επεισόδια - ιστορίες. Είναι μία ανθολογία found footage τρόμου, με κάθε μέρος του να αποτελείται από 5-6 αυτοτελείς ταινίες των 20-25’ σε διάρκεια. . Οι περισσότερες ιστορίες μας μεταφέρουν στα 80s και 90s και κινούνται γύρω από οπτικοακουστικό υλικό – συνήθως μέσα από βιντεοκασέτες και φιλμ - που έχει βρεθεί σε τόπους εγκλημάτων, ενδιαφέροντος ή μυστηρίου. Υπάρχουν επεισόδια που είναι αδιάφορα, αλλά τα περισσότερα είναι τρομερά ενδιαφέροντα και συναρπαστικά, πάντα με ένα retro πρόσημο. Κάνετε την αρχή με το πρώτο “V/H/S” του 2012 και προχωρήστε μέχρι τα πιο πρόσφατα.
Lake Mungo (2008)
Ένα ανεξάρτητο φιλμ από την Αυστραλία που αθόρυβα βρέθηκε ανάμεσα στις κορυφαίες found footage ταινίες τρόμου και όχι μόνο. Συνδυάζει τον τρόμο, το στοίχειωμα και το οικογενειακό δράμα, όταν μία 16χρονη κοπέλα πνίγεται σε μία λίμνη και όλοι θρηνούν για το χαμό της. Δέκα μέρες μετά το θάνατο της Άλις, περίεργοι ήχοι και συμβάντα αρχίζουν να συμβαίνουν στο σπίτι της οικογένειας. Ο μεγαλύτερος αδελφός πιστεύει ότι είναι το φάντασμα της Άλις που προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί τους και τοποθετεί κάμερες σε όλο το σπίτι. Αργότερα, αρχίζει να πιστεύει ότι η Άλις ζει και δεν είναι δικό της το σώμα που βρέθηκε στη λίμνη.
Unfriended (2014)
Το “Unfriended” κυκλοφόρησε πριν από 10 χρόνια και αποδείχθηκε απίστευτα προχωρημένο και μία μεγάλη επιτυχία στο box office. Τα πάντα περνάνε μπροστά μας μέσα από την οθόνη του υπολογιστή της Blair (Shelley Hennig), ενώ συνομιλεί μέσω Skype, Facebook και άλλες εφαρμογές με τους κολλητούς της φίλους. Ξαφνικά, εμφανίζεται απρόσκλητος ένας άγνωστος account στις συνομιλίες τους και όλοι σιγά σιγά αρχίζουν να πιστεύουν ότι είναι κάποιος που κάνει μία πολύ χοντρή φάρσα – κάτι που φέρνει σε ένταση τους φίλους – ή είναι το φάντασμα μίας συμμαθήτριάς που αυτοκτόνησε πριν από ένα χρόνο λόγω μπούλιγνκ.
Deadstream (2022)
Αδιανόητη και απίθανη ταινία που μάλλον δεν είδαν πολλοί. Την προτείνουμε ανεπιφύλακτα και μπροστά σας θα ξεδιπλωθεί ένα νέο σύμπαν τρόμου και παράνοιας. Πιστό στην εποχή μας, ένας content creator μένει μόνος του σε ένα διάσημο στοιχειωμένο σπίτι κάνοντας live streaming όλο το βράδυ… ή όσο διαρκέσει αυτό. Είναι και ένας τρόπος για να ξεπεράσει τους φόβους του, δεν είναι δα και τόσο γενναίος, αλλά και μία ευκαιρία να ξανακερδίσει νέους σπόνσορες. Εμείς βλέπουμε τα πάντα μέσα από την κάμερα του streamer, σε ένα βράδυ που δεν περίμενε να εξελιχθεί έτσι…
Frogman (2023)
Θαυμάσιο χειροποίητο found footage ταινιάκι τρόμου, που αν δεν έχεις απαιτήσεις για κάτι που θα σου αλλάξει τη ζωή και γνωρίζεις τη «φάση», θα περάσεις καλά. Το καλοκαίρι του 1999, ο 12χρονος τότε Dallas βγάζει με την “potato” σπιτική κάμερα κάποια πεταχτά πλάνα από τον Frogman, τον αστικό θρύλο του Ohio, ένα πλάσμα με χαρακτηριστικά βατράχου και ανθρώπου. Τρομακτικό ακούγεται. Κανείς δεν πιστεύει τον μικρό Dallas, λένε ότι έκανε φάρσα. Είκοσι χρόνια αργότερα, σαν επαγγελματίας κινηματογραφιστής σήμερα, ο Dallas επιστρέφει στο Loveland μαζί με δύο φίλους για να βρουν αποδείξεις ότι ο Frogman υπάρχει και δεν είναι προϊόν φαντασίας.
Horror in the High Desert (2021-2024)
Μόλις πριν από λίγες μέρες είδαμε και την τρίτη ταινία της άτυπης τριλογίας “Horror in the High Desert” του Dutch Marich και μας βάζει βαθιά – όπως και το “Frogman” – στη νέα ανεξάρτητη γενιά found footage ταινιών τρόμου και δημιουργών. Σε στυλ ψευδο-ντοκιμαντέρ, οι τρεις ταινίες έχουν να κάνουν με “missing persons”, άτομα που εξαφανίζονται από προσώπου γης ενώ κάνουν πεζοπορία ή εξερεύνηση στην άγρια και έρημη γη, βουνά και ορυχεία της Νεβάδα, και τους φίλους και συγγενείς που τους ψάχνουν και ζητούν απαντήσεις. Κρύβεται κάτι νοσηρό μέσα στα λαγούμια και τα εγκαταλελειμμένα σπίτια της ερήμου.