Η φιλμογραφία του Ιάπωνα μαίτρ στα πλαίσια του 30ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας! 


Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» κλείνει φέτος πανυγηρικά τα 30 του χρόνια, και στα πλαίσια της επετείου αναμένονται πολυάριθμα συναρπαστικά δρώμενα! Μεταξύ αυτών είναι και ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στην φιλμογραφία του απόλυτου Ιάπωνα κινηματογραφιστή, Akira Kurosawa, με τίτλο «Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία»!

Οι ταινίες-θρύλοι του Ιάπωνα ωτέρ, που πραγματεύτηκε το πλήρες φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας (από τη μοναξιά και το θάνατο μέχρι την διαφθορά, την γραφειοκρατεία, τον υπαρξισμό, και τους υπερκουλ ρόνιν της φεουδαρχικής Iαπωνίας), και που επηρέασε ανεπανόρθωτα το παγκόσμιο σινεμά σε κάθε του πτυχή (από τα κλασικά ουέστερν μέχρι τον Πόλεμο των Άστρων), θα προβληθούν στα πλαίσια του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας, με την υποστήριξη της Ιαπωνικής Πρεσβείας.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, «ο Ακίρα Κουροσάουα υπήρξε επαναστατικός δεξιοτέχνης της κάμερας, της κίνησης και του χρώματος, έξοχος διανοητής της σύγχρονης κατάστασης του ανθρώπου, φιλόσοφος της σχέσης των πολιτισμών και του σαρωτικού αντίκτυπου της Ιστορίας. Ο κατά κοινή παραδοχή «δυτικότερος» της σπουδαίας ιαπωνικής σχολής επηρέασε όσο ελάχιστοι το σινεμά του 20ού αιώνα, στάθηκε σημείο αναφοράς και σταθερή έμπνευση για τους σημαντικότερους δημιουργούς της μεγάλης οθόνης παγκοσμίως και μετέφρασε οικουμενικά έναν ανθρωπισμό απαράμιλλο, παραδίδοντας μία εκτενέστατη αλλά και τόσο προσηνή φιλμογραφία, με βαθιά έγνοια για την ανθρώπινη κατάσταση, για όλα εκείνα που θα μπορούσαν να μας κάνουν ένα καλύτερο είδος».

Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν συνολικά 13 ταινίες σε αποκατεστημένες κόπιες, από τις 2 μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου 2024 -οπότε και θα λάβει χώρα το φετινό επετειακό Φεστιβάλ. Το πλήρες πρόγραμμα του 30ού ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της διοργάνωσης την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, ενώ οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στους κινηματογράφους Δαναος, Cinobo Οπερα, Αστόρ, Άστυ, Παλλάς, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Δείτε παρακάτω τις 13 ταινίες του αφιερώματος!

Rashomon (1950)

O βιασμός μίας γυναίκας και η δολοφονία του συζύγου της εξιστορούνται από 4 οπτικές γωνίες, σε μία ταινία τόσο εμβληματική που χάρισε το όνομά της σε ένα ολόκληρο υποείδος. Αποσπώντας τον Χρυσό Λέοντα και το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, το «Rashomon» ήταν η πρώτη Ιαπωνική ταινία που γνώρισε ευρεία επιτυχία στον δυτικό κόσμο.

The Idiot (1951)

Βασισμένος στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι, ο «Ηλίθιος» του Kurosawa ακολουθεί έναν Ιάπωνα Βετεράνο που ταξιδεύει στο χιονισμένο Hokkaido -όπου και μπλέκεται σε ένα περίπλοκο ερωτικό τρίγωνο.

Ikiru (1952)

Ένας αμετανόητος γραφειοκράτης έρχεται αντιμέτωπος με την θνητότητά του μετά από μία ιατρική διάγνωση -και ως εκ τούτου αποφασίζει να αφιερώσει τα τελευταία του χρόνια κάνοντας μία καλή πράξη. Bασισμένο σε νουβέλα του Τολστόι, το «Ikiru» είναι μία από τις πιο ατμοσφαιρικές και ανθρώπινες δουλειές του Kurosawa.

Seven Samurai (1954)

Μία από τις δημοφιλέστερες ταινίες του Kurosawa, το «Seven Samurai» αποτελεί ίσως το πιο επιδραστικό και ευρέως αναδημιουργημένο φιλμ όλων των εποχών! Μία κομπανία από μισθοφόρους αναλαμβάνει να προστατέψει ένα χωριό από τους αδίστακτους τοπικούς ληστές...

Throne of Blood (1957)

Ο Kurosawa σκηνοθετεί εδώ τον «Μάκμπεθ» του William Shakespeare με φόντο τη φεουδαρχική Ιαπωνία, και με παραδοσιακό θεατρικό στυλιζάρισμα: μία από τις ακριβότερες Ιαπωνικές παραγωγές για την εποχή του, το «Throne of Blood» θεωρείται μέχρι και σήμερα μία από τις καλύτερες σεξπιρικές κινηματογραφικές μεταφορές.

The Hidden Fortress (1958)

Ακόμη ένα φιλμ που λαμβάνει χώρα στη Φεουδαρχική Ιαπωνία, το «Hidden Fortress» ακολουθεί δύο χωρικούς που καλούνται να συνοδεύσουν μία πριγκίπισσα μέσα στο στρατόπεδο του εχθρού. Περιπετειώδες και συναρπαστικό, το φιλμ αποτέλεσε τεράστια έμπνευση για τον «Πόλεμο των Άστρων» του Τζωρτζ Λούκας.

The Bad Sleep Well (1960)

Με την άφιξη της νέας δεκαετίας, ο Kurosawa μπήκε στη neo-noir περίοδό του και ταυτόχρονα ανεξαρτητοποιήθηκε από το στουνιακό σύστημα του Ιαπωνικού σινεμά. Εστιάζοντας σε έναν μοναχικό «σταυροφόρο» που έρχεται αντιμέτωπος με τη διαφθορά (θεματική που θα εξερευνήσει και πάλι ο Kurosawa μέσα στα επόμενα χρόνια), το φιλμ εξιστορεί τη ζωή ενός νεαρού που έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα του.

Yojimbo (1961)

O πιο κουλ χαρακτήρας της φιλμογραφίας του Kurosawa είναι ο Yojimbo, ένας στωικός ρόνιν που επισκέπτεται ένα απομονωμένο χωριό γεμάτο συμμορίτες. Το πιο διασκεδαστικό και συναρπαστικό από τα σαμουράι-γουέστερν του Ιάπωνα δημιουργού!

High and Low (1963)

Ακόμη ένα φιλμ από τη νεο-νουάρ περίοδο του Kurosawa, το «High and Low» ακολουθεί έναν Ιάπωνα επιχειρηματία ο οποίος καλείται να πάρει μία δύσκολη απόφαση...

Red Beard (1965)

H τελευταία συνεργασία του Kurosawa με τον ηθοποιό Toshiro Mifune, καθώς και το τελευταίο ασπρόμαυρο φιλμ του δημιουργού, το «Red Beard» ακολουθεί έναν Ιάπωνα γιατρό και τον μαθητευόμενό του στα μέσα του 19ου αιώνα.

Dodes'ka-den (1970)

Μία ομάδα αστέγων κατοικεί στα προάστια του Τόκυο και παλεύει για την επιβίωση, στο πρώτο έγχρωμο φιλμ του δημιουργού. Η εμπορική αποτυχία του φιλμ (το οποίο είχε χρηματοδοτήσει προσωπικά ο Kurosawa), άφησε τον σκηνοθέτη βουτηγμένο στα χρέη, στην ανεργία και την κατάθλιψη -πράγμα που τον οδήγησε σε απόπειρα αυτοκτονίας μόλις μερικούς μήνες αργότερα.

Ran (1985)

Ένα από τα πιο επικά φιλμ του δημιουργού, το «Ran» ακολουθεί τρείς νεαρούς στρατηλάτες που κληρονομούν την ισχύ του πατέρα τους, σε ένα φιλμ που συνδυάζει τον σαιξπηρικό «Βασιλιά Ληρ» με το Ιαπωνικό φολκλόρ.

Dreams (1990)

Μία συλλογή από σουρεαλιστικές βινιέτες εμπνευσμένες από τα όνειρα του Kurosawa, το «Dreams» αποτέλεσε κολοσσιαία συμπαραγωγή μεταξύ Ιαπωνίας και Αμερικής, στην οποία μάλιστα συμμετείχαν οι Steven Spielberg, George Lucas και Martin Scorsese!