Όταν ο κινηματογράφος καταγράφει τις ζωές των διασήμων!


Οι βιογραφίες διασήμων προσώπων αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των κινηματογραφιστών εδώ και δεκαετίες: Τα βιογραφικά φιλμ προσφέρονται για μπόλικες δόσεις ίντριγκας και δράματος και, ειδικά όταν ακολουθούν διάσημα πρόσωπα, προσελκύουν τόσο εντυπωσιακές εισπράξεις, όσο και την αγάπη των κριτικών! Μερικά από τα πιο δημοφιλή και πολυβραβευμένα φιλμ όλων των εποχών είναι βασισμένα σε αληθινές ιστορίες, από τον «Λύκο της Γουόλ Στριτ» μέχρι το «Αμαντέους» -αλλά οι κινηματογραφικές βιογραφίες μπορούν συχνά να πέσουν και σε κουραστικά κλισέ, ή να διανθίσουν τόσο έντονα τις ιστορίες τους, που εμπίπτουν τελικά στην κατηγορία της παραπληροφόρησης!

Κάθε χρόνο (ειδικά στη φεστιβαλική περίοδο), οι απανταχού σινεφίλ έρχονται... αντιμέτωποι με έναν καταρράχτη από βιογραφικά φιλμ, τα οποία ελπίζουν να αποσπάσουν κάποιο χρυσό αγαλματίδιο. Μόλις ένα δημόσιο πρόσωπο γίνει δημοφιλές (ή ακόμη καλύτερα, αμφιλεγόμενο), τα χολιγουντιανά στούντιο σπεύδουν να εξαργυρώσουν την επιτυχία του -και ειδικά φέτος, οι θεατές αναμένεται να απολαύσουν, μεταξύ άλλων, τις βιογραφίες των Donald Trump, Bob Dylan και Robbie Williams!

Σε γενικές γραμμές, το είδος του «biopic» δεν είναι το αγαπημένο μας -με τις πολυάριθμες ταινίες του genre να μηρυκάζουν, ως επί το πλείστον, τα ίδια tropes με την ελπίδα της οσκαρικής αναγνώρισης. Κάθε τόσο όμως, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και ηθοποιοί καταφέρνουν να μας προσφέρουν κάτι ξεχωριστό -και παρακάτω, σας παραθέτουμε μερικά από τα αγαπημένα μας δείγματα.

Lords of Dogtown (2005)

Με την Catherine Hardwicke του «Twilight» στο σκηνοθετικό τιμόνι, το «Lords of Dogtown» ακολουθεί τους δημιουργούς του skate (έτσι όπως το ξέρουμε σήμερα), στην California της δεκαετίας του '70 -και το φιλμ είναι τόσο φιλελεύθερο, φρέσκο και αντισυμβατικό όσο και οι πρωταγωνιστές του!

8 Mile (2002)

To «8 Mile» μπορεί να μην αποτελεί ακριβώς βιογραφία (μιας και είναι μόνο πολύ γενικά βασισμένο στις νεανικές εμπειρίες του Eminem), η παρουσία του ίδιου του Marshall ωστόσο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, το εμβληματικό soundtrack, η ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του αείμνηστου Curtis Hanson αλλά και το απρόσμενο θεματικό twist του σεναρίου έχουν σημαδέψει στη μνήμη μας την ιστορία του Rabbit.

The Social Network (2010)

Αν κάποιος μπορεί να προσδώσει κύρος και ενδιαφέρον στο είδος του biopic αυτός είναι ο Aaron Sorkin: Με τους φρενήρεις διαλόγους, το ακαταμάχητο μελόδραμα και τις τολμηρές αφηγηματικές τεχνικές του, ο κορυφαίος σεναριογράφος μας έχει προσφέρει μερικά από τα πιο συναρπαστικά βιογραφικά φιλμ όλων των εποχών -από το «Moneyball» και το «Charlie Wilson's War», μέχρι το «Molly's Game» και το ιδιαίτερα υποτιμημένο «Being The Ricardos». Στο «Social Network», κάτω από το σκηνοθετικό μάτι του David Fincher, o Sorkin μας παρέδωσε την ιστορία του Mark Zuckerberg -ρίχνοντας μία άκρως ατμοσφαιρική ματιά στη γενιά των 2000s και αποσπώντας ερμηνείες-φωτιά από τους Jesse Eisenberg και Andrew Garfield.

Steve Jobs (2015)

Ακόμη μία ταινία με την υπογραφή του Sorkin, εδώ όμως κάτω από το αεικίνητο σκηνοθετικό βλέμμα του Danny Boyle, αντί για το υποτονικά μεθοδικό ύφος του David Fincher. Το ιδιαίτερο στιλ του σκηνοθέτη προσδίδει στην ιστορία μία συναρπαστική, λαχανιασμένη ατμόσφαιρα, με τον Sorkin να θέτει την διήγηση σε ένα αντισυμβατικό χρονικό πλαίσιο -ελπίζοντας έτσι να σκιαγραφήσει την εξελισσόμενη προσωπικότητα του Jobs χωρίς να αναμασήσει τα κλασικά κλισέ του είδους. Kαι ως επί το πλείστον, τα καταφέρνει!

Lust for Life (1956)

Πολύ πριν τα βιογραφικά φιλμ γίνουν «μάστιγα» του ετήσιου oscarbait, το «Lust for Life» του Vincente Minnelli αποτύπωσε τη ζωή του Vincent Van Gogh, σε ένα πλούσιο και συγκινητικό φιλμ. Ο Ολλανδός καλλιτέχνης έχει ενσαρκωθεί στην οθόνη αναρίθμητες φορές (από τον Willem Dafoe, τον Benedict Cumberbatch, τον Martin Scorsese και άλλους πολλούς), εδώ όμως ο Kirk Douglas αφήνει το σημάδι του, σε έναν από τους κορυφαίους και πιο πολυεπίπεδους ρόλους της καριέρας του. Κάπου ανάμεσα στη θεατρικότητα του Παλιού Χόλιγουντ και στην διακριτική ανθρωπιά του σύγχρονου κινηματογράφου, ο Douglas καταφέρνει παραδόξως να βρει την ισορροπία, σκιαγραφώντας με πάθος τα ψυχολογικά ντράβαλα, τις πολυτάραχες σχέσεις, τον ανάκατο εσωτερικό κόσμο και τις αλεπάλληλες αλλαγές διάθεσης του βασανισμένου ζωγράφου.

Tick, Tick... BOOM! (2021)

Το έχουμε πει και το ξαναλέμε, το «Tick, Tick... BOOM!» του Lin-Manuel Miranda (Hamilton) είναι το αγαπημένο μας βιογραφικό φιλμ! Το αυτοβιογραφικό μιούζικαλ του Steven Levenson (δημιουργού του «Rent») εξερευνά την αγωνία του quarter-life και την επιδημία του AIDS σε ένα ακαταμάχητο και σπαραχτικό φιλμ με τον εκρηκτικό Andrew Garfield στον πρωταγωνιστικό ρόλο.