Συνέντευξη με τον βορειοελλαδίτη stand-up κωμικό, λίγο πριν τις παραστάσεις "Πώς τολμάτε;" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Σας προειδοποιούμε! Ελάχιστα εισιτήρια έχουν μείνει για τις προσεχείς παραστάσεις του Θανάση Σαμαρά με τίτλο «Πώς τολμάτε;» σε Αθήνα (Μικρός Κεραμεικός, 14 και 21 Μαρτίου) και Θεσσαλονίκη (Θέατρο Αμαλία, 29 Μαρτίου). Ίσως έχουν φύγει και αυτά. Κάνετε τα κουμάντα σας. Αν και είμαστε σίγουροι ότι θα τον ξαναδούμε σύντομα σε νέες παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. 

Ανήκει στη νέα γενιά των stand-up κωμικών που εκμεταλλεύτηκαν τη δύναμη του YouTube και των social media για να περάσουν το δικό τους μήνυμα και τέχνη και να έρθουν πιο κοντά με τους fans. Δεν αρκεί μόνο αυτό, αν θέλεις να λέγεσαι stand-up κωμικός, πρέπει να «ματώσεις τα γόνατά σου» στη σκηνή, κάτι που ο Θανάσης Σαμαράς το έχει πετύχει. Ματωμένα γόνατα, αίμα, δάκρυα και μικρόφωνα.

Στην Αθήνα επιστρέφει με νέες παραστάσεις στον Μικρό Κεραμεικό (μετά από ένα sold out πέρασμα και από το Θέατρο Άβατον) και λίγο αργότερα τιμά για ακόμα μία φορά την πόλη του τη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Αμαλία).

Λίγο πριν τη δεύτερη παράστασή του στον Μικρό Κεραμεικό (Πέμπτη 14 Μαρτίου), ο Θανάσης Σαμαράς μίλησε στο Platform.  

-Φαίνεται ότι σου πάει η Αθήνα και έρχεσαι ξανά με την παράσταση «Πώς Τολμάτε;» Πώς νιώθεις για αυτό;

Υπέροχα! Η Αθήνα αγκάλιασε αυτή την παράσταση από την πρώτη στιγμή και την ευχαριστώ. Χαίρομαι κιόλας που κάποιοι άνθρωποι ήρθαν να την δουν και δεύτερη και τρίτη φορά.

-Εσύ, πάντως, δεν είσαι από αυτούς που άφησαν τη Θεσσαλονίκη για να βρουν το δρόμο τους στην stand-up κωμωδία στην Αθήνα. Θα το σκεφτόσουν;

Δεν έχω κάτι να με περιορίζει και να με κρατάει στην Θεσσαλονίκη. Έρχομαι συνέχεια στην Αθήνα. Επίσης έχουμε 2024. Το ίντερνετ εξαφανίζει την απόσταση. Ήδη συνεργάζομαι σε κάποια projects που έχουν την έδρα τους στην Αθήνα και η απόσταση δεν ήταν ποτέ πρόβλημα. Τώρα για το άμα ερχόμουν μόνιμα η απάντηση είναι θετική. Θα ήθελα να την ζήσω. 

-Μέσα από ποια διαδικασία γράφτηκε η παράσταση «Πώς Τολμάτε;» και τι πραγματεύεται; Ποιο θα έλεγες είναι το κωμικό σου στιλ;

Η παράσταση γράφτηκε μετά την καραντίνα. Όλη η μιζέρια και ο εγκλεισμός των δύο χρόνων μου βγήκε σε δημιουργικότητα. Μιλάει για καθημερινά πράγματα που αντιμετωπίζουμε όλοι όμως και κάποια πιο ειδικά που απασχολούν εμένα. 

Για το κωμικό μου στυλ θα τ' αφήσω να το προσδιορίσει ο κόσμος που έχει δει ή θα δει την παράσταση. Όχι για να τους παιδέψω αλλά πραγματικά δεν ξέρω που να το ορίσω. Για μένα απλά λέω αστεία. 

-Πώς θυμάσαι τις πρώτες σου φορές πάνω στη σκηνή; Τι σε ώθησε στην stand-up κωμωδία;

Την πρώτη φορά που ανέβηκα στην σκηνή ήμουν απίστευτα αγχωμένος και απίστευτα ευτυχισμένος. Στο stand-up comedy με ώθησαν δύο πράγματα. Αρχικά ο Μίμος Παπαδόπουλος, ένας κύριος που περνούσε από τα χωριά της Μακεδονίας και έδινε το καλοκαίρι παραστάσεις στις πλατείες. Εκεί, στο χωριό μου, είδα για πρώτη φορά ζωντανά κάποιον να κάνει κάτι σαν stand-up, κοντά στην σημερινή του μορφή και σκέφτηκα πως θα ήθελα να το κάνω και εγώ. Και μετά όταν είχα δει στην τηλεόραση τις "Νύχτες Κωμωδίας".

-Βιοπορίζεσαι από την stand-up κωμωδία; Δύσκολο ή αυτά έχουν τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα;

Δεν ξέρω αν έχουν αυτά τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Πιστεύω πως αυτά έχουν όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα. 

Τώρα για το αν βιοπορίζομαι από αυτό, η απάντηση είναι ναι. Αν θα μπορούσε κάποιος άλλος δεν ξέρω. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής που έχει επιλέξει. Προσωπικά είμαι χαρούμενος και μόνο που κάνω αυτό που αγαπάω. 

-Η πιο υπέροχη και η πιο… καταστροφική στιγμή που έχεις να θυμάσαι μέσα από κάποια παράστασή σου;

Η πιο υπέροχη ήταν όταν παρουσίασα  πριν χρόνια, το 2018, για πρώτη φορά στο φεστιβάλ κωμωδίας Αλεξανδρούπολης την πρώτη μου παράσταση με τίτλο "Φήμες λένε...". Μια παράσταση όμως που δεν ξαναέπαιξα γιατί είχα στόχο να την προωθήσω από τη νέα χρονιά. Δυστυχώς όμως εξαιτίας κάποιων υποχρεώσεων και μετά λόγω COVID δεν παρουσιάστηκε σε περισσότερους ανθρώπους. Και επειδή είχε περάσει ο καιρός ήθελα να παρουσιάσω κάτι καινούργιο στο κόσμο και πιο σύγχρονο. 

Ευτυχώς δεν έχω βιώσει κάτι καταστροφικό ακόμα. Κάτι τρομερό! Και δεν θα ήθελα όμως κάποια στιγμή θα γίνει. Άμα γίνει δηλαδή εδώ θα είμαι να το αντιμετωπίσω. 

-Με τι πράγματα γελάς;

Με τούμπες, γατιά που προσπαθούν να πηδήξουν και πέφτουν και μωρά που κουτουλάνε, που κι αυτό το βάζω στις τούμπες. 

-Τι άλλα να περιμένουμε από εσένα μέσα στο 2024;

Περισσότερες παραστάσεις. Και την μαγνητοσκόπηση της παράστασης! Αυτή η χρονιά είναι αφιερωμένη σε αυτήν. 

Εισιτήρια για τις παραστάσεις της Αθήνας ΕΔΩ.

Εισιτήρια για την παράσταση της Θεσσαλονίκης ΕΔΩ.