O Φάνης Αφανής αφήνει το μικρόφωνο της ραπ και αποτυπώνει μέσα από μία πολυτελή έκδοση τα βαμμένα με graffiti φορτηγά και van της Αθήνας.


Η πρώτη εντύπωση παίρνοντας στα χέρια μου και ξεφυλλίζοντας το βιβλίο «Van Of Fame” είναι το πόσο huge είναι σε όγκο (περισσότερες από 430 σελίδες γεμάτες φωτογραφίες) και το πολυτελές του τύπωμα. Σίγουρα, κάτι το εντυπωσιακό για μία ανεξάρτητη αυτοέκδοση, δείχνει το μεράκι και ιδρώτα που έριξαν κάποιοι για να εκδοθεί. Χωρίς να βάλουμε στην άκρη τα έξοδα.

Ο Φάνης Ξενόπουλος, γνωστός στην hip hop σκηνή μέσα από hip hop άλμπουμ και συναυλίες σαν Φάνης Αφανής, είναι ο υπεύθυνος για την έκδοση και αυτός που για σχεδόν μία δεκαετία καταγράφει φωτογραφικά - με «θρησκευτική ευλάβεια» και μεγάλη αγάπη - τα βαμμένα με graffiti φορτηγά και van της Αθήνας. Αποτέλεσμα αυτού του «παιχνιδιού» και της αναζήτησης του επόμενου van στις γειτονιές της Αθήνας είναι το project Van Of Fame στο Instagram και ακολούθως του πρώτου ομώνυμου βιβλίου.

Λίγες μέρες πριν το βιβλίο «Van Of Fame» παρουσιαστεί επίσημα και στη Θεσσαλονίκη (Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στο NR40 Urban Arts), ο Φάνης Ξενόπουλος μίλησε στο Platform.

-Πώς νιώθεις που έχεις στα χέρια σου το βιβλίο «Van of Fame»; Το περίμενες αρκετό καιρό;

Ευχαριστώ για την συνέντευξη, νιώθω πολύ όμορφα και πρωτόγνωρα. Περίπου πριν από δύο χρόνια είχα ανακοινώσει ότι το Project V.O.F θα γίνει βιβλίο, αλλά η ολοκλήρωση του με γέμισε με αισιοδοξία και κίνητρο για όλα όσα είναι να έρθουν στο μέλλον.

Από την στιγμή που μας δέχτηκαν στο Athens Art Book Fair, μαζί με τον Death Vallee, έπρεπε να έχουμε μαζί και το βιβλίο, οπότε στρωθήκαμε στην δουλειά και καταφέραμε να έχουμε το βιβλίο στα χέρια μας στις 18 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το σημείο, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον τυπογράφο μας, τον Δημήτρη Σμυρνή, η συμβολή του ήταν εξαιρετικά σημαντική. 

-Τι feedback παίρνεις από αυτούς που έχουν πάρει το βιβλίο αλλά και όσοι ακολουθούν τη σελίδα σου στο Instagram;

Ο κόσμος γουστάρει πολύ. Δεν έχω πάρει αρνητικά σχόλια μέχρι την στιγμή που μιλάμε. Η ποιότητα της εκτύπωσης αλλά και ο αριθμός των φωτογραφιών ικανοποιεί τους περισσότερους από τους αναγνώστες.  Όσο για το Instagram, και εκεί υπάρχει αρκετή υποστήριξη εδώ και χρόνια. 

Ευχαριστώ όλες και όλους, αυτό που κάνω δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά το ενδιαφέρον του κόσμου, μου δίνει ώθηση να συνεχίζω. 

-Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα για να ξεκινήσεις το projectVan of Fame”; Τι σε τράβηξε στα βανάκια και φορτηγά;

Το να ασχοληθώ με κάτι δημιουργικό! Η καταγραφή όλων αυτών των οχημάτων για σχεδόν 10 χρόνια είναι μια διαδικασία που σε κρατάει σε μια εγρήγορση, γνωρίζω ότι πρέπει να αρπάξω την ευκαιρία για έστω μια φωτογραφία από όλα αυτά τα βαν. 

Αυτό που με τράβηξε, ήταν ότι δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα μέχρι το 2014, αργά μα σταθερά, άρχισα την καταγραφή τους και έτσι φτάσαμε στον Μάιο του 2015 που έγιναν και τα πρώτα post στο Instagram. 

-Φαντάζομαι η αδρεναλίνη σε κάποιον που βάφει ένα βανάκι θα είναι πολύ έντονη…

Σίγουρα, θα υπάρχει αδρεναλίνη, το graffiti όταν γίνεται παράνομα φέρει αρκετά χαρακτηριστικά τα οποία κάνουν τους writers να συνεχίζουν παρόλο τους κινδύνους ή τα τραβήγματα. Σεβασμός σε αυτές και αυτούς που βάφουν επειδή περνάνε καλά με αυτό και όχι για την διαδικτυακή φήμη. 

-Πες μας κάποια πράγματα για εσένα. Ποιο είναι το background σου;

Γεννήθηκα στην Αθήνα το μακρινό 1984 και μεγάλωσα στην Ηλιούπολη. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 θυμάμαι να παρατηρώ τα πρώτα graffiti στον δρόμο. Εκεί άρχισα και να τα φωτογραφίζω με αναλογικές μηχανές μιας χρήσης.

Τότε μπορεί το graffiti να μην ήταν πολύ διαδεδομένο, αλλά υπήρχε και στυλ και ποσότητα. Έκανα και εγώ τις απόπειρές μου, αλλά σταμάτησα σχετικά σύντομα, όταν προτίμησα να γράφω στίχους από το να σκιτσάρω γράμματα. 

 

-Συμπληρώνεις πολλά χρόνια στην hip hop σκηνή. Τι κρατάς από αυτή τη διαδρομή; Θα τα αντάλλαζες με κάτι άλλο;

Πάνω από όλα το ίδιο το ταξίδι, όσο κλισέ και εάν ακούγεται. Γνώρισα κάποια από τα στοιχεία του hip hop σε μικρή ηλικία, το ότι ακόμα ασχολούμαι με αυτά είναι ευλογία. 

Δεν κάνω ραπ για να βγάλω χρήματα και να ζήσω την ζωή μου από αυτό, το ίδιο ισχύει και με το V.O.F, αυτό από την άλλη δεν σημαίνει ότι διαθέτουμε δωρεάν τα πάντα στον κόσμο. Δωρεάν δεν είναι τίποτα, όλα φέρουν την τιμή τους, ενώ πολλά πράγματα είναι ανεκτίμητα. Αυτό που εγώ κρατάω το 2024, όπως και τα προηγούμενα χρόνια είναι η στήριξη και η αγάπη του κόσμου, δεν θα έβγαζα μουσική προς τα έξω αν πέρναγε απαρατήρητη. Αν δεν υπήρχε ενδιαφέρον ίσως το έκανα για 5 καλούς φίλους, ίσως να το σταμάταγα. 

Τώρα για το τελευταίο σκέλος της ερώτησης να σου πω ότι δεν υπάρχει ανταλλαγή στην ζωή. Οι επιλογές σου σε πηγαίνουν παρακάτω, αγαπώ και γουστάρω με πάθος την κουλτούρα και το κίνημα του hip hop, βρίσκομαι ακόμα στον δρόμο, αυτό με κρατάει σε σύνδεση με μικρούς και μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, γεγονός το οποίο απολαμβάνω. 

-Παρακολουθείς από κοντά την graffiti σκηνή της Ελλάδας; Σε τι φάση τη βρίσκουμε;

Πιστεύω ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην σκηνή. Πολλοί writers βρίσκουν τον τρόπο να φέρνουν το graffiti στο επίκεντρο των γεγονότων. Γίνονται Φεστιβάλ σε πολλές πόλεις ανά την χώρα, νέοι άνθρωποι εκφράζονται μέσω του graffiti. Στον τομέα της βιβλιογραφίας επίσης υπάρχουν πλέον πολλές και αξιόλογες εκδόσεις. 

-Σχεδόν πάνω στην έκδοση του βιβλίου, κυκλοφόρησες και το νέο σου άλμπουμ με τίτλο «Φωβισμός». Πες μας κάποια πράγματα και για το άλμπουμ. Σε θεωρώ αρκετά ακριβοθώρητο artist, «χτυπάς» με άλμπουμ και live μόνο όταν έχεις να πεις κάτι.

Ο νέος μας δίσκος με τον Yonassis είχε δουλευτεί μέσα στην καραντίνα, ενώ τις τελευταίες ηχογραφήσεις τις κάναμε στην Άνδρο, καθώς εκεί έχει τον εξοπλισμό του ο Ίων πλέον. 

Προσωπικά μου αρέσει πιο πολύ ο “Φωβισμός” από το “Ανάμεσα”, είναι πιο ολοκληρωμένο αυτό που έχει να πει, ενώ σίγουρα και μεταξύ μας με τον Yonassis είμαστε πιο δεμένοι ως ντουέτο. Fauve στα Γαλλικά, είναι το άγριο θηρίο, ένας κριτικός τέχνης χαρακτήρισε έτσι τους ζωγράφους σε μια έκθεση ζωγραφικής, ο Φωβισμός θεωρούσε ξεπερασμένο τον Ιμπρεσιονισμό, οι ζωγράφοι, έβλεπαν την τέχνη ως αυτοσκοπό και όχι ως μέσο βιοποριστικό, έτσι και εμείς με την μουσική. 

Σε ευχαριστώ για τον χαρακτηρισμό, τον αποδέχομαι όσον αφορά τις εμφανίσεις, τους δίσκους αλλά και τις συμμετοχές μου σε άλλους καλλιτέχνες. Όπως το λες, όταν έχω να παρουσιάσω κάτι νέο, θα βγω από την αφάνεια, γενικά δεν μου αρέσει καθόλου το φαίνεσθαι. 

-Πού θες να ταξιδέψει το projectVan of Fame”; Τι να περιμένουμε μέσα στο 2024;

Το V.O.F ταξιδεύει παγκοσμίως μέσω του Instagram, ενώ από το φθινόπωρο του 2023 έγινε και βιβλίο. Μέσα από αυτό ο κόσμος έχει την ευκαιρία να δει τις φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση και ικανοποιητικό μέγεθος. 

Μέχρι στιγμής είμαι χαρούμενος για το όλο εγχείρημα, η νέα χρονιά θα με βρει στο κέντρο της Αθήνας να καταγράφω βαμμένα φορτηγά και βαν. Έχω ήδη στο μυαλό μου μια ιδέα για την δεύτερη έκδοση του V.O.F, αλλά δεν θα αποκαλύψω κάτι ακόμα. 


Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο «Van of Fame» εδώ:
Van Of Fame | rougevallee (bigcartel.com)