Ποια είναι σημαντικό να θέσεις από την αρχή
Η ύπαρξη ξεκάθαρων και ισχυρών ορίων είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει κάθε είδους σχέση. Πρέπει να γνωρίζεις (και να γνωρίζει και ο άλλος) ποια είναι η γραμμή που έχεις νοερά τραβήξεικαι δεν θες να ξεπεραστεί. Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάς τον σύντροφό σου, υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία δεν θες με τίποτα να συμβιβαστείς.
Κάπως έτσι ορίζονται τα προσωπικά σου όριακαι είναι ένα πολύ καθοριστικό κομμάτι κάθε υγιούς σχέσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να σέβονται τα όρια της άλλης. Έτσι θα αισθανθείτε άνετα στη σχέση σας, ενισχύοντας τον δεσμό μεταξύ σας.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να θέσουν όρια, επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη στη σχέση τους. Στην πράξη όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, τα κακά όρια ή η πλήρης έλλειψη ορίων θα καταστρέψουν τη σχέση σου, ακόμα κι αν νομίζεις ότι ο δεσμός με τον σύντροφό σου είναι ισχυρός και άθραυστος.
Η σημασία του καθορισμού υγιών ορίων στις σχέσεις
Τα υγιή προσωπικά όρια πρέπει να τα ορίσεις για την ευημερία σου. Έτσι δείχνεις στους άλλους πώς θα θέλεις να σε αντιμετωπίζουν. Πρέπει να καθορίσεις τα όριά σου, τα πράγματα που δεν σκοπεύεις να ανεχτείς από κανέναν. Οι άνθρωποι θα σε σέβονται περισσότερο με αυτόν τον τρόπο και ποτέ δεν θα επιτρέπεις σε κανέναν να σου φέρεται χειρότερα από ό,τι σου αξίζει.
Το να έχειςόρια σε μια σχέση σημαίνει ότι ακούς, σέβεσαι και φροντίζεις τον σύντροφό σου. Καθορίζουν την ταυτότητά σας -και των δύο-, το ποιοι είστε στη σχέση.
Η καθιέρωση υγιών και ισχυρών ορίων θα σε εμποδίσει να χάσεις τον εαυτό σου όταν μπαίνεις σε μια σχέση και θα σε κάνει πιο δυνατή και πιο ασφαλή σε περίπτωση που ο σύντροφός σου προσπαθήσει να ελέγξει εσένα ή τη ζωή σου.
Μερικές φορές η αγάπη που νιώθουμε για τον σύντροφό μας μας τυφλώνει εντελώς, και δίνουμε τον εαυτό μας ολοκληρωτικά σε αυτό το άλλο άτομο. Είναι τόσο λάθος όμως αυτό και οδηγεί σε μια τοξική, εξαρτημένη συμπεριφορά. Επιπλέον, η έλλειψη ορίων ανοίγει την πόρτα σε διαφωνίες, κακομεταχείριση και εκρηκτικές συμπεριφορές.
Υπάρχουν μερικοί τύποι ορίων που είναι ζωτικής σημασίας για κάθε υγιή και ισχυρή σχέση – εδώ θα βρεις τα οκτώ πιο βασικά όρια που θεωρούνται εντελώς απαραίτητα.
Συναισθηματικά όρια
Όταν θέτεις συναισθηματικά όρια, είναι απαραίτητο να δώσεις προσοχή στα δικά σου συναισθήματα και όχι μόνο στα συναισθήματα του συντρόφου σου. Μίλησε για τα συναισθήματά σου και ρώτησε τον σύντροφό σου για τα δικά του. Μην προσπαθήσεις να μαντέψεις πώς αισθάνεται γιατί εκεί ακριβώς είναι που την πατάνε τα περισσότερα ζευγάρια.
Πρέπει να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας καθημερινά για να είσαι πάντα σε επαφή με τα συναισθήματα του συντρόφου σου κι εκείνος με τα δικά σου. Εάν πιστεύεις ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σου, συζήτησέ το με τον σύντροφό σου. Επίσης, εάν νιώθεις ότι ο σύντροφός σου δεν σε ακούει ή δεν σε καταλαβαίνει, πρέπει να του το πεις ξεκάθαρα.
Μην κρατάς τα συναισθήματά σου μέσα σου επειδή θεωρείς ότι είναι μερικά από αυτά αρνητικά και μπορεί να βλάψουν τη σχέση. Το να τα κρατάς μέσα σου θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το σίγουρο είναι ότι θα εκραγούν μια μέρα.
Φυσικά όρια
Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάς τον σύντροφό σου και το πόσο απολαμβάνεις να περνάς χρόνο μαζί του, πρέπει επίσης να έχεις τον χώρο σου και να απολαμβάνεις τον δικό σου προσωπικό χρόνο. Μηφοβάσαι να πεις στον σύντροφό σου ότι χρειάζεσαι λίγο χρόνο μόνη σου. Η αποσιώπηση των προσωπικών σου αναγκών θα προκαλέσει περιττά προβλήματα στη σχέση.
Όρια που αφορούν μέλη της οικογένειας, φίλους και συναδέλφους
Πρέπει επίσης να ορίσεις σαφή όρια όσον αφορά τις υπόλοιπες σχέσεις που έχεις στη ζωή σου. Πρέπει να υπάρχουν υγιή όρια όσον αφορά την επαφή σου με τα μέλη της οικογένειάς σου, τις φιλίες και τις σχέσεις με τους συναδέλφους σου.
Μην επιτρέπεις στο σύντροφό σου να μιλάει άσχημα για τα άτομα που νοιάζεσαι βαθιά στη ζωή σου ή το αντίστροφο. Ακριβώς όπως πρέπει να σέβεσαι την οικογένεια και τους φίλους του συντρόφου σου, θα πρέπει αντίστοιχα να σέβεται τους δικούς σου.
Χρονικά όρια
Ένας άλλος σημαντικός τύπος ορίου που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι ο τρόπος που περνάτε το χρόνο σας μαζί. Να θυμάσαι, ακόμα και αν είστε και οι δύο υπερβολικά πολυάσχολοι, κι έχετε βαρύ πρόγραμμα, θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να αφιερώνετε χρόνο ο ένας στον άλλον.
Θα πρέπει να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί όποτε μπορείτε. Δεν έχει σημασία εάν είναι μια μικρή απόδραση από την πόλη (σε μη συνθήκες πανδημίας) ή απλώς το να παρακολουθήσετε μια ταινία μαζί, αγκαλιασμένοι στον καναπέ. Κάντε κάτι νέο μαζί. Βρείτε ένα χόμπι που θα σας αρέσει να το κάνετε μαζί. Μάθετε κάτι νέο μαζί, μια γλώσσα ή μια τέχνη.
Ακόμα κι αν είστε μακριά ο ένας από τον άλλον για κάποιο λόγο, θα πρέπει τουλάχιστον να μιλήσετε στο τέλος της ημέρας και να κάνεις check-in με τον σύντροφό σου για να πείτε πώς ήταν η μέρα σας και πώς αισθάνεστε.
Όρια οικειότητας
Αυτός ο τύπος ορίου στις σχέσεις περιλαμβάνει τη σωματική οικειότητα, πράγματα με τα οποία νιώθεις άνετα ή όχι, σχετικά με την ερωτική σας ζωή. Υγιή όρια οικειότητας σημαίνει ότι μπορείςνα μιλήσεις με ελευθερία κι ειλικρίνεια με τον σύντροφό σου για όλα όσα συμβαίνουν και αφορούν το σεξ ή ακόμα και απλώς τις πιο τρυφερές στιγμές σας.
Το να μιλάς ανοιχτά θα βελτιώσει τη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ σας και θα αναβαθμίσει σημαντικά την ερωτική σου ζωή.
Εάν έχεις φόβο οικειότητας, δεν πρέπει να διστάζεις να μιλήσεις για αυτό με τον σύντροφό σου. Εξήγησέ του και ζήτησέ του να περιμένει και να σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις.
Διανοητικά όρια
Το ότι είσαι σε σχέση με κάποιον δεν σημαίνει ότι έχεις (ή ότι είναι απαραίτητο) να συμφωνείς σε όλα ή να έχετε για κάθε ζήτημα κοινές απόψεις. Επιτρέπεται να έχετε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και προοπτικής στη ζωή, επειδή είστε διαφορετικοί άνθρωποι. Το σημαντικό είναι το πώς το αντιμετωπίζετε. Πρέπει να αγκαλιάσετε τις διαφορές σας και να τις δείτε ως ευκαιρία να μάθετε κάτι νέο. Ο καθορισμός των πνευματικών ορίων θα επιτρέψει και οι δύο να έχετε διαφορετικές απόψεις σχετικά με ορισμένα πράγματα. Αυτές οι διαφορές μπορούν να σας φέρουν πιο κοντά εάν μάθετε να τις χειρίζεστε με τον σωστό τρόπο.
Όρια σχετικά με την προηγούμενη ζωή σας
Οι πρώην σου, οι προηγούμενες σχέσεις σου, τα λάθη σου από το παρελθόν... Αυτά ανήκουν όλο στο παρελθόν τώρα και δεν πρέπει να υποφέρεις εξαιτίας τους στη νέα σου σχέση. Μην επιτρέψεις στον σύντροφό σου να σε κρίνει για τα λάθη (ή τα σωστά) του παρελθόντος. Φρόντισε ωστόσο να έχεις κλείσει τους λογαριασμούς, ώστε το παρελθόν σου να μη δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στο παρόν σου. Κι εννοείται ότι αντίστοιχα σέβεσαι και δεν διεκδικείς τη δική του προϊστορία.
Όρια κοινωνικών μέσων
Στον σύγχρονο κόσμο του dating, αυτά τα είδη ορίων στις σχέσεις έχουν γίνει πολύ σημαντικά για τη διατήρηση μιας υγιούς λειτουργίας. Όσο κι αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας επιτρέπουν να βλέπουμε και να ακούμε τους αγαπημένους μας όποτε θέλουμε, μπορούν να βλάψουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των ζευγαριών και να τα κάνει να αμφισβητήσουν τη μεταξύ τους ειλικρίνεια. Δεν χρειάζεται να δώσεις στον σύντροφό σου τους κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά άλλο τόσο δεν είναι ωραίο να κρύβεις το κινητό σου ή να δείχνεις υπερβολική ενόχληση όταν πέσει το βλέμμα του πάνω στην οθόνη σου – γιατί αυτό δείχνει ενοχή. Αντίστοιχα δεν ψάχνεις το δικό του κινητό ή τους λογαριασμούς του όταν κάνει μπάνιο ή κοιμάται.
Τα όρια υπάρχουν όχι για να δημιουργούν σύνορα ή γκρίζες ζώνες. Το ακριβώς αντίθετο – αφορούν την ειλικρίνεια, ξεκάθαρα ειπωμένες ανάγκες και επιθυμίες και όταν γίνονται σεβαστά και από τις δύο πλευρές οδηγούν στη δημιουργία μιας υγιούς και δυνατής σχέσης.