Κάποιες φιλίες εξελίσσονται μαζί μας. Άλλες, όμως, πρέπει να τις αφήσουμε πίσω μας στο παρελθόν.
Μεγαλώνουμε πιστεύοντας ότι θα έχουμε για πάντα τους παιδικούς μας φίλους. Όμως στην πραγματικότητα κάποιες φιλίες εξελίσσονται μαζί μας, ενώ σε άλλες οι φίλοι ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Πώς θα καταλάβουμε όμως ότι μια φιλία μας ανήκει στο παρελθόν και πως ήρθε η ώρα να την αφήσουμε πίσω μας; Η θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας Sarah Epstein προτείνει κάποια σημάδια φθοράς που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε:
1. Αυτή η σχέση μας «χαλάει» αντί να μας φτιάχνει τη διάθεση. Μπορεί, για παράδειγμα, να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε χάσει την επιθυμία μας να κάνουμε σχέδια, π.χ. για μια βόλτα, με την παλιά μας φίλη. Ή ίσως όταν βγαίνουμε μαζί να πιάνουμε τον εαυτό μας να βαριέται, καθώς την ακούμε να μιλάει μόνο για τον εαυτό της και για θέματα που δεν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα.
2. Όταν είμαστε με τη φίλη μας, νιώθουμε ότι γινόμαστε μια ξεπερασμένη εκδοχή του εαυτού μας. Κάποιες φιλίες κολλούν, αναπόφευκτα, στο παρελθόν. Για παράδειγμα, μπορεί η φίλη μας (ή φίλος μας) να αστειεύεται για πράγματα που δεν μας φαίνονται αστεία πια. Ή μπορεί να μας αντιμετωπίζει ακόμα σαν το «κουλ» ή το «αστείο» παιδί της τάξης, παρόλο που έχουμε τελειώσει το σχολείο προ πολλού και έχουμε καταφέρει να ξεφορτωθούμε αυτές τις ταμπέλες.
3. Ο ένας από τους δύο σταματάει να προσπαθεί να διατηρήσει τη σχέση. Ανακαλύπτουμε, π.χ., ότι είμαστε εμείς που παίρνουμε πάντα την πρωτοβουλία να προτείνουμε στη φίλη μας να συναντηθούμε – και που, στη συνέχεια, τακτοποιούμε όλες τις λεπτομέρειες της συνάντησης. Ή μπορεί η φίλη μας να έχει αρχίσει να ακυρώνει τα κοινά μας σχέδια προφασιζόμενη διάφορες αφορμές που μας φαίνονται ασήμαντες.
4. Δεν έχουμε πλέον κοινά. Ίσως κάποτε ήμασταν κολλητοί/κολλητές, αλλά στην πορεία ακολουθήσαμε εντελώς διαφορετικούς δρόμους. Για παράδειγμα, μπορεί εμείς να κάναμε οικογένεια ενώ η φίλη μας να συνεχίζει να διοχετεύει όλη την ενέργεια και την προσοχή της στην εργένικη ζωή της.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, όσο κι αν μας πονάει η ιδέα ότι μια φιλία έχει τελειώσει, το «αντίο» μπορεί τελικά να αποδειχθεί ανακουφιστικό. Γιατί, όπως καταλήγει η ειδικός, «κάποιες φορές μπορεί να είναι πιο επώδυνο, εξαντλητικό και απελπιστικό να κρατιόμαστε με νύχια και με δόντια από μια σχέση από το να πενθούμε την απώλειά της και να αφήνουμε τον άλλο να φύγει».
Photo: Melissa Askew / Unsplash