Παίξε μαζί μου αλλά όχι με το μυαλό μου
Τα παιχνίδια μυαλού στην αρχή μιας γνωριμίας μπορεί να είναι ή να μοιάζουν γοητευτικά αλλά από ένα σημείο κι έπειτα παύουν να σε εξιτάρουν και η χρήση τους υποδηλώνει μια δόλια σκοπιμότητα – όταν ο άλλος αρχίζει να τα χρησιμοποιεί πλέον για να σε ελέγξει.
Στην αρχή μπορεί να πέσεις στην παγίδα του και να μην καταλάβεις τη διαφορά. Να θεωρείς ότι είναι ακόμα όλο αυτό στα πλαίσια του φλερτ.
Αλλά, στην πραγματικότητα, παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το μυαλό σου.
Υπάρχουν τόσα πολλά, αναξιόπιστα, ανασφαλή και τοξικά άτομα που κυκλοφορούν εκεί έξω, αλλά δυστυχώς φορούν γοητευτικό ή αγγελικό προσωπείο και προσπαθούν να σε ξεγελάσουν. Έχουν έναν τρόπο να μπορούν να κρύβουν το ποιοι είναι πραγματικά, καλύπτοντας την τοξικότητά τους με γοητεία και τη δήθεν χαρισματική προσωπικότητα.
Προσπαθούν να μη γνωστοποιήσουν τις ανασφάλειές τους στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους. Πάντα θα επιδιώκουν να κρύψουν τις βαθύτερες ευπάθειές τους με τον καλύτερο τρόπο που μπορούν. Παρ’ όλα αυτά η προσωπικότητά τους διαθέτει κάποια πολύ τοξική, μισογύνικη, εγωιστική, ναρκισσιστική και μαζοχιστική συμπεριφορά. Φρόντισε να μην είσαι κοντά τους όταν αρχίζουν να παίζουν φανερά τα επικίνδυνα παιχνίδια τους.
Το χειρότερο είναι ότι είναι καλοί στο να εξαπατούν. Έχουν τη δεξιότητα να κάνουν τους ανθρώπους γύρω τους να νιώθουν άνετα και εκμεταλλεύονται την ευαισθησία σου. Παρουσιάζονται ως πολύ αξιόπιστα και ειλικρινή άτομα ακόμη και όταν έχουν την πιο σκοτεινή καρδιά και τις χειρότερες προθέσεις. Αυτοί οι άντρες θα έρθουν στη ζωή σου και θα σου φαίνονται σαν να είναι εντελώς ευγενικοί, αθώοι κι ότι διαθέτουν αγνή ψυχή. Θα σε κάνουν να νιώσεις σαν να είναι πρόθυμοι να σου παρουσιάσουν τα ελαττώματα και τους φόβους τους.
Πώς θα καταλάβεις ότι παίζει άσχημα μαζί σου;
Θα αντιληφθείς ότι δεν είσαι το άτομο που ήσουν πριν τον γνωρίσεις. Συνήθιζες να χαμογελάς. Συνήθιζες να απολαμβάνεις τα πράγματα στη ζωή. Όμως, τώρα όλα αυτά έχουν αλλάξει, και αυτός είναι η αιτία αυτής της αλλαγής σου.
Παίζει παιχνίδια με το μυαλό σου για να κερδίσει τον έλεγχο πάνω σου και να σε μετατρέψει σε υπάκουη μαριονέτα του.
Θέλει να είναι υπεύθυνος για τη σχέση σας, αναλαμβάνοντας όλες τις αποφάσεις και αφαιρώντας σου το δικαίωμά σου να λες κάτι ή να έχεις γενικά οποιαδήποτε συμβολή.
Βγάλε του τη μάσκα
Ακόμα κι αν είναι μάγος στην τέχνη της εξαπάτησης, δεν θα σου είναι πολύ δύσκολο για να τον αναγνωρίσεις ως παίκτη, αν ξέρεις από πριν ακριβώς ποιες ενδείξεις θα σε προειδοποιήσουν.
Δεν είναι συνεπής με την προσωπικότητά του.
Ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις μαζί του. Μια μέρα, είναι πραγματικά ευγενικός και στοργικός. Την επόμενη μέρα, είναι εντελώς αφόρητος.
Σε υποτιμά συνεχώς
Προσπαθεί να πάρει πάνω του τη σχέση και το κάνει με το να σε υποτιμά. Σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα για τις ατέλειές σου, και δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει τις αδυναμίες και τα λάθη σου.
Δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη
Δεν παίρνει ποτέ κανένα φταίξιμο για τη σχέση και προσπαθεί πάντα να βρει έναν τρόπο να σου φορτώσει όλα τα προβλήματα. Κάνει πάντα να φαίνεται ότι όλα είναι δικό σου λάθος. Δεν αναγνωρίζει ποτέ καμία από τις αδυναμίες του και δεν ζητά συγγνώμη. Ποτέ δεν παραδέχεται τα λάθη του.
Σε χειραγωγεί επειδή είναι βαθιά ανασφαλής. Όμως, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για μια τέτοια συμπεριφορά. Αυτό δεν δικαιολογεί το ότι καταστρέφει την αυτοεκτίμησή σου και τον σεβασμό σου. Αυτό δεν είναι αγάπη - αυτή είναι ψυχοπαθολογική συμπεριφορά.
Τοξικά παιχνίδια μυαλού
Το παιχνίδι των κατηγοριών
Σε κατηγορεί για ό,τι πάει στραβά. Το να έχει την ευθύνη σου είναι μια τοξική συμπεριφορά που του δίνει ώθηση στο Εγώ επειδή παίρνει την προσοχή όλη πάνω του, οπότε αισθάνεται καλύτερα όταν σε κάνει να νιώθεις χάλια.
Δεν θέλει να αναλάβει τα λάθη του, οπότε σε αναγκάζει να αναλάβεις την ευθύνη για όλα.
Και το πιο θλιβερό είναι ότι το καταφέρνει. Μετά από λίγο καιρό, σταματάς να αντιστέκεσαι γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να κάνεις. Κατά κάποιο τρόπο, είσαι πάντα αυτή που φταίει.
Έτσι, σταματάς να αγωνίζεσαι και μετά από λίγο καιρό αρχίζεις να το πιστεύεις. Φύτεψε αυτόν τον σπόρο στο κεφάλι σου και το τον έθρεψε μέχρι να μεγαλώσει εξαναγκάζοντάς σε να πιστέψεις ότι είναι αλήθεια.
Το παιχνίδι του «εγώ θα σε τρελάνω»
Το Gaslighting είναι ένας ψυχολογικός όρος που ορίζεται ως: «Μία μορφή συναισθηματικής κακοποίησης όπου ο άλλος χειρίζεται καταστάσεις επανειλημμένα για να εξαπατήσει το θύμα κάνοντάς το να μην εμπιστεύεται τη μνήμη και τις αντιλήψεις του…»
Ο όρος προέρχεται από τη βρετανική ταινία Turn Light, στην οποία ένας σύζυγος προσπαθεί να κάνει τη σύζυγό του τρελή χρησιμοποιώντας διάφορα κόλπα, αναγκάζοντάς την να αμφισβητήσει τις δικές της αντιλήψεις και λογική.
Σε κάνει να πιστέψεις πράγματα που δεν είναι αληθινά για να χάσεις την αυτοπεποίθησή σου και τον σεβασμό σου.
Το σχέδιό του είναι να κλονίσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, για να κάνει ό,τι θέλει μαζί σου.
Το παιχνίδι της ενοχής
Θα δοκιμάσει τα πάντα προκειμένου να έχει από εσένα ό,τι σου ζητήσει. Όταν χρειάζεται κάτι από εσένα, κάτι που δεν είναι τόσο λογικό, θα σε ενοχλεί μέχρι να του το προσφέρεις.
Θα σε εκβιάσει με τα συναισθήματά σου, έτσι ώστε να παραδοθείς και να του δώσεις αυτό που θέλει.
Δυστυχώς, εξακολουθείς να έχετε συναισθήματα γι' αυτόν και σε κάποιο σημείο τον λυπάσαι κι αυτός το εκμεταλλεύεται.
Δεν έχει ηθικούς ενδοιασμούς να πέσει χαμηλά προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει.
Το «παιχνίδι δολώματος και της εναλλαγής»
Όταν αντιστέκεσαι και του φωνάζεις, ξέρει πώς να γυρίζει τα πράγματα ξαφνικά. Λοιπόν, ας πούμε ότι μιλάς για κάτι συγκεκριμένο, το συζητάτε και μετά από δέκα λεπτά φωνάζοντας, βρίσκεσαι να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου ενώ αυτός σας κατηγορεί.
Και όχι μόνο αυτό, δεν αγωνίζεσαι πλέον για το ίδιο πράγμα. Τώρα, παλεύεις για κάτι που έγινε πριν από πολύ καιρό και στο οποίο συνεχίζει να επιστρέφει – ως το ασφαλές σημείο μηδέν – για να σου δημιουργήσει ενοχές για κάτι που του είχες -και καλά- κάνει.
Το παιχνίδι του ΔόκτωρΤζέκιλκαι του ΚύριουΧάιντ
Αυτή είναι μια κλασική κίνηση κάθε τοξικού άνδρα σε μια σχέση. Όλοι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς κανένα λόγο.
Αυτό κάνει. Μια μέρα είναι ο καλύτερος φίλος που είχες ποτέ και την επόμενη μέρα είναι ο πιο απαίσιος άνθρωπος στον πλανήτη.
Αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι: αν είσαι η πηγή του προβλήματος; Αν έχεις κάνει κάτι που τον αναστάτωσε;
Η απάντηση είναι πολύ απλή. Δεν έκανες τίποτα λάθος. Απλώς προσπαθεί να σε χειραγωγήσει για το επόμενο πράγμα που θέλει από εσάς.
Αγνόησέ τον και άφησέ τον το συντομότερο δυνατόν.