Η έλλειψη σεβασμού σε μία σχέση μπορεί να ξεκινήσει με μικρής σημασίας συμβάντα, για να καταλήξει ακόμη και σε βίαια περιστατικά. Διάβασε τι πρέπει να κάνεις για να διαχειριστείς την κατάσταση.
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να συνειδητοποιείς πως ο σύντροφός σου δεν σε σέβεται. Μετά την πρώτη κρυάδα όμως, οφείλεις στον εαυτό σου να πάρεις τον έλεγχο των πραγμάτων ώστε να διαφύγεις από μια άσχημη σχέση. Συνέχισε να διαβάζεις για να δεις πως πρέπει να διαχειριστείς την κατάσταση.
Κατάλαβε πως νιώθεις
Σκέψου καλά τη συμπεριφορά του συντρόφου σου και τους τρόπους με τους οποίους αυτή σε φθείρει και σε πληγώνει. Η συνειδητή καταγραφή των συναισθημάτων σου θα σου δώσει δύναμη ώστε σιγά σιγά να κάνεις τα βήματα που πρέπει ώστε να απεγκλωβιστείς από μια κακοποιητική σκέψη. Μην εσωτερικεύεις το πως νιώθεις, αλλά προχώρα στην έκφρασή του όπως εσύ κρίνεις ότι είναι καλύτερο για σένα.
Μίλα με φίλους και μέλη της οικογένειάς σου
Σε μια δύσκολη περίσταση όπως αυτή, ενημέρωσε για την κατάσταση τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σου που βρίσκονται πιο κοντά σου και θα έχουν όλη την καλή διάθεση να σε βοηθήσουν. Ο διάλογος μαζί τους θα σε ενδυναμώσει και θα ξέρεις ότι έχεις δικούς σου ανθρώπους δίπλα σου στην άσχημη αυτή στιγμή.
Αναγνώρισε αν πρόκειται για μια συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται
Η έλλειψη σεβασμού ξεκινά σε μια σχέση από «μικρά» πράγματα της καθημερινότητας προτού κλιμακωθεί. Όταν συμβεί το πρώτο περιστατικό στο οποίο εσύ θα νιώσεις ότι δεν υπάρχει σεβασμός προς το πρόσωπό σου, μίλα για το πως το βίωσες και δώσε μια ευκαιρία ώστε να δεις αν θα επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο. Αν ναι, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να είσαι με το άτομο αυτό. Τα περιστατικά αυτά που περιγράφουμε δεν είναι φυσικά περιστατικά βίας, αλλά παρεξηγήσεις που μπορεί να δημιουργηθούν για παράδειγμα σε έναν διάλογο/τσακωμό μεταξύ σας. Σε περίπτωση που ο σύντροφός σου σου επιτεθεί σωματικά, όχι απλώς πρέπει να δρομολογήσεις άμεσα το να απομακρυνθείς από αυτόν, αλλά πριν αυτό συμβεί είναι καλό να έχεις συμβουλευθεί ένα άτομο από δομή κακοποιημένων γυναικών και να ενημερώσεις το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου.
Μοιράσου τα συναισθήματά σου
Σε περίπτωση που ένα συμβάν σε πληγώσει, νιώθοντας ότι αυτό είναι ένδειξη έλλειψης σεβασμού προς εσένα, μίλα ξεκάθαρα στον σύντροφό σου και πες του τι είναι αυτό που σε πείραξε. Είναι καλό να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας με τα άτομα που μας πληγώνουν, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που και αυτά δεν αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα των λέξεών τους και της συμπεριφοράς τους. Όπως και πριν, μιλάμε φυσικά για μη βίαια περιστατικά.
Μην φοβάσαι να αφήσεις τη σχέση σου
Το να αφήσεις τη σχέση στην οποία βρίσκεσαι δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να φοβάσαι. Όταν ο σύντροφός σου δεν σε σέβεται, είναι ξεκάθαρο ότι η σχέση σας πρέπει να τερματιστεί. Πάρε την απόφαση και με τον χρόνο σου, προχώρα παρακάτω.
Αν τα πράγματα κλιμακωθούν, έχε ένα σχέδιο απόδρασης
Σε περίπτωση που νιώθεις ότι είναι πιθανό ο σύντροφός σου να γίνει βίαιος, συμβουλέψου μια δομή για κακοποιημένες γυναίκες, όπως και την αστυνομία. Αυτοί θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις ένα σχέδιο απόδρασης από τη σχέση στην οποία βρίσκεσαι, ώστε να παραμείνεις ασφαλής. Μην πάρεις δηλαδή βεβιασμένες αποφάσεις, αλλά κάνε αργά και σταθερά βήματα προτού αφήσεις έναν δυνητικά κακοποιητικό σύντροφο.
Εμπιστεύσου το ένστικτό σου
Πολλές φορές, θέλουμε να δίνουμε δεύτερες ευκαιρίες σε άτομα που μετέπειτα αποδεικνύεται ότι δεν τις αξίζουν. Αν βρίσκεσαι στο πρώτο στάδιο όπου ο σύντροφός σου δείχνει δείγματα έλλειψης σεβασμού και το ένστικτό σου σου λέει ότι αυτά θα χειροτερέψουν, τότε εμπιστεύσου το και ξέχνα το ενδεχόμενο δεύτερης ευκαιρίας.