Από τις πυραμίδες και τους θησαυρούς της αρχαίας Αιγύπτου μέχρι τους διάσημους πίνακες του Νταλί και του Βαν Γκογκ που «ζωντανεύουν» μπροστά σας, στον Tim Burton και την κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, μουσεία και εκθέσεις που θα λατρέψετε.


Όσοι αποφασίσετε να ταξιδέψετε στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι και σίγουρα θα είστε αρκετοί, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε μερικές μοναδικές immersive και διαδραστικές εκθέσεις που εκμεταλλεύονται τη νέα τεχνολογία, καθώς και ασυνήθιστα μουσεία γύρω από πρωτότυπες θεματικές. 

Σας παρουσιάζουμε έξι εκθέσεις και μουσεία στην Ευρώπη, με ένα από αυτά να φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη.

Λονδίνο: Frameless
Η Frameless είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες immersive εκθέσεις τέχνης στο Λονδίνο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όσοι βρεθείτε στο Λονδίνο, δεν πρέπει να την χάσετε. Φιλοξενείται σε έναν τεράστιο χώρο στην ευρύτερη περιοχή του τουριστικού Marble Arch και σε καλεί να κάνεις μία βόλτα σε τέσσερις θεματικές γκαλερί-δωμάτια (Beyond Reality, Colour in Motion, The World Around Us, The Art of Abstraction), εκεί όπου μπροστά στα μάτια σου και στους τοίχους – μαζί με το κατάλληλο soundtrack – «ζωντανεύουν» διάσημα έργα μεγάλων ζωγράφων. Hieronymus Bosch, Vincent van Gogh, Salvador Dali, Rembrandt, Max Ernst, Claude Monet κ.α. Κυριολεκτικά, μπαίνετε μέσα στα έργα. 

Visit: Frameless

Θεσσαλονίκη: Dali – Cybernetics
Τα διάσημα έργα του Ισπανού ζωγράφου Σαλβαντόρ Νταλί «ζωντανεύουν» μέσα από μία εντυπωσιακή immersive έκθεση που ταξιδεύει στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Γ) μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2024. Τα πιο γνωστά έργα του σουρεαλιστή ζωγράφου παίρνουν «σάρκα και οστά» μέσα από διαδραστικά δωμάτια, virtual reality 360, immersive experience σε οθόνες 400 τ.μ., ολογράμματα και τεχνητή νοημοσύνη. 

Visit: Dali – Cybernetics 



Πράγα: Tim Burton in Prague
Η έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και στην καριέρα του οραματιστή Αμερικανού σκηνοθέτη Tim Burton, επιστρέφει μετά από 10 χρόνια στην πανέμορφη Πράγα, πρωτεύουσα της Τσεχίας. Στην έκθεση θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά περισσότερα από 530 αντικείμενα γύρω από το έργο του 65χρονου σκηνοθέτη που μας έχει δώσει αγαπημένες ταινίες όπως «Ο Σκαθαροζούμης», «Ο Ψαλιδοχέρης», «Ο Μπάτμαν Επιστρέφει», «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» και άλλες. Φωτογραφίες, storyboards και σχέδια του ίδιου του Μπάρτον, μαριονέτες, μέρη σκηνικών από τις ταινίες, κοστούμια, μαζί με προβολές, θεματικά tour κ.α. 

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024. 

Visit: Tim Burton in Prague



Βερολίνο: DDR Museum
DDR ισούται με Deutsche Demokratische Republik ή στα ελληνικά Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Πιο γνωστή και σαν Ανατολική Γερμανία, ήταν το κομμουνιστικό κράτος με πρωτεύουσα το Ανατολικό Βερολίνο που ιδρύθηκε το 1949 και το 1990 ενώθηκε με την Δυτική Γερμανία σαν ένα ενιαίο γερμανικό κράτος. Το τρομερά ενδιαφέρον μουσείο στο Βερολίνο φιλοξενεί αντικείμενα, εικόνες και μνήμες από τη ζωή στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Είναι ένα διαδραστικό μουσείο που μπορείς να δεις από κοντά και να ακουμπήσεις εκατοντάδες αντικείμενα του παρελθόντος (παιχνίδια, οικιακά είδη, εργαλεία και μηχανήματα, σχολικά είδη κ.α.), να οδηγήσεις ένα αυθεντικό αυτοκίνητο Trabant P601 (η απάντηση της Ανατολικής Γερμανίας στο Volkswagen Beetle), να παίξεις παιχνίδια και μπεις μέσα σε ένα κλασικό κομμουνιστικό διαμέρισμα της εποχής. Μοναδικό.  

Visit: DDR Museum 

Παρίσι: Αιγύπτιοι Φαραώ: Από τον Χέοπα στον Ραμσή Β’
Η εντυπωσιακή immersive έκθεση στεγάζεται στο Atelier des Lumières στο Παρίσι και καλεί τον επισκέπτη να ανακαλύψει ξανά τους θησαυρούς και τον πολιτισμό των αρχαίων Αιγυπτίων. Οι πυραμίδες, το Λούξορ, ο Νείλος, ο τάφος του Τουταγχαγμών και στα ίχνη της Νεφερτίτης, περγαμηνές, πάπυροι και ιερογλυφικά, σκηνές της καθημερινότητας και ιστορικών μαχών, «ζωντανεύουν» μπροστά μας με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας και της κατάλληλης μουσικής και ηχητικών εφέ, σε μία grande εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2025. 

Visit: Egyptian Pharaohs. From Kheops to Ramses II

Ζάγκρεμπ: Museum of Broken Relationships
Στο πανέμορφο και τουριστικά πολύ ανεβασμένο Ζάγκρεμπ της Κροατίας υπάρχει ένα από τα πιο πρωτότυπα μουσεία του κόσμου, το Μουσείο των Κατεστραμμένων Σχέσεων. Τι μουσείο είναι αυτό, θα αναρωτηθούν πολλοί;  Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου, μπορείτε να δείτε ένα αφόρετο νυφικό, ένα λούτρινο λαγό, ρούχα και παπούτσια, ρολόγια, βέρες, δαχτυλίδια και άλλα κοσμήματα, μία μηχανή εσπρέσο που έφερνε το ζευγάρι πιο κοντά, μαζί με επιστολές, φωτογραφίες, σκίτσα και μηνύματα, ενώ λειτουργεί και ένα virtual εξομολογητήριο όπου οι επισκέπτες μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες χωρισμού και τι κράτησε μακριά δύο ανθρώπους. Κάθε αντικείμενο και έκθεμα έχει να διηγηθεί τη δική του προσωπική ιστορία, συγκινητική, ποιητική, ακόμα και αστεία και πεζή. Ο κάθε ένας από εσάς μπορεί να δωρίσει το δικό του αντικείμενο χωρισμού. Θα αντέξετε να το αποχωριστείτε; 

Visit: Museum of Broken Relationships