Είναι ένδειξη εμπιστοσύνης και αγάπης προς το πρόσωπό σας ή κρύβεται κάτι άλλο;


Όσοι έχετε γάτες και έχουν κάποια πρόσβαση εκτός σπιτιού, ακόμα και αν φροντίζετε κάποιες αδέσποτες, θα έχετε προσέξει ότι πολλές φορές σας φέρνουν με το στόμα τους «δώρα», όπως νεκρά πουλιά και μικρά ποντίκια, διάφορα αντικείμενα που έχουν βρει στον κήπο ή στην ύπαιθρο, λαστιχένια μπαλάκια, κομμάτια από ρούχα. Συνήθως σας τα αφήνουν στην εξώπορτα.

Ίσως νιώθετε και κολακευμένοι που το μικρό κατοικίδιό σας σκέφτηκε και σας φέρνει δώρα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Οι γάτες σας φέρνουν δώρα σαν ένδειξη αγάπης προς το πρόσωπό σας και για να σας ευχαριστήσουν για τη φροντίδα που τις δείχνετε; Οι περισσότεροι αυτό σκεφτόμαστε.

Ένας από τους λόγους που οι γάτες σας αφήνουν «δώρα» ή νεκρά μικρά ζώα μπροστά από την πόρτα, είναι γιατί σας εμπιστεύονται και με τον τρόπο τους νοιάζονται για εσάς. Σας νιώθουν μέλος της δικής της οικογένειας και θέλουν να μοιραστεί πράγματα μαζί σας, όπως κάνουν με τα μικρά γατάκια ή άλλες γάτες. Με τον δικό τους «γατίσιο» τρόπο, έτσι δείχνουν τα συναισθήματά τους. Εμείς οι άνθρωποι εκφραζόμαστε διαφορετικά, δεν χρειάζεται να πάμε νεκρά ζώα στους αγαπημένους μας, ενώ μία τέτοια κίνηση από τη γάτα μας είναι πολύ αγνή και γλυκιά.

Ένας άλλος λόγος που σου φέρνει νεκρά ζώα είναι ότι η γάτα θέλει να σε «εκπαιδεύσει» για να κυνηγήσεις και εσύ και φροντίζει για την «καλή σου ανατροφή». Μάλλον σε θεωρεί κακό κυνηγό και σε αυτό έχει δίκιο. Οι άνθρωποι τρώμε «από τα έτοιμα» ή μαγειρεύουμε, δεν βγαίνουμε έξω στον κήπο και στα πάρκα για να κυνηγήσουμε μικρά ποντίκια, περιστέρια, αράχνες και σαύρες.

Κάποιος πρέπει να μας εκπαιδεύσει και έτσι όπως οι γάτες φέρνουν νεκρά ή ετοιμοθάνατα ζώα στα μικρά γατάκια για να τους δείξουν – στην πράξη – πως «γίνεται η δουλειά» πάνω σε έναν εύκολο στόχο και για να τελειοποιήσουν τις τεχνικές τους, έτσι φέρνουν και μικρά θηράματα και σε εμάς. Πάντως, αν δείτε κάποιον άνθρωπο στο πάτωμα να σπρώχνει με τα χέρια του κάποιο μικρό νεκρό ζώο, να ανησυχήσετε. Δεν εκπαιδεύεται στο κυνήγι.

Πάνω από όλα, το ένστικτο και η φύση της γάτας τη θέλει να είναι γεννημένη κυνηγός, άσχετα και αν έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να τις εξημερώνει και να τις έχει σαν κατοικίδιο. Ακόμα και η δική σας γάτα που έχει μεγαλώσει μέσα σε ένα σπίτι, έχει ζεστασιά και τρώει γατοτροφή, έχει το ένστικτο και την επιθυμία να βγει έξω και να κυνηγήσει, χωρίς να έχει την ανάγκη να τραφεί από αυτό.

Η γάτα μπορεί απλά να παίζει και να βρίσκει ενδιαφέροντα αυτά τα αντικείμενα και μικρά θηράματα – κάποιες φορές τα σκοτώνει ενώ παίζει, όχι σκόπιμα – και γι’ αυτό θέλει να τα φέρει πίσω στο σπίτι, το μέρος που νιώθει δικό της και της δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα τα βάλει στην άκρη και θα συνεχίσει το παιχνίδι αργότερα ή θα φωνάξει τα μικρά της για να τα μοιραστεί μαζί τους.

Ό,τι από τα παραπάνω και αν ισχύει, φροντίζουμε και αγαπάμε τις γάτες μας.