Ταινίες που αγαπήσαμε και μουσικές από τα φιλμ του αξέχαστου δημιουργού!


Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμούν το Σταύρο Τσιώλη με ένα αφιέρωμα στις ταινίες του, που θα πραγματοποιηθεί στις 5-9 Σεπτεμβρίου στην ταράτσα του Θερινού Κινηματογράφου Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου θα δούμε 8 ταινίες του αξέχαστου δημιουργού που αγαπήθηκαν πολύ: «Μικρός δραπέτης», «Ας περιμένουν οι γυναίκες», «Έρωτας στη χουρμαδιά», «Ακατανίκητοι εραστές», «Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά», «Μια τόσο μακρινή απουσία», «Γυναίκες που περάσατε από ’δω» και «Φτάσαμεε!...»

Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης, με τίτλο «Μία τόσο κοντινή παρουσία», θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκλεκτοί προσκεκλημένοι και ομιλητές από το στενό οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον του Σταύρου Τσιώλη, μεταξύ των οποίων και η κόρη του, Κατερίνα Τσιώλη -η οποία συνεργάστηκε μαζί του ως σκριπτ, βοηθός σκηνοθέτη, βοηθός παραγωγής, μουσικός και ηθοποιός σε πολλές από τις ταινίες του.

H συνολική πορεία του Σταύρου Τσιώλη στο ελληνικό σινεμά υπήρξε μακρά, σύνθετη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: Έχοντας αρχικά εργαστεί σε 56 ταινίες ως βοηθός σκηνοθέτη, ο Τσιώλης πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία «Ο Μικρός δραπέτης» (1968), διαπρέποντας αρχικά στα είδη του φιλμ νουάρ και στο κοινωνικό δράμα. Στη συνέχεια, κι αφότου εξαφανίστηκε πλήρως από τα κινηματογραφικά δρώμενα για δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια, ο Σταύρος Τσιώλης επέστρεψε το 1985 με την ταινία (με τον σχεδόν αυτοβιογραφικό τίτλο) «Μια τόσο μακρινή απουσία», ενώ την επόμενη χρονιά τη σκυτάλη πήρε το «Σχετικά με τον Βασίλη» του 1986.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, με αφετηρία την απολαυστική ταινία «Έρωτας στη χουρμαδιά», η οποία εγκαινιάζει και τη συνεργασία του με τον Αργύρη Μπακιρτζή, το προσωπικό βλέμμα του Σταύρου Τσιώλη αποκρυσταλλώνεται στη μορφή και στο περιεχόμενο που αγαπήθηκε με πάθος από το κοινό: τη σπαρταριστή ηθογραφική κωμωδία που ταξιδεύει με τρυφερότητα στην ελληνική επαρχία, συνδυάζοντας το λαογραφικό στοιχείο, το κοινωνικό σχόλιο και το περιπαικτικό χιούμορ. Σημείο αναφοράς στην όψιμη περίοδο του Σταύρου Τσιώλη, πέρα από την τεράστια επιτυχία του «Ας περιμένουν οι γυναίκες», είναι η ταινία «Παρακαλώ, γυναίκες, μην κλαίτε», όπου ο Σταύρος Τσιώλης ένωσε δυνάμεις στο σενάριο με τον αξέχαστο Χρήστο Βακαλόπουλο.

Δείτε παρακάτω το πλήρες πρόγραμμα του αφιερώματος!

 

5/9 20.30 Μικρός δραπέτης (1968)

Προλογίζουν: Μαρία Κομνηνού (Πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος)
Κατερίνα Τσιωλη (μουσικός-ηθοποιός)

Στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο, ο Σταύρος Τσιώλης τοποθετεί στο επίκεντρο της ιστορίας του ένα μικρό αγόρι που το σκάει από το αναμορφωτήριο με σκοπό να βρει τους γονείς του και καταλήγει να κρύβεται στο σπίτι ενός νεαρού κοριτσιού. Ανάμεσά τους θα αναπτυχθεί μια πολύ δυνατή φιλία, όταν όμως περάσει τυχαία από την περιοχή ο περιοδεύων θίασος των γονιών του μικρού, εκείνοι θα τον πάρουν μαζί τους.

6/9 20.30 Ας περιμένουν οι γυναίκες (1998)

Προλογίζουν: Γιάννης Ζουγανέλης (ηθοποιός, μουσικός), Μελέτης Μοίρας (σκηνοθέτης)

Το «Ας περιμένουν οι γυναίκες» είναι η κορωνίδα της φιλμογραφίας του Τσιώλη, η οποία απέκτησε με τα χρόνια cult status χάρη στη μοναδική αναπαράσταση μίας ολόκληρης εποχής. Τρεις μπατζανάκηδες σε κρίσιμη ηλικία μπλέκουν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε εφήμερες ερωτικές περιπέτειες στην περιοχή της λίμνης Βόλβης -την ίδια στιγμή, οι οικογένειές τους παραθερίζουν στη Θάσο...

7/9 20.30: Έρωτας στη χουρμαδιά (1990)

Προλογίζουν: Δώρα Μασκλαβάνου (σκηνοθέτης, ηθοποιός), Νίκος Γραμματικός (σκηνοθέτης)

Ένας λαδέμπορος και συγχρόνως χορηγός-ευεργέτης της τοπικής ορχήστρας, συντετριμμένος από τον θάνατο της λατρεμένης συζύγου του, ξεκινά μία εξωφρενική περιπλάνηση στην Πελοπόννησο παρέα με έναν φίλο και συνεργάτη του. Ένα θεοπάλαβο ταξίδι στο παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης, στη δίνη του πένθους, και σε μια άλλη Ελλάδα που ξεμακραίνει στον ορίζοντα.

7/9 22.15: Ακατανίκητοι εραστές (1988)

Προλογίζει ο Ηλίας Κανέλλης (δημοσιογράφος)

Ο μικρός Βασίλης το σκάει από το ορφανοτροφείο για να βρει τη γιαγιά του στο χωριό, περιπλανιέται στην ορεινή Αρκαδία και πέφτει πάνω σε μία κοπέλα που της έχει χαλάσει το αυτοκίνητο. Οι δυο τους θα συνεχίσουν την περιπλάνηση για ολόκληρο το καλοκαίρι, μέχρι να γυρίσει ο μικρός στο σπίτι της γιαγιάς του...

8/9 20.30: Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1995)

Προλογίζουν: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος (σκηνοθέτης), Δημήτρης Μανιάτης (συγγραφέας,
δημοσιογράφος)

Εκκινώντας από ένα πραγματικό γεγονός, τη μαζική απόδραση 80 κρατουμένων από τις φυλακές της Αθήνας στις 29 Ιανουαρίου 1993, η ταινία παρακολουθεί την πορεία μιας ομάδας απελπισμένων ανθρώπων προς το μάταιο όνειρο για μία καλύτερη ζωή. Με οδηγό έναν ακριβοπληρωμένο χάρτη, δέκα δραπέτες των φυλακών Κορυδαλλού και μία όμηρος διασχίζουν την Πελοπόννησο αναζητώντας τον χαμένο θησαυρό του στρατηγού Χουρσίτ Πασά -και μαζί τους, ο θεατής ταξιδεύει σε περιοχές της Ελλάδας ξεχασμένες, γεμάτες μυστήριο και ομορφιά.

8/9 22.15: Μία τόσο μακρινή απουσία (1986)

Προλογίζει η Δήμητρα Χατούπη (ηθοποιός)

Η Αγγελική, διαμαρτυρόμενη για τον εγκλεισμό της μεγαλύτερης και ατίθασης αδερφής της στο ψυχιατρείο, την παίρνει από το ίδρυμα, αντιμετωπίζοντας τη σκληρή πίεση και εχθρότητα της οικογένειάς της. Μία σπαρακτική ιστορία αφοσίωσης και θυσίας, η οποία συγκινεί με τη δραματουργική δύναμη και την λιτότητά της.

9/9 20.30: Γυναίκες που περάσατε από ’δω (2017)

Προλογίζουν: Ερρίκος Λίτσης (ηθποιός), Ολυμπία Μυτιληναίου (διευθύντρια φωτογραφίας)

Δύο άνεργοι άντρες προσλαμβάνονται για να φυλάξουν τσίλιες σε ένα αθηναϊκό σπίτι, όπου παράνομα προστίθεται ένα δωμάτιο. Από τον δρόμο περνούν πολλοί άνθρωποι, πιθανόν και πολεοδόμοι και ελεγκτές του ΙΚΑ που υποκρίνονται τους αθώους διαβάτες -ο δρόμος, όμως, είναι πέρασμα για γυναίκες και άνδρες που κουβαλάνε όνειρα, πληγές, ελπίδες και άσβεστη την ανάγκη της θαλπωρής που υπόσχεται η ανθρώπινη επικοινωνία...

9/9 22.15: Φτάσαμεε!... (2004)

Προλογίζει ο Άκης Καπράνος (κριτικός κινηματογράφου)

Αύγουστος, και το περίφημο νυχτερινό κέντρο του Μίμη (The River) στη Λιβαδειά χρειάζεται επειγόντως ορχήστρα, μιας και στους Δελφούς ξεκίνησε ήδη το Μεγάλο Συνέδριο Ελληνοαμερικανών Ομογενών. Από τα χαράματα αρχίζουν να καταφθάνουν μουσικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα για να πάρουν τη δουλειά και, στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, 40 μουσικοί και τραγουδιστές θα προβάρουν τα τραγούδια τους, θα λογομαχήσουν, θα αναπολήσουν, θα φλερτάρουν, τρώγοντας, πίνοντας, τραγουδώντας και παίζοντας μουσική. Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό χαρακτήρων ξεδιπλώνεται, αποκαλύπτοντας έναν ολότελα διαφορετικό κόσμο.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 6 ευρώ (γενική είσοδος). Κάρτα 3 προβολών: 12 ευρώ.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας προσφέρει την δυνατότητα online κράτησης εισιτηρίων στη διεύθυνση: https://tickets.tainiothiki.gr/