Από τη «Σιωπή των Αμνών» στο «Ψυχώ» και τον «Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι», οι ταινίες που έχει πάρει έμπνευση από τη ζωή και τους φόνους του διαβόητου serial killer.


Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος ασχοληθήκαμε με τη ζωή και τους φόνους του διαβόητου serial killer Εντ Γκέιν, με τον αριθμό των μακάβριων ευρημάτων που βρέθηκαν στο σπίτι του το 1957 στο Πλέινφιλντ του Γουινσκόνσιν - ανθρώπινα κόκκαλα, ένα ακέφαλο πρώτα γυναίκας να κρέμεται από το ταβάνι, κρανία και γεννητικά όργανα, μάσκες, κολάν, κορσέδες και λαμπατέρ φτιαγμένα από ανθρώπινο δέρμα, μπολάκια από κρανία και ό,τι άλλο (δεν) μπορούμε να φανταστούμε – να σοκάρουν τις αρχές και να μας φέρνουν εφιάλτες μέχρι σήμερα

Η μακάβρια ζωή και εγκληματική δραστηριότητα του Εντ Γκέιν και η αλλόκοτη σχέση με τη μητέρα του, έδωσαν έμπνευση σε δεκάδες ταινίες, με κάποιες από αυτές να θεωρούνται εμβληματικές στην ιστορία του κινηματογράφου. Αναφερόμαστε σε κάποιες από αυτές.

Ο ρόλος του Άντονι Πέρκινς σαν Νόρμαν Μπέιτς στην αριστουργηματική ταινία «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ το 1960 έφερε ανατριχίλες σε εκατομμύρια θεατών. Ο Νόρμαν Μπέιτς είναι ένας καταπιεσμένος ιδιοκτήτης ενός παράμερου μοτέλ που μένει μόνος μαζί με την άρρωστη μητέρα του. Η ξαφνική επίσκεψη μίας νεαρής γυναίκας αργά το βράδυ θα αναστατώσει την ησυχία του ήσυχου μοτέλ. Η νοσηρή σχέση γιου και μητέρας στο «Ψυχώ» μοιάζει να έχει βγει από τη ζωή του Εντ Γκέιν.

Τη δεκαετία του ’70, ο κόσμος σοκάρετε από την ανεξάρτητη ταινία τρόμου “The Texas Chainsaw Massacre” («Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι», 1974) του Τόμπι Χούπερ. Πέντε φίλοι βολτάρουν στην ύπαιθρο του Τέξας (πάντα κακή ιδέα) και μπαίνουν σε ένα φαινομενικά εγκαταλελειμμένο σπίτι, γεμάτο από μακάβρια αντικείμενα, κουφάρια ζώων και πτηνών. Σύντομα, ένας μεγαλόσωμος τύπος που φοράει μάσκα από ανθρώπινο δέρμα – όπως έκανε ο Εντ Γκέιν – αρχίζει να τους απειλεί κρατώντας ένα ηλεκτρικό πριόνι. Είναι ο Leatherface.

Φτάνουμε στο 1991 και την ταινία «Η Σιωπή των Αμνών» του Τζόναθαν Ντέμι που σάρωσε τα βραβεία Όσκαρ και έλαμψε – για άλλη μία φορά – το άστρο των πρωταγωνιστών Άντονι Χόπκινς (ανατριχιαστικός στο ρόλο του φυλακισμένου κανίβαλου serial killer και άλλοτε χαρισματικού ψυχιάτρου Δρ. Χάνιμπαλ Λέκτερ) και Τζόντι Φόστερ (σαν η νεαρή πράκτορας του FBI, Κλαρίς Στάρλινγκ). Οι δυο τους θα πρέπει να συνεργαστούν για να εντοπίσουν έναν άλλο serial killer, τον Μπούφαλο Μπιλ, που απαγάγει και σκοτώνει νέες γυναίκες, τις γδέρνει και φοράει το δέρμα τους, με μεθόδους και σπίτι που φαντάζει σαν του Εντ Γκέιν.

Πέρα από αυτές τις τρεις κλασικές ταινίες σασπένς και τρόμου, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα ταινιών με άμεση ή έμμεση αναφορά στον Εντ Γκέιν. Άγνωστη σε πολλούς, η ταινία “Deranged” κυκλοφόρησε το 1974, ίδια χρονιά με το “The Texas Chainsaw Massacre, και είναι ελεύθερα βασισμένη στη ζωή και δράση του Εντ Γκέιν. Ένας μεσήλικας αγρότης - τον υποδύεται ο εξαιρετικός Ρόμπερτς Μπλόσομ που έχει παίξει σε διάσημες ταινίες, ενώ είχε χαρακτηριστικό ρόλο στο… «Μόνος στο Σπίτι» - ανοίγει και κλέβει τάφους, δολοφονεί ανθρώπους και δε θέλει να αποχωριστεί από το σπίτι του το νεκρό σώμα της μητέρας του. Σκληρή ταινία από τα σκληρά 70s.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο Στιβ Μπουσέμι πρωταγωνιστεί στην άγνωστη κατάμαυρη κωμωδία “Ed and His Dead Mother” του 1993, όπου παίζει έναν ιδιοκτήτη μαγαζιού με εργαλεία, χρώματα και σιδηρικά (άμεσα αναφορά στον φόνο της Μπερνίς Γουόρντεν), που προσπαθεί να αναστήσει τη μητέρα του που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο. Το αχαρακτήριστο μιούζικαλ “Ed Gein: The Musical” που κυκλοφόρησε μόνο σε digital μορφή το 2010, είναι απλά… αχαρακτήριστο, εκτός αν έχετε νοσηρή περιέργεια.

Στις ταινίες “House of 1000 Corpses” (2003) και "The Devil’s Rejects” (2005) του Rob Zombie βλέπουμε άμεσες αναφορές στον Εντ Γκέιν, με τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα Ότις Μπ. Ντρίφτγουντ να φοράει μάσκα από δέρμα ανθρώπου από και άλλα κομμάτια του σώματος, ενώ το τρενάκι του τρόμου του Dr. Wolfenstein κάνει και ένα πέρασμα – φλας μπακ από τη ζωή του διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου.

Λιγότερο επιτυχημένες οι δύο πιο πρόσφατες απόπειρες κινηματογραφικών ταινιών γύρω από τη ζωή και δράση του Εντ Γκέιν. Οι ταινίες “Ed Gein (In The Light of The Moon)” του 2010 και “Ed Gein: The Butcher of Plainfield” του 2007 δεν είναι κάτι περισσότερο από απλά συμπαθητικές ταινίες τρόμου, χωρίς να «μπουν βαθιά» στο μυαλό και ψυχισμό του Εντ Γκέιν. Πιο πολύ λειτουργούν σαν «φόρος τιμής» (όσο και αν διαφωνούμε με αυτό), παρά σαν βιογραφίες. 

Πέρα από τις ταινίες, έχουν κυκλοφορήσει και πολλά ντοκιμαντέρ για τον Εντ Γκέιν, με την πρόσφατη μίνι σειρά ντοκιμαντέρ “Ed Gein: The Lost Tapes” (MGM+, 2023) να ξαφνιάζει και να φέρνει νέα στοιχεία στην επιφάνεια.