Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η «φωνή» του Darth Vader και του Μουφάσα από τον «Βασιλιά των Λιονταριών». Θυμόμαστε τον James Earl Jones μέσα από ακόμα πέντε κινηματογραφικούς ρόλους.


Σίγησε πριν λίγες ώρες η θρυλική φωνή του Darth Vader. Ο Αμερικανός ηθοποιός James Earl Jones έφυγε από τη ζωή στις 9 Σεπτεμβρίου 2024, γεμάτος και πλήρης από εμπειρίες και αναγνώριση στα 93 του χρόνια. Όλοι μας θα τον θυμόμαστε για τη μπάσα φωνή του Darth Vader μέσα από τις ταινίες “Star Wars” αλλά και για τη φωνή του Μουφάσα στον «Βασιλιά των Λιονταριών»

Υπήρξε από τους λίγους ηθοποιούς που έχει κερδίσει όλα τα μεγάλα βραβεία (Όσκαρ, Έμμυ, Γκράμι, Τόνυ), μέσα από μία σπουδαία καριέρα στον κινηματογράφο, στο θέατρο και την τηλεόραση. Ο James Earl Jones δεν υπήρξε απλά ένας voice actor, ήταν πολλά περισσότερά από τη φωνή του Darth Vader, ίσως του μεγαλύτερου "κακού" στον κινηματογράφο. 

Τον θυμόμαστε μέσα από πέντε ρόλους του σε κινηματογραφικές ταινίες, πέρα από το “Star Wars” και τον «Βασιλιά των Λιονταριών».

Κόναν ο Βάρβαρος (1982)
Ο James Earl Jones αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως μπορεί να παίξει επιβλητικούς ρόλους κακών – όπως ο Darth Vader – αλλά πάντα σε εντυπωσιάζει και στο τέλος τον συμπαθείς. Έτσι και στην πρώτη ταινία φαντασίας «Κόναν ο Βάρβαρος», δίπλα στον Arnold Schwarzenegger, παίζει τον Thulsa Doom, τον αρχηγό της οφιολατρικής αίρεσης, αυτός που σκότωσε τους γονείς του Arnie, με τον τελευταίο να ζητάει εκδίκηση.

Ο Πρίγκιπας της Ζαμούντα (1988)
Μπορεί ο Eddie Murphy να κερδίζει τις εντυπώσεις σαν πρίγκιπας Akeem Joffer από το αφρικανικό βασίλειο της Ζαμούντα που ταξιδεύει incognito στην Αμερική – μαζί με τον επίσης μοναδικό σαν βοηθό, Arsenio Hall - για να βρει νύφη, αλλά και ο James Earl Jones είναι απολαυστικός σαν ο αυστηρός πατέρας του, βασιλιάς Jaffe Joffer. Το 2021 κυκλοφόρησε η συνέχεια της κωμωδίας «Ο Πρίγκιπας της Ζαμούντα» - ξανά με πρωταγωνιστή τον Eddie Murphy - και αυτός ήταν ο τελευταίος κινηματογραφικός ρόλος του James Earl Jones.

Dr. Strangelove (1964)
Αν η δεύτερη ταινία «Ο Πρίγκιπας της Ζαμούντα» του 2021 ήταν η τελευταία κινηματογραφική ταινία του James Earl Jones, το “Dr. Strangelove” ήταν η πρώτη. Θα το έλεγες τύχη και ευλογία ο πρώτος σου ρόλος στη μεγάλη οθόνη να είναι στην κλασική αντιπολεμική – αντιπυρηνική μαύρη κωμωδία και πολιτική σάτιρα του Stanley Kubrick με πρωταγωνιστή τον Peter Sellers. Παίζει σε λίγες – αλλά χαρακτηριστικές – σκηνές σαν μέλος του βομβαρδιστικού αεροπλάνου B-52 που υπακούει σε κάθε απίθανη εντολή των πολιτικών προϊσταμένων και στρατηγών. Γνωστή στην Ελλάδα σαν «S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα».

Field of Dreams (1989)
«Ο Ξυπόλητος Τζο» (αυτός ήταν ο ελληνικός τίτλος της ταινίας, όπως και το μυθιστόρημα από το οποίο βασίστηκε) είναι μία υπέροχη αθλητική και δραματική ταινία – με ψήγματα φαντασίας - με πρωταγωνιστή τον περιζήτητο τότε Kevin Costner. Παίζει ένα νεαρό αγρότη στην Αϊόβα που αρχίζει να ακούει φωνές που τον προτρέπουν να μετατρέψει τη φάρμα του του σε γήπεδο baseball. Άντε να τον πιστέψουν ότι δεν χάνει το μυαλό του. Στην ταινία παίζει και ο σπουδαίος Burt Lancaster, ενώ ξεχωρίζει ξανά ο James Earl Jones στο ρόλο του ερημίτη συγγραφέα – με όνειρο κάποτε να γινόταν παίκτης του baseball - που αναζητά ο Costner στη Βοστόνη. Τους ακολουθούν οι ίδιες φωνές; Θα ακολουθήσουν τα όνειρα που ανέβαλαν;

Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη (1990)
Απολαυστικό κατασκοπευτικό θρίλερ με σχεδόν όλη τη δράση να εξελίσσεται στο σοβιετικό υποβρύχιο Κόκκινος Οκτώβρης που διοικεί ο Sean Connery και προσπαθεί να αυτομολήσει στις ΗΠΑ. Βρισκόμαστε ακόμα στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και από εκείνη τη στιγμή, όλες οι υποβρύχιες και όχι μόνο δυνάμεις των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ένωσης αρχίζουν να καταδιώκουν το υποβρύχιο και το πλήρωμά του. Μπορεί ο Sean Connery να είναι ο πρωταγωνιστής εδώ, αλλά λάμπει ξανά το άστρο του James Earl Jones, σαν ο Αμερικανός αντιναύαρχος James Greer.