Ιστορίες εξαπάτησης και ψεύτικων προσώπων στο διαδίκτυο και στην πραγματική ζωή, μέσα από 5 ντοκιμαντέρ που θα σας συναρπάσουν. 


Το ντοκιμαντέρ «Γλυκός Μπόμπι: Το Ψεύτικο Προφίλ που μου Έγινε Εφιάλτης» σκαρφαλώνει με γοργούς ρυθμούς στην κορυφή του ελληνικού Netflix, όπως και σε δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου. Είναι η απίστευτη ιστορία της Βρετανίδας Kirat Assi που αναπτύσσει διαδικτυακή φιλία με έναν γοητευτικό άνδρα, τον Bobby, και με τα χρόνια τον ερωτεύεται. Ναι, κρατάει σχεδόν μία δεκαετία αυτή η επαφή. Μόνο που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει συναντήσει από κοντά τον Bobby, δεν έχουν μιλήσει σε video call, κάτι που φέρνει ανησυχίες στην Kirat για την πραγματική του ταυτότητα. Αρχίζει να ψάχνει την υπόθεση περισσότερο και οι αποκαλύψεις θα την συνταράξουν. 

Την ιστορία της Kirat Assi έφερε στο φως το ομώνυμο και πολυβραβευμένο podcast πολλών επεισοδίων “Sweet Bobby” το 2021 και το 2024 ακολούθησε το ντοκιμαντέρ στο Netflix.Ο κόσμος του διαδικτύου δεν είναι «αγγελικά πλασμένος» και πρέπει όλοι να είμαστε υποψιασμένοι για fake προφίλ και προσπάθειες εξαπάτησης.

Ακολουθούν 5 σχετικά ντοκιμαντέρ που θα σας καθηλώσουν και θα σας προβληματίσουν.

Το Δόλωμα (Catfish, 2010)
Η αρχή των πάντων, το ντοκιμαντέρ “Catfish” άνοιξε τα μάτια πολλών το 2010, στα πρώτα χρόνια του Facebook. Τότε που δημιουργούνταν ρομαντικές σχέσεις (συμβαίνει και σήμερα αυτό; ) μέσα από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μία τέτοια ρομαντική online σχέση με μία πολύ ελκυστική και έξυπνη νεαρή γυναίκα, την Megan, «χτίζει» ο φωτογράφος Nev Schulman από τη Νέα Υόρκη, μόνο που δεν έχει δει την Megan από κοντά. Αποφασίζει να ταξιδέψει σε μία μικρή πόλη του Michigan για να γνωρίσει την Megan και την οικογένειά της, αν και ήδη αρχίζει να έχει ανησυχίες για το τι θα συναντήσει. Μία κάμερα τον ακολουθεί στη μεγάλη αποκάλυψη. Το σοκαριστικό ντοκιμαντέρ «Το Δόλωμα» γέννησε τον όρο catfishing, όταν ένα πρόσωπο δημιουργεί μία ψεύτικη προσωπικότητα στα social media και προσποιείται για δόλιους σκοπούς ότι είναι κάποιος άλλος.

Ο Απατεώνας του Tinder (The Tinder Swindler, 2022)
Ώρες ώρες αναρωτιέσαι πώς έξυπνοι άνθρωποι με καλές σπουδές, εμπειρίες ζωής και πλούτο μπορούν να εξαπατηθούν τόσο εύκολα. Όλοι μας μπορούμε να εξαπατηθούμε. Έτσι, ο Ισραηλινός Simon Leviev, ένας γοητευτικός άνδρας με ακριβά γούστα και lifestyle (δεν τα έκρυβε στα social media), παρουσιαζόταν σαν γιος μεγιστάνα διαμαντιών. Έβρισκε γυναίκες-θηράματα μέσα από το Tinder, συνήθως κάποιας οικονομικής επιφάνειας, δημιουργούσε σχέσεις και στο τέλος «στράγγιζε» τις πιστωτικές κάρτες και λογαριασμούς τραπέζης τους, μέσα από διάφορες απίθανες δικαιολογίες (με κυνηγάνε, κινδυνεύω κ.α.). Με τις οικονομίες της μίας γυναίκας έβγαινε ραντεβού σε ακριβά εστιατόρια και ξενοδοχεία με τα επόμενα θύματα, σε ένα spiral εξαπάτησης. Προβάλλεται στο Netflix.

Ο Απατεώνας (The Imposter, 2012)
Απίστευτη ιστορία που ακόμα και σήμερα παραμένει σοκαριστική. Είναι η ιστορία του 13χρονου Αμερικανού Nicholas Barclay που εξαφανίστηκε από το σπίτι του στο Τέξας το 1994. Τρία χρόνια αργότερα, το 1997, ένα τηλεφώνημα έρχεται να φέρει ελπίδες στην οικογένεια Barclay: ένας νεαρός άνδρας στην Ισπανία ισχυρίζεται ότι είναι ο Nicholas και ότι έπεσε θύμα απαγωγής και σωματεμπορίας. Ο νεαρός φτάνει στις ΗΠΑ στην οικογένειά του, μόνο που οι γονείς και συγγενείς αρχίζουν να έχουν αμφιβολίες για την αληθινή του ταυτότητα. Είναι αυτός ο Nicholas ή κάποιος άλλος που τον παριστάνει;

Sour Grapes (2016)
Γνωρίζατε ότι ένα σπάνιο μπουκάλι κρασιού περασμένων δεκαετιών μπορεί να πωληθεί σε δημοπρασίες προς δεκάδες χιλιάδες δολάρια; Την αγάπη, την τρέλα, ίσως και την αφέλεια κάποιων επιφανών φίλων του κρασιού, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ο Rudy Kurniawan, που παρουσιαζόταν σαν ένας πλούσιος Ινδονήσιος συλλέκτης σπάνιων κρασιών, με ιδιαίτερη αγάπη στα κρασιά της Βουργουνδίας. Μέσα από δημοπρασίες, πουλούσε σπάνια κρασιά, με τζίρους εκατομμυρίων. Ποιος ήταν ο Rudy Kurniawan και πώς βρέθηκε μία τέτοια συλλογή στην κατοχή του; Ένας Γάλλος παραγωγός από την Βουργουνδία υποψιάζεται ότι τα όλα τα κρασιά που πουλάει ο Kurniawan είναι fake, απομιμήσεις, και αποφασίζει να ταξιδέψει στην Αμερική.

Άγνωστες Πτυχές: Η Φιλενάδα Που Δεν Υπήρχε (2022, Netflix)
Η σειρά ντοκιμαντέρ “Untold” του Netflix ρίχνει φως σε άγνωστες ιστορίες γύρω από τα σπορ και τους αθλητές που πρωταγωνιστούν, μέσα από κάποιες πραγματικά απίθανες υποθέσεις. Στο διπλό επεισόδιο “Η Φιλενάδα Που Δεν Υπήρχε” ακολουθούμε τον επαγγελματία παίκτη του αμερικανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου NFL, Manti Te’o, που σαν σταρ παίκτης και στα κολεγιακά του χρόνια με την ομάδα του πανεπιστημίου Notre Dame της Indiana, είχε αναπτύξει online μία κρυφή σχέση με μία άγνωστη γυναίκα – προφίλ που παραλίγο να του κοστίσει την οικογένεια και καριέρα του. Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν ήταν συγκλονιστικές.