Τι να κάνεις για να βάλεις ξανά το τρέξιμο στη ζωή σου.


Η επιστροφή στην αθλητική μας ρουτίνα μετά τις διακοπές μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν το διάλειμμα και η περίοδος αδράνειάς μας ήταν μεγάλη. Για να επιστρέψεις λοιπόν στη ρουτίνα του jogging σου και να διατηρήσεις το κίνητρο για ακόμη περισσότερη γυμναστική, ακολουθούν έξι πολύτιμες συμβουλές.

Ξεκίνα υπομονετικά

Ξεκίνα με μια σταδιακή επανεισαγωγή στο jogging. Απόφυγε τον πειρασμό να επιστρέψεις στα προηγούμενα χιλιόμετρα ή στο ρυθμό που διέθετες πριν, αφού θα σε εξαντλήσει πριν καν το καταλάβεις. Ξεκίνα με πιο σύντομες, ευκολότερες διαδρομές για να ξαναχτίσε την αντοχή σου, αποφεύγοντας τραυματισμούς και εξάντληση. Χρησιμοποίησε μια μέθοδο τρεξίματος/περπάτημα όπου εναλλάσσεις τα διαστήματα.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Θέσε εφικτούς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για τη ρουτίνα σου. Αυτοί οι στόχοι μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις συγκεντρωμένος και παρακινημένος. Ξεκίνα με μικρά ορόσημα, όπως το τρέξιμο μιας συγκεκριμένης απόστασης ή χρόνου, και σταδιακά προχώρα προς πιο φιλόδοξους στόχους.

Δημιούργησε ένα συνεπές χρονοδιάγραμμα

Η συνέπεια είναι το κλειδί για την επιστροφή στο τρέξιμο. Όρισε ένα κανονικό πρόγραμμα που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου, είτε είναι τρέξιμο το πρωί πριν τη δουλειά, είτε το βράδυ μετά το δείπνο. Μείνε σε αυτό το πρόγραμμα για να αναπτύξεις μια συνήθεια και να κάνεις το τρέξιμο μέρος της ρουτίνας σου.

Άκου το σώμα σου

Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς αισθάνεσαι το σώμα σου κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμό σου. Εάν νιώσεις πόνο ή δυσφορία, μην το αγνοήσεις. Δώστε χρόνο στο σώμα σου να προσαρμοστεί και να ανακάμψει. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι κάποιο μυϊκό πόνο, αλλά ο επίμονος πόνος μπορεί να είναι σημάδι υπερέντασης ή τραυματισμού.

Δοκίμασε το cross-training

Ενσωμάτωσε δραστηριότητες cross-training, όπως ποδηλασία, κολύμπι ή προπόνηση ενδυνάμωσης στη ρουτίνα σου. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής σου φυσικής κατάστασης, στην πρόληψη τραυματισμών από υπερβολική προσπάθεια και στην προσθήκη ποικιλίας στις προπονήσεις. Επιπλέον, μπορούν να σε κρατήσουν αφοσιωμένο και να διατηρήσουν το κίνητρο.

Βρες ένα σύστημα υποστήριξης

Το τρέξιμο με έναν φίλο ή η συμμετοχή σε μια ομάδα τρεξίματος μπορεί να προσφέρει κίνητρο και υπευθυνότητα. Οι κοινοί στόχοι και πρόοδος με άλλους μπορεί να κάνει το ταξίδι πιο ευχάριστο και να σε βοηθήσει να παραμείνεις σε καλό δρόμο.

Να θυμάσαι ότι το κλειδί για να επιστρέψεις στο καθημερινό jogging είναι η υπομονή και η συνέπεια. Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου και να γιορτάζεις την πρόοδό σου στην πορεία.