Κι όμως, μία μόλις ώρα εκτός για τα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα φαίνεται πως υπήρξε καταστροφική για ολόκληρο τον τεχνολογικό κολοσσό


Μπορεί η μόλις μία ώρα που Facebook και Instagram «έπεσαν» χθες το απόγευμα να μας έδωσε την ευκαιρία να ξεκουράσουμε τα μάτια μας, να τελειώσουμε εκείνο το βιβλίο και τελικά να κάνουμε ένα απαραίτητο διάλειμμα από την τεχνολογία, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η Meta και ο Marc Zuckerberg το πήραν εξίσου ελαφρά. Κι αυτό μιας που η πτώση των κοινωνικών δικτύων σε όλο τον κόσμο, που συζητήθηκε εκτενώς από τον διεθνή Τύπο, φαίνεται πως κόστισε μια περιουσία στον τεχνολογικό κολοσσό πίσω από αυτά και στον επιχειρηματία ιθύνοντα νου του.

Οι τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τρίτης ήταν ευρέως διαδεδομένες, με τους χρήστες του Facebook να μην μπορούν να συνδεθούν στον ιστότοπο ή στις εφαρμογές του και τους χρήστες του Messenger να αποκόπτονται από την αποστολή μηνυμάτων ή την πραγματοποίηση κλήσεων στις επαφές τους.

Η απροσδόκητη διακοπή λειτουργίας των κοινωνικών μέσων αποδόθηκε σε τεχνικό πρόβλημα και είχε ως αποτέλεσμα η αποτίμηση της Meta να πέσει κατά το απίστευτο ποσό των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πτώση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση κατά 1,5% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας.

Υπολογίζεται ότι από το εν λόγω blackout επηρεάστηκε τεράστιο ποσοστό από τους 3,98 δισεκατομμύρια χρήστες της Meta, ενώ οι αναφορές έδειξαν ότι και τα εσωτερικά συστήματα που χρησιμοποιούνταν από τους υπαλλήλους του Facebook, του Messenger και του Instagram είχαν επίσης τεθεί σε κίνδυνο. Αυτή η συνθήκη υποδηλώνει ένα σημαντικό τεχνικό σφάλμα που επηρέασε τόσο τις front-end όσο και τις back-end λειτουργίες των υπηρεσιών, δίνοντας εικόνα της ευπάθειας ακόμη και των πιο εξελιγμένων ψηφιακών υποδομών στον κόσμο.

Η διακοπή λειτουργίας επηρέασε φυσικά αρνητικά και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που βασίζονται στο Facebook για την επικοινωνία τους, ενώ πολλοί χρήστες κατέφυγαν στο X για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους με την κατάσταση.