H Clio Muse, εταίρος σε πρόγραμμα Horizon 2020, συνολικής χρηματοδότησης 2.374.437,50 €
Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που παρουσιάσαμε την Clio Muse και στην συνέχεια μερικές από τις δραστηριότητες που διοργανώνει. Εδώ και λίγο διάστημα, η Δάφνη Τσεβρένη μου είχε αναφέρει ότι είχαν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, αναφέροντας ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα ακολουθήσουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.
Πιο συγκεκριμένα:
Τη δημιουργία της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας Κοινωνικής Δικτύωσης PLUGGY (Pluggable Social Platform for Heritage Awareness andParticipation) ανακοινώνουν το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΠΙΣΕΥ) σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και την εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών πολιτισμού CLIO MUSE.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των συνεργαζόμενων φορέων, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, 12 - 13 Δεκεμβρίου, καθορίστηκε η μελλοντική ερευνητική δραστηριότητα του έργου, ώστε η πλατφόρμα να είναι σε πιλοτική λειτουργία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Σκοπός του PLUGGY είναι η προώθηση της τοπικής και εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και η διασύνδεσή τους, προσφέροντας στους χρήστες υπηρεσίες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης σε θέματα πολιτισμού. Οι χρήστες θα μπορούν να μοιράζονται τις πολιτιστικές εμπειρίες τους και τη γνώση τους για τον πολιτισμό του τόπου τους, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Μέσω του καινοτόμου συγγραφικού εργαλείου (Curatorial Tool) που θα προσφέρει η πλατφόρμα, θα μπορούν να συσχετίζονται οι ιστορίες των χρηστών με υλικό από ήδη διαθέσιμες ψηφιακές συλλογές και βιβλιοθήκες και με περιεχόμενο που θα έχουν ανεβάσει οι ίδιοι, οι φίλοι τους και επαγγελματίες του πολιτισμού.
Επιπλέον, οι ιστορίες θα διανθίζονται με καινοτόμα εργαλεία εξιστόρησης και απλές εφαρμογές όπως:
• Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, που θα ζωντανεύει τις ιστορίες τους μέσω των κινητών τους με τη χρήση της κάμερας και της οθόνης,
• Εφαρμογή εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, μέσω της οποίας θα αναγνωρίζεται γεωγραφικά και θα χτίζεται η πληροφορία κάθε σημείου πολιτιστικού ενδιαφέροντος,
• Εφαρμογή αφήγησης ιστοριών με ήχο 3D, μέσω της οποίας οι χρήστες θα μπορούν να ηχογραφούν και να τοποθετούν στο χώρο τους ήχους που προσλαμβάνουν κατά τις επισκέψεις τους στα σημεία ενδιαφέροντος. Μέσω ειδικής επεξεργασίας που θα πραγματοποιείται αυτόματα από την εφαρμογή, οι ηχογραφήσεις θα μπορούν να αποκτήσουν 3D χροιά, δημιουργώντας μια τελείως διαφορετική αίσθηση ακουστικότητας
• Εφαρμογή συνεργατικών παιχνιδιών, με την οποία οι χρήστες θα μπορούν εύκολα, να συνθέτουν τα δικά τους ψηφιακά παιχνίδια και κουίζ και να ανακαλύπτουν τα αντικείμενα και τις συλλογές πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και τα άυλα στοιχεία της με απλό και συνάμα διασκεδαστικό τρόπο.
Το PLUGGY χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 και θέτει ως βασικό στόχο να αναδείξει το διττό ρόλο των πολιτών ως δεκτών και κοινωνών πολιτισμού, δημιουργώντας κίνητρα για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις διαδικασίες της βιώσιμης ανάπτυξης και της προώθησης της πολιτισμικής διαφορετικότητας. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας 9 εταίρων από 5 χώρες, που αποτελούν τους βασικούς συντελεστές του ευρωπαϊκού έργου, 4 φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, ένα δίκτυο από 10 μουσεία στην Ελλάδα και στη Σλοβακία, καθώς και 3 πρωτοπόρες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξειδικευμένες στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης πολιτισμού και τεχνολογίας.
Σχετικά με την έναρξη των εργασιών του έργου, ο Συντονιστής του έργου και Διευθυντής Έρευνας του ΕΠΙΣΕΥ, Δρ. Άγγελος Αμδίτης, δήλωσε τα εξής: «Το PLUGGY είναι ένα καινοτόμο Ευρωπαϊκό έργο με πολύ σημαντικές ερευνητικές κατευθύνσεις. Με τα νέα εργαλεία και τις εξελιγμένες τεχνολογίες που θα δημιουργήσει, το PLUGGY αναμένεται να ενθαρρύνει την πολιτισμική συμμετοχή του συνόλου των Ευρωπαίων πολιτών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να σχηματίζουν και να αφηγούνται τη δική τους πολιτιστική εμπειρία, να μοιράζονται τη γνώση τους για την πολιτιστική περιουσία του τόπου τους αλλά και να συνθέτουν το παζλ της κοινής και ποικιλόμορφης κληρονομιάς ολόκληρης της Ευρώπης».
Στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου συμμετείχε και η κα Ευγενία Γερούση – Μπεντερμάχερ, Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Δημιουργίας του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία δήλωσε τα εξής: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά για εμένα και τους συνεργάτες μου να παρακολουθούμε από κοντά τις εργασίες ενός τόσο σημαντικού για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό ερευνητικού προγράμματος. Η συνεισφορά του πολίτη στη διαδικασία ανάδειξης της τοπικής και εθνικής κληρονομιάς είναι καθοριστική και οι τεχνολογίες του PLUGGY αναμένεται να ζωντανέψουν το ενδιαφέρον και να δημιουργήσουν κίνητρα συμμετοχής και διάδρασης, καθιστώντας τον πολιτισμό προσιτό και διαθέσιμο σε όλους».
H κα Αλεξάνδρα Ράπτη, Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, δήλωσε με τη σειρά της ότι «η σημερινή εναρκτήρια συνάντηση του σημαντικού αυτού ευρωπαϊκού έργου είναι μία ακόμα απόδειξη της δύναμης των συνεργειών σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, αλλά και της αποτελεσματικότητας των εγχώριων προσπαθειών. Το μέγεθος της κοινοπραξίας των εταίρων από την Ελλάδα και την Ευρώπη καταδεικνύει τη δυναμική που αναπτύσσεται στον χώρο της σύγκλισης πολιτισμού και τεχνολογίας, με στόχο την παροχή πολιτιστικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, πιστό στη στρατηγική του δέσμευση για τη διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα, με στόχο τη χάραξη νέων δρόμων ανάδειξης και προώθησης της ελληνικής -υλικής και άυλης- πολιτιστικής κληρονομιάς. Ευχόμαστε καλή έναρξη εργασιών.»
Η κα Δάφνη Τσεβρένη, Υπεύθυνη Καινοτομίας PLUGGY και Συνιδρύτρια και Διευθύντρια Οικονομικής Ανάπτυξης της CLIO MUSE δήλωσε τα εξής: «Μέσα από το PLUGGY, θα δημιουργήσουμε τα εργαλεία για να μπορούν οι πολίτες διαφορετικών χωρών και ιδεών να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες για το τι θεωρούν εκείνοι πολιτισμό και κουλτούρα. Έτσι, θα αναδείξουμε σημεία ενδιαφέροντος όπως μνημεία, κτήρια και ολόκληρες περιοχές, που, μέσα από τις ιστορίες που τα πλαισιώνουν, είχαν σημαντικό αντίκτυπο για την εξέλιξη της κοινωνίας».