Καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ απαντά
Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό NewEnglandJournalofMedicine (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2021264) και στο οποίο συμμετέχει από πλευράς ΕΚΠΑ η Αν. Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Μαρία Νταλαμάγκα αναλύεται η συσχέτιση της λοίμωξης Covid-19 με τις ανισότητες στη διατροφή και την παχυσαρκία.
Οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες στις ΗΠΑ (Αφρο-αμερικανοί, Λατίνοι, ιθαγενείς Αμερικανοί) αντιμετωπίζουν δυσανάλογα βαρύ φορτίο νοσηρότητας και θνητότητας από τον ιό SARS-CoV-2 (λοίμωξη Covid-19). Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καθώς και οι νοσηλείες των μειονοτήτων αυτών εξαιτίας της νόσου Covid-19 είναι 4-5 φορές υψηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των λευκών Αμερικανών με βάση την ηλικία. Παράλληλα, η παχυσαρκία καθώς και τα σχετιζόμενα χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία πλήττουν δυσανάλογα τις φυλετικές μειονότητες, συνδέονται με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών από τη λοίμωξη Covid-19. Οι μακροχρόνιες ανισότητες στη διατροφή (πρόσβαση σε υγιεινή και ποιοτική διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα) και την παχυσαρκία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις εμφανιζόμενες ανισότητες στον τομέα της υγείας που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι κοινωνικοί προσδιοριστικοί παράγοντες της υγείας (φυλετικές διακρίσεις, πρόσβαση σε ποιοτικά τρόφιμα, πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, τόπος κατοικίας και ποιότητα φυσικού περιβάλλοντος, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, μόρφωση, κλπ), η παχυσαρκία, τα χρόνια νοσήματα καθώς και οι σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19 είναι αλληλένδετα. Η έλλειψη πρόσβασης σε ποιοτική διατροφή και τα υψηλότερα ποσοστά επισιτιστικής ανασφάλειας έχουν ως αποτέλεσμα τον υψηλότερο επιπολασμό της παχυσαρκίας και των χρόνιων παθήσεων που εμπλέκονται στην εμφάνιση σοβαρότερης νόσου Covid-19 και την αυξημένη θνητότητα στους πληθυσμούς μειονοτήτων. Στο άρθρο αυτό αναλύονται οι κοινωνικοί προσδιοριστικοί παράγοντες που αποτελούν τη βασική αιτία των φυλετικών ανισοτήτων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων και των σοβαρών επιπλοκών της λοίμωξης Covid-19, προτείνοντας εφαρμόσιμες λύσεις και προσεγγίσεις στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.