Ταινίες, τηλεόραση, μουσική, αντικείμενα, εικόνες και συνήθειες της εποχής. Οι αγαπημένες δεκαετίες του ’80 και ’90 μέσα από ελληνικές σελίδες και γκρουπ στο Facebook.


Ήταν οι άνθρωποι στις δεκαετίες του ’80 και ’90 πιο χαρούμενοι και ανέμελοι; Ήταν αυτές οι τελευταίες δεκαετίες που οι άνθρωποι μπορούσαν ακόμα να ονειρευτούν χωρίς κάθε είδους οικονομική κρίση, κολλημένοι σήμερα στο σκρολάρισμα, στα social media και το άγχος; 

Πολλοί άνθρωποι εξιδανικεύουν και ωραιοποιούν την εποχή που οι ίδιοι ήταν παιδιά και έφηβοι. Και αν ταξιδέψουμε πίσω μαζί τους στις δεκαετίες του ’80 και ’90, χάρηκαν και έζησαν από «πρώτο χέρι» την «έκρηξη» των video games και της τεχνολογίας, της μόδας, της μουσικής και των βίντεο κλιπ, της μόδας και του κινηματογράφου, τις υπαίθριες δραστηριότητες, το BMX, τη μπάλα και το skate. Χωρίς να είναι εξαρτημένοι από τα social media. Ίσως οι ακόμα μεγαλύτεροι, οι γονείς των τότε παιδιών, να έβλεπαν διαφορετικά τα πράγματα. Η νοσταλγία πολλές φορές είναι μία παγίδα. 

Στο ελληνικό internet και συγκεκριμένα στο Facebook, υπάρχουν αρκετές σελίδες και ομάδες αφιερωμένες στις δεκαετίες του ’80 και ’90. Παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές.

80s Νοσταλγία
Η ομάδα “80s Νοσταλγία” έχει ως δημιουργό και διαχειριστή τον γνωστό και αγαπημένο ηθοποιό Παναγιώτη Σουπιάδη και τα περισσότερα από 220 χιλιάδες μέλη της μοιράζονται εικόνες και στιγμές από την αγαπημένη δεκαετία του ’80, κυρίως μέσα από τον κινηματογράφο, τηλεόραση και μουσική, χωρίς να περιορίζονται σε αυτά και μόνο. Μερικές αναρτήσεις και φωτογραφίες, είναι πραγματικά πολύτιμες και σπάνιες. 

Cult Battles
Με φόρα από τη Θεσσαλονίκη, η σελίδα “Cult Battles” είναι μία από τις πιο ενεργές και δημοφιλείς σελίδες στην Ελλάδα – με περισσότερους από 238 χιλιάδες followers - αφιερωμένες στις δεκαετίες του ’80 και ‘90, με δικό της μάλιστα retro/vintage festival και μεγάλο πάρτι κάθε άνοιξη. Κάθε μέρα ανεβαίνουν βίντεο και εικόνες μέσα από αυτές τις δεκαετίες και τα σχόλια από κάτω δίνουν και παίρνουν. 

Αγαπημένες ελληνικές ταινίες και σειρές 80's_90's
Άλλο ένα δημοφιλές γκρουπ που ασχολείται αποκλειστικά με ελληνικές ταινίες και σειρές μέσα από τις δεκαετίες του ’80 και ’90, οι «χρυσές δεκαετίες» για κάποιους (μέχρι που έφυγαν οι «παχιές αγελάδες»). Οι συζητήσεις στο γκρουπ είναι σε πολιτισμένο επίπεδο και μέσα από αυτές – και από τις διάφορες αναρτήσεις – μαθαίνουμε περισσότερα για κάποιες αγαπημένες ταινίες και σειρές και πώς τις βίωσε ξεχωριστά ο κάθε ένας από εμάς. Τα σκουπίδια κάποιου, είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου.

Back to 80s-90s
Μεγάλη και super fun σελίδα, με περισσότερους από 120 χιλιάδες ακόλουθους και ανθρώπους που γράφουν και ποστάρουν με πάθος για τις δεκαετίες του ’80 και ’90 και μοιράζονται μοναδικές στιγμές μέσα από αυτές. Άραγε, θα υπάρξουν μελλοντικά κάποια γκρουπ με φανατικούς των 00s και του 2010; Χλωμό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Γιατί οι άνθρωποι – ακόμα και οι νεότεροι – έλκονται από αυτές τις δεκαετίες; Μία βόλτα από το “Back to 80s-90s” ίσως δώσει απαντήσεις. 

ΡΕΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
Χρειάζεται να πούμε περισσότερα; Το μπάσκετ παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή ομαδικά αθλήματα στην Ελλάδα, ίσως το πιο δημοφιλές. Η επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας το τιμημένο 1987 και η ομάδα του Άρη, έδωσαν ώθηση στο άθλημα και χιλιάδες παιδιά άρχισαν να κατακλύζουν τα κλειστά και ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ. Μέσα από εξαιρετική επιλογή ρετρό φωτογραφιών, θεμάτων και πολιτισμένης συζήτησης (κάτι που λείπει από το internet στην Ελλάδα), μαθαίνουμε πράγματα και «ταξιδεύουμε» στον ελληνικό πλανήτη μπάσκετ των περασμένων δεκαετιών. 

Vintage Toys & more
Το “Vintage Toys & more” μας φέρνει κοντά στον κόσμο των παλιών παιχνιδιών, αυτών με τα οποία παίζαμε τις δεκαετίες του ’80-’90 και πιο πίσω (για τους ακόμα παλαιότερους). Είναι κατά βάση ένα γκρουπ αγοραπωλησιών, μπορείς να πουλήσεις και να αγοράσεις παιχνίδια και άλλα σχετικά αντικείμενα της εποχής, αλλά σου δίνεται και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, τότε που ήσουν και εσύ παιδί. Μην ξεχνάτε, έρχεται το Vintage Toys festival στο στάδιο Tae Kwon Do στις 5 και 6 Οκτωβρίου.

GREEK VHS CLUB
Άλλο ένα γκρουπ αγοραπωλησιών, στο “GREEK VHS CLUB” μπορείς να πουλήσεις και να αγοράσεις βιντεοκασέτες ελληνικής παραγωγής από τη δεκαετία του ’80, χωρίς να περιορίζεται μόνο σε αυτές (μπορείς να βρεις και DVD, box sets κ.α.). Ακόμα και αν δεν θες να αγοράσεις κάτι, μέσα από το σκρολάρισμα θα βρεθείς μπροστά σε σπάνιους – και απίθανους - τίτλους της εποχής των βιντεοκλάμπ.