Το απόλυτο crash test μιας ερωτικής σχέσης δοκιμάζει εκ νέου τις αντοχές σου


Το απόλυτο crash test μιας ερωτικής σχέσης δοκιμάζει εκ νέου τις αντοχές σου

Τους τελευταίους μήνες, οι singles ξεπέρασαν σε ρεκόρ τις απόπειρες για «γνωριμίες» από «ασυνήθιστες» πηγές. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης πρότεινε ότι είναι σοφό να παραλείψετε ένα φιλί σε ένα ραντεβού. Υπεύθυνοι υγείας σε όλες τις χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας σου υπενθύμισαν: «είσαι ο ασφαλέστερος σεξουαλικός σου σύντροφος». Ενώ οι ειδικοί επί των σχέσεων συμβουλεύουν όσους συνεχίζουν να ψάχνουν την αγάπη «βάλτε μια μάσκα και, ξέρετε και μάθετε να κουβεντιάζετε λίγο».

Παρά ωστόσο τις αυστηρές συστάσεις, τις συγκεκριμένες οδηγίες ή τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι άνθρωποι συνεχίζουν να βγαίνουν ραντεβού ή να θέλουν να γνωρίσουν κόσμο.

Η σκηνή των ραντεβού ανθεί – απλώς μόλις έγινε κυρίως εικονική. Στην Αμερική, η λειτουργία βίντεο ταχύτητας ραντεβού του League έδειξε διπλάσια συμμετοχή στην πρώτη εβδομάδα κοινωνικής απόστασης. Τα μηνύματα στο Hinge αυξήθηκαν κατά 30%. Και από τον Μάρτιο, ο αριθμός των χρηστών του OKCupid που ήταν ενεργοί έχει τετραπλασιαστεί.


Το να είσαι μόνος σε μια πανδημία προκαλεί μια ακραία αντίδραση σε αυτήν την κατάσταση. Οι πρώτες έρευνες από το Ινστιτούτο Kinsey δείχνουν ότι ενώ όλοι είναι πιο μοναχικοί τώρα, οι singles ένιωσαν και νιώθουν ακόμα πιο μοναχικοί. Οι ψυχοθεραπευτές εξηγούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κρίση είναι «επιταχυντής σχέσεων». Οι δυσαρεστημένοι γάμοι ξεφεύγουν από διαζύγιο. Οι νέοι εραστές σπεύδουν να συγκατοικήσουν ήδη από την τρίτη συνάντηση. Και οι sinlges συνειδητοποιούν: «Δεν θέλω να πεθάνω μόνος».

Πολλοί στη σκέψη αυτή πανικοβλήθηκαν. Δεν ήταν λίγοι όσοι μπήκαν στον πειρασμό να καλέσουν έναν πρώην και να δοκιμάσουν έναν δεύτερο γύρο… Πόσοι αποφάσισαν να κοιτάξουν το πρόσωπο ενός φίλου που τώρα φορούσε μάσκα, του οποίου η ρομαντική επικάλυψη είχε απομακρυνθεί εδώ και καιρό και αναρωτήθηκαν, μήπως πρέπει να τον παντρευτώ;

Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι και στο παρελθόν «οι άνθρωποι βρήκαν την αγάπη μέσω του πολέμου, της πανούκλας και του λιμού». Αυτή τη στιγμή, όμως σου είναι δύσκολο να το φανταστείς.

Πριν από τον κορωνοϊό, είχες αρκετό χρόνο για να φτάσεις στο επόμενο κεφάλαιο. Στις μέρες που μεσολάβησαν από τότε, ο χρόνος εξακολουθεί να περνά, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να προχωρήσεις, να πας στο επόμενο στάδιο.

Είναι ειρωνικό, γιατί ακόμη και πριν από αυτήν την κρίση, οι σύγχρονες γνωριμίες έμοιαζαν μερικές φορές ατελείωτες. Ζεις την εποχή της υπερπροσφοράς. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εφαρμογές και τα sites γνωριμιών σε βάζουν σε ένα τριπάκι ενός αβυσσαλέου προξενιού. Ωστόσο, όσο περισσότερους ανθρώπους συναντάς, τόσο περισσότερο αγωνίζεσαι να συνδεθείς με οποιονδήποτε, πόσο μάλλον το να δεσμευτείς με τον «έναν». Η δυσκολία επιλογής ή δέσμευσης είναι μια κοινή παρενέργεια του σύγχρονου dating. Οι ειδικοί το αποκαλούν «γνωστική υπερφόρτωση». Είναι σαν να η «γνωριμία» να διεξάγεται σε όρους προσφοράς-ζήτησης αλλά κι η τελική σου επιλογή να υπόκειται σε έναν συλλογισμό που θυμίζει εμπορική συναλλαγή όταν αρχίζεις να εκτιμάς την τιμή (το κόστος εν προκειμένω) της επιλογής έναντι της αξίας του ατόμου που στέκεται μπροστά σου.

Ο κορωνοϊός δεν έχει αλλάξει αυτό το παράδοξο επιλογής. Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα από την πρόσφατη χρήση των εφαρμογών γνωριμιών δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή συζητάς ταυτόχρονα με περισσότερους «υποψήφιους» από ποτέ. Σε όρους κανονικής ζωής, η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, θα ήταν μια «συνταγή» για μαζική μετάδοση του ιού... Όμως κάποια στιγμή, εντέλει, θα ήθελες να αγγίξεις τον άλλον, να πλησιάσετε επικίνδυνα κι ακόμα περισσότερο να νιώσεις πώς θα είναι το να δώσετε το πρώτο φιλί.

Αυτό το πρώτο φιλί πλέον είναι επείγον – νιώθεις την επιτακτική ανάγκη να το δοκιμάσεις. Η έρευνα δείχνει ότι πάνω από το 60 τοις εκατό των ανθρώπων χάνουν το ενδιαφέρον τους για κάποιον μετά την επαφή των χειλιών τους για πρώτη φορά. Φαντάσου να περνάς μήνες για να γνωρίσεις κάποιον κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, μόνο και μόνο για να ανακαλύψεις ότι δεν υπάρχει χημεία. Αυτός είναι ένας από τους πιο έντονους εφιάλτες των singles αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο μου οι αντοχές τους δοκιμάζονται από τα 2 μέτρα απόσταση, τη χρήση μάσκας και την απειλή του ιού...

Καθώς, ενώ το φιλί είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μέτρηση της χημείας, είναι επίσης ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη σύλληψη του κοροναϊού. Έτσι, όσο βγαίνεις από την οθόνη, θα πρέπει να αρχίσεις να βγαίνεις ραντεβού με νέους διαφορετικούς τρόπους.

Πώς όμως παίρνεις τώρα το ρίσκο να κάνεις αυτή την από κοντά συνάντηση; Τα άτομα που τολμάνε να σε ζητήσουν σε κανονικό ραντεβού είναι αυτά που ανησυχείς ότι μπορεί να μην είναι αρκετά ασφαλή για να τα συναντήσεις. Ίσως οι εφαρμογές γνωριμιών να αρχίσουν να σου επιτρέπουν να φιλτράρεις κριτήρια ασφαλείας έναντι του κορωνοϊού.

Ακόμα και τώρα που πρόκειται να ανοίξουν ξανά τα καφέ και τα εστιατόρια, ο ανοιχτός χώρος ή του σπίτι (του ενός από τους δυο σας) να φαίνεται πιο ασφαλή επιλογή. Κι αν στις εφαρμογές φλερτάρεις με πάνω από έναν όσο ακόμα ο ιός κάνει αισθητή την απειλή του το να μην αποφασίσεις να δώσεις «δικαίωμα συνάντησης» σε όλους τους υποψήφιους είναι μια συνετή επιλογή, που ωστόσο λίγο καιρό πριν δεν θα σκεφτόσουν ιδιαίτερα… κι απλώς θα δοκίμαζες την τύχη σου, από συνάντηση σε συνάντηση μέχρι να νιώσεις το κλικ…

Πόσο δύσκολο τώρα γίνεται το να νιώσεις αυτό το κλικ… Αλλά από την άλλη και πόσο πιο δυνατά θα το ακούσεις αυτή τη φορά… Καθώς θα έχεις με έναν τρόπο αποτοξινωθεί από την κατανάλωση αλλά και την ταχύτητα του ανελέητου dating…

Δεν έχεις λοιπόν από το να φορέσεις την εμπριμέ ή πιο playful μάσκα σου και να τολμήσεις να βγεις μια πρώτη συνάντηση κι ύστερα σιγά σιγά να δεις πότε και πώς θα βγουν οι μάσκες και η μεταξύ σας απόσταση θα μειωθεί. Γιατί τώρα, όταν θα βγει η μάσκα οι σπινθήρες ενός πρώτου φιλιού θα είναι πιο δυνατοί. Δεν θα υπάρχει πλέον γνωστική υπερφόρτωση. Το «κλείδωμα των χειλιών» στο πρώτο φιλί ξαφνικά θα σημαίνει ότι εγκαταλείπεις όλους τους άλλους, ή τουλάχιστον ότι τους κρατάς στα δύο μέτρα απόσταση μακριά και μπαίνεις σε ερωτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Αυτή τη στιγμή αρχίζεις να επιδιώκεις ασφάλεια και οικειότητα σε συνδυασμό με το ερωτικό πάθος για κάτι τόσο αθώο όσο ένα πρώτο φιλί.

Καθώς ο κόσμος ανοίγει, μπορεί να αρχίσεις ένα νέο dating, πιο αργό, λιγότερο διαδοχικό, με περισσότερη αναμονή και προσοχή από ό,τι είχες εδώ και χρόνια.

Ήδη, θα υπάρχουν λιγότεροι περισπασμοί: χωρίς μενού, χωρίς σερβιτόρους, χωρίς πλήθη - μόνο δύο άτομα που «κλειδώνουν» τα μάτια μέσω μιας οθόνης. Χρησιμοποιείς λέξεις όπως «εύχομαι», «μου λείπει», «φοβάμαι» περισσότερο και πιο νωρίς απ’ ό, τι θα τολμούσες πριν από την πανδημία. Γίνεσαι καλύτερη στο να ακούς, να διαβάζεις τα μάτια και να ονειρεύεσαι ευφάνταστους τρόπους σύνδεσης.

Και ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει κάτι λιγότερο συναρπαστικό από το πρώτο φιλί να είναι ξανά ταμπού.

Πηγή