Δεν είναι τόσο δύσκολο να δημιουργήσουμε φιλίες ακόμα και στην ενήλικη ζωή μας.
Έχεις την αίσθηση ότι όλοι γύρω σου κρατούν τις ίδιες παρέες από το σχολείο. Θέλεις να διευρύνεις τον κύκλο σου, να αποκτήσεις νέους φίλους, αλλά νιώθεις πως είναι πολύ δύσκολο στην ενήλικη ζωή σου. Κι όμως μια ειδικός, η ψυχολόγος Ahona Guha, σε νέο άρθρο της μας διαβεβαιώνει ότι η δημιουργία μιας νέας φιλίας είναι εφικτή σε κάθε ηλικία, με τη βοήθεια όμως τριών παραγόντων:
Εγγύτητα (γεωγραφική): Είναι πολύ πιο εύκολο, π.χ., να γίνουμε φίλοι με τους γείτονες ή τους συγκατοίκους μας στο πανεπιστήμιο.
Επανάληψη: Όταν συναντάμε κάποιον ξανά και ξανά, π.χ. στην τάξη ή στο γραφείο μας, τον γνωρίζουμε αρκετά ώστε να αποφασίσουμε, συνήθως μέσα σε μερικούς μήνες, αν θα θέλαμε να γίνουμε φίλοι.
Ομοιότητα: Συμπαθούμε όσους μας μοιάζουν. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος, μαζί με την εγγύτητα και την επανάληψη, που είναι ευκολότερο να κάνουμε φίλους από τη δουλειά, τις σπουδές αλλά και τις ομαδικές δραστηριότητές μας.
«Κατανοώ ότι η διαδρομή που ακολουθούμε συνήθως στη ζωή μας μειώνει τις ευκαιρίες για νέες φιλίες (π.χ. καριέρα, μητρότητα), αλλά οι άνθρωποι συνεχίζουν να αποκτούν φίλους στη δουλειά τους, στο σχολείο των παιδιών τους και ούτω καθεξής» σχολιάζει η ειδικός και προσθέτει: «Είναι πιθανότερο να φταίνε σκέψεις ηττοπάθειας όπως “κανένας δεν ενδιαφέρεται για νέες φιλίες” παρά η έλλειψη ευκαιριών».
Η ίδια δίνει τέσσερις συμβουλές για να καλλιεργήσουμε και να κρατήσουμε φιλίες και στην ενήλικη ζωή μας:
«Σκεφτείτε τι θέλετε από τους φίλους σας: Αναλογιστείτε τις φιλίες που είχατε μέχρι τώρα. Ποια ήταν τα κοινά χαρακτηριστικά τους; Ποια χαρακτηριστικά εκτιμάτε σε έναν άνθρωπο; Υπάρχει κάποιος που θαυμάζετε ιδιαίτερα και αν ναι, γιατί; Διαφορετικά, θα είναι σαν να μπαίνετε σε ένα πολυκατάστημα θέλοντας να αγοράσετε κάτι, αλλά χωρίς να έχετε ιδέα τι είναι αυτό».
«Αναζητήστε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα: Για παράδειγμα εγώ, ως ψυχολόγος και βιβλιοφάγος, συνήθως αναζητώ φίλους στη δουλειά μου ή σε λέσχες βιβλίου. Βρείτε κάποιες δραστηριότητες στις οποίες πιστεύετε ότι θα παραμείνετε συνεπείς. Η επανάληψη παίζει βασικό ρόλο στη γνωριμία μας με ανθρώπους. Καλύτερα να συμμετέχετε σε μια ομάδα πολλές φορές, παρά σε πολλές ομάδες από μία φορά».
«Γνωρίστε τους και σε άλλα περιβάλλοντα: Είναι ωραίο να συναντάτε τους φίλους σας στο γραφείο ή το γυμναστήριο, αλλά καλύτερο να βρίσκεστε και σε διαφορετικά πλαίσια. Ζητήστε τους, για παράδειγμα, να βγείτε για έναν καφέ, χωρίς να καλλιεργήσετε υπερβολικά πολλές προσδοκίες – αυτό που θέλετε αρχικά είναι ο άλλος να προθυμοποιείται να περάσει μισή ώρα μαζί σας και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γίνει κολλητός σας».
«Προσπαθήστε να γίνετε οι φίλοι που θέλετε να έχετε: Ό,τι κι αν πω γι’ αυτό, είναι λίγο. Αφιερώνουμε πολύ χρόνο ανησυχώντας αν θα κάνουμε φίλους και συχνά ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να γίνουμε εμείς καλοί φίλοι. Αυτό είναι καθοριστικό και στη δημιουργία και στη διατήρηση μιας φιλίας. Να είστε συνεπείς, να επικοινωνείτε όταν λέτε ότι θα το κάνετε, να εμφανίζεστε σε ραντεβού. Να είστε ευγενικοί, ειλικρινείς, παρόντες και όχι μόνο για λίγο. Όλα αυτά θα τα θέλατε κι εσείς από τους φίλους σας».