Η σχέση σου με τους γονείς σου είναι μια από τις πιο πολύτιμες που θα έχεις ποτέ. Δες τι μπορείς να κάνεις για να διορθώσεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, ακόμα και τώρα που βρίσκεσαι μακριά τους.


Η αποχώρηση από το σπίτι για σπουδές σε μια άλλη πόλη συχνά φέρνει ένα μείγμα ενθουσιασμού και προσαρμογής στις νέες συνθήκες, ειδικά στις σχέσεις με τους γονείς. Και επειδή αυτή σου η σχέση με τους γονείς είναι μια από τις πιο πολύτιμες που θα έχεις ποτέ, δες τι μπορείς να κάνεις για να διορθώσεις τα προβλήματα που ίσως αντιμετωπίζετε, ακόμα και τώρα που βρίσκεσαι μακριά τους. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις σε αυτήν τη μετάβαση και να ενισχύσεις τους δεσμούς σας με ισορροπία.

Επικοινωνία

Μείνετε σε επαφή: Οι τακτικές βιντεο-κλήσεις, τα μηνύματα ή οι συνομιλίες μέσω τσατ μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας σύνδεσης ζωτικής σημασίας.

Μοιραστείτε εμπειρίες: Μίλα με τους γονείς σου για τη ζωή στο πανεπιστήμιο, τις εμπειρίες και τις προκλήσεις σου.

Ακούστε ενεργά: Δώστε προσοχή ο ένας στον άλλο στις ανησυχίες, τις ιστορίες και τις συμβουλές.

Όρια

Καθορίστε όρια: Το πανεπιστήμιο συνεπάγεται ανεξαρτησία. Επικοινωνήστε με σεβασμό σχετικά με τα όρια και τις προσδοκίες σου.

Κατανόηση

Βάλε τον εαυτό σου στη θέση τους: Αναγνώρισε ότι μπορεί να προσαρμόζονται στην απουσία σου.

Αναγνώρισε τις ανησυχίες τους: Αντιμετώπισε τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχουν για την ευημερία σου.

Ενασχόληση

Βάλτους στη ζωή σου: Προσκάλεσέ τους (όπου χρειάζεται) να μετέχουν στη ζωή σου, σε εξόδους ή δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξέλιξή σου στη σχολή.

Δείξε εκτίμηση: Αναγνώρισε την υποστήριξη, την καθοδήγηση και τις θυσίες τους.

Επίλυση διενέξεων

Αντιμετωπίστε άμεσα ζητήματα: Εάν προκύψουν συγκρούσεις, κάντε ήρεμες συζητήσεις για να κατανοήσετε ο ένας τις πλευρές του άλλου.

Ζητήστε συγγνώμη όταν χρειάζεται: Εάν τους πλήγωσες ακούσια, ζήτα συγγνώμη και ζήτα το ίδιο αν έγινε από τη δικής τους πλευρά.

Υπομονή και ευελιξία

Δείξτε υπομονή: Οι προσαρμογές χρειάζονται χρόνο. Μην βιαστείτε προς αυτή τη διαδικασία.

Να είστε ευέλικτοι: Προσαρμόστε τις αλλαγές στη δυναμική της σχέσης καθώς όλοι περνούν αυτή τη νέα φάση με διαφορετικούς τρόπους.

Συμφιλίωση

Συγχώρεση: Εάν υπήρξαν συγκρούσεις στο παρελθόν, σκέψου τη συγχώρεση και το να προχωρήσετε μπροστά.

Ξεκινήστε συζητήσεις: Εάν υπάρχει ένταση, πάρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσετε συνομιλίες ή να συμφιλιωθείτε.